fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Oricine a lucrat vreodată într-o echipă în care membrii acesteia nu se întâlnesc zilnic față în față știe că e foarte ușor ca membrii aflați la distanță unii de ceilalți să devină demotivați, să relaționeze anevoios și efectiv să nu se cunoască reciproc 

Simți că un team building ar fi necesar să restabilească relațiile de lucru și să crească puțin încrederea în managementul firmei.

Dar pentru că uneori nu e atât de ușor să vă întâlniți în persoană, îți recomandăm în acest articol o mulțime  de opțiuni de activități și jocuri de team building special gândite pentru a putea fi puse în aplicare de la distanță! În completarea ideilor de mai jos, te invităm să citești articolul care te învață cum creezi wellness și well being în vremuri de criză pandemică.

 

1. Invită-ți colegii la un board game

Ai o mulțime de posibilități de a petrece timp de calitate în jurul unui joc distractiv online! De exemplu, invită-ți echipa pe Playingcards.io. Nu numai că puteți juca împreună, gratuit, cele mai distractive jocuri (nu doar cărți), dar puteți crea propriul vostru joc cu instrumentele pe care le aveți la îndemână. 

Dacă vrei o variantă mai complexă de jocuri și ești dispus(ă) să investești în pasiunea colegilor tăi, îți recomandăm să încerci jocurile Jackbox Games. Poți să organizezi un adevărat Game Party cu ajutorul lor.

zoom pet

2. Cere ajutorul animalelor de companie

Cele mai multe studii arată cât de bine se simt oamenii atunci când au ocazia să povestească despre prietenii lor necuvântători. Știm ce boost motivațional aduce o zi la serviciu în care angajații își pot aduce animăluțele preferate la serviciu. 

Cu toate astea, e un eveniment care poate fi dificil de organizat. Trebuie să iei în considerare alergiile, temerile și chiar conflictele care ar putea să apară între necuvântătoare. Trei pisicuțe în vârful copacului din fața sediului, urmărite de ați 3 cățeluși hotărâți, un peștișor mâncat de o pisică, toate astea îți pot transforma pet party-ul în haos. 

Versiunea online a acestei activități îți face treaba mult mai ușoară! Nu trebuie decât să îți aduni toți colegii în fața propriului monitor, pe Zoom de exemplu, la o oră fixă și să îi rogi să își aducă cu ei animalele de companie. La adăpostul ecranului, câinii și pisicile colegilor se pot cunoaște, iar echipa ta îți garantăm că se va simți minunat în prezența animăluțelor entuziasmate. 

3. Clubul de Carte

Organizează întâlniri virtuale periodice în jurul unui conținut variat! De exemplu, roagă cu câteva zile înainte toată echipa să citească aceeași carte, același articol, sau să se uite la același TED talk. Poți ruga echipa chiar să parcurgă același curs online (click aici pentru o idee bună de curs pe care l-ar putea parcurge toți membrii echipei pentru a-și îmbunătăți starea de bine)

Apoi, în timpul unei conferințe video, roagă participanții să împărtășească păreri, reacții, fiecare coleg având la dispoziție același interval de timp stabilit de tine.

Este o șansă minunată să generezi conversații ghidate și structurate, în jurul unui conținut pe care toți membrii echipei l-au parcurs. Este alegerea ta cât de profund îți dorești să duci discuțiile, dar îți garantăm că este o ocazie minunată de a-ți cunoaște mai bine echipa și de a empatiza. Îți recomandăm să fii curajos/curajoasă și să testezi limite, însă fii mereu atent(ă) la reacțiile participanților. Este foarte important să păstrezi discuția la un nivel confortabil pentru toată lumea. 

Ca beneficiu suplimentar, vei observa cu ușurință unde legăturile sociale sunt dezvoltate și unde au nevoie de efort suplimentar din partea ta. 

team building gaming

4. Pregătește-te pentru o sesiune de gaming

Folosește jocurile online pentru a construi încredere între membrii echipei tale. Dacă ai jucat vreodată un multiplayer online, știi că ele au fost construite în jurul conceptului de colaborare și că întreaga mecanică de joc se bazează pe asta. Rolul pe care ți-l alegi de la bun început are anumite avantaje și dezavantaje, perfect pentru a completa o părticică dintr-o echipă mai mare. 

Experimentele recente ale angajaților de la Harvard spun că jocurile online au abilitatea de a forța colaborarea. Ele plasează echipa în scenarii greu de controlat și depășit – contribuie la construirea încrederii și o să scoată la suprafață modul în care echipa face față presiunii negative. 

Alege în mod deliberat un joc care obligă cât mai mulți membri din echipa ta să iasă din zona de confort.  Este esențial să creezi un nivel de stres similar cu cel de la locul de muncă și dacă poți același grad de risc de a nu reuși să duci la capăt un proiect. 

Imaginează-ți...

Imaginează-ți că sunteți toți într-un dungeon, față în față cu un boss greu de doborât. Fiecare coechipier are locul lui, tu ai rolul de a-i manageria pe toți. Echipa voastră pierde, sunteți dați afară din dungeon, despărțiți, bossul e câștigător. În același timp tu țipi în căști: ”De ce nu ați făcut ce v-am zis? Unde era healerul când aveam nevoie de el? Dacă m-ați fi ascultat cu toții reușeam!”

În mod surprinzător, tocmai ai aflat ceva despre stilul tău de management. Crezi că ai tot timpul dreptate? Că ești un bun coordonator? Răspund oamenii la instrucțiunile tale?

Eșecurile și reacția oamenilor la ele sunt un bun subiect de conversație, pentru că de multe ori dinamica din cadrul jocului imită extraordinar de mult dinamica echipei la birou.

Îți recomandăm...

Îți recomandăm să încerci jocuri multiplayer care includ o misiune pentru echipă, cum ar fi Fortnite, World of Warcraft, sau League of Legends.

Dacă echipa ta nu are suficiente eșecuri în jocurile de mai sus, poți încerca jocuri mai complexe cum ar fi Factorio, provocator chiar și pentru dezvoltatori software obișnuiți cu jocurile pe calculator. 

Alegerea unui scenariu cât mai complex îți creează un loc în care echipa poate învăța din eșecuri în siguranță. 

În astfel de momente, oamenii învață că este nevoie să vorbească în momentul în care au sesizat problema, pentru a renegocia, stabili noi obiective și noi mijloace de a le atinge. Acest experiment are un impact major asupra relațiilor de lucru și interpersonale, din cadrul unei companii.

5. Cu copiii la biroul virtual

Într-un team building clasic în care sunt prezenți și copiii, teama cea mai mare a oricărui organizator este că fiecare părinte va fi preocupat de propriul copil și nu va socializa cu colegii

Ai scăpat de această grijă cu ajutorul unei întâlniri online. Copilul se află acasă la el, într-un mediu cunoscut, deci părintele are nivelul de stres mult diminuat. Mai mult, tu și colegii tăi, vă puteți inspira împreună din activitățile pentru distrat copiii în timp de pandemie și le puteți organiza online, pentru copiii întregii echipe. Atât cei mici, cât și cei mari se vor distra pe cinste. 

Fii atent însă la intervalul de timp pe care îl acorzi fiecărui copil! Anunță de la început care este intervalul alocat și ai grijă să reamintești acest lucru echipei de oricâte ori e nevoie. Dacă cineva acaparează întâlnirea, copiii nu vor avea prea multe rețineri în a-ți arăta că s-au plictisit!

6. Organizează un concurs de construit machete

Verifică acest articol în care îți explicăm tot ce trebuie să știi despre organizarea unui atelier de construit machete. Singura diferență este că de data aceasta îl vei organiza online.

Fiecare participant își poate construi exponatul în liniștea propriei case, urmând ca evaluarea finală să se facă în prezența virtuală a întregii echipe. Dacă te simți în formă, poți organiza o licitație pentru cele mai râvnite opere de artă, iar banii strânși îi poți investi în ceva util pentru toată echipa. 

7. Aruncă o privire în dulapul coechipierului

Nu chiar în dulapul coechipierului, dar la el acasă. Câți dintre voi puteți spune cu mâna pe inimă că nu sunteți curioși ce minunății se ascund în casele colegilor voștri? 

Rogă fiecare membru al echipei tale să realizeze un scurt filmuleț (tu alegi cât de scurt) cu câteva locuri din casa lui pe care se simte confortabil să le împărtășească cu restul echipei. De asemenea roagă-i pe fiecare dintre coechipieri să aleagă câteva obiecte cu valoare sentimentală pentru ei și să le adauge în filmuleț. Rezervați-vă 30 minute din următoarea întâlnire online pentru a viziona filmulețele realizate de toți colegii, apoi roagă-i pe rând, să povestească un pic despre obiectele pe care le-au ales.

Acest exercițiu îi ajută pe angajații tăi să se cunoască la un nivel mai personal și le deschide calea către empatie chiar și față de colegi cu care de obicei nu se înțeleg atât de bine.

8. Organizează o seară de film

Dacă te întrebi cum poți organiza o seară de film cu membri ai echipei care se află în locuri diferite, iată și răspunsul mai jos.

Deschide o cameră de conferință video și pornește filmul prin intermediul acesteia. Păstrează tot timpul o fereastră de chat deschisă pentru ca echipa ta să poată comenta în timpul filmului.

O experiență de genul acesta vă oferă un subiect de apropiere și glume pentru mai târziu. În plus, îi face pe membrii echipei să se relaxeze împreună. 

9. Ziua lui Mulțumesc - varianta virtuală

Ziua lui Mulțumesc este un eveniment puternic motivant pentru echipe care lucrează împreună, iar acesta este un moment mai mult decât potrivit să vă mulțumiți unii altora. Aveți nevoie de o zi  în care să vă reamintiți cât de importanți sunt oamenii cu care lucrăm și cu care împărțim toate reușitele sau eșecurile noastre profesionale. 

Noi am descris pe larg cum poți organiza evenimentul Ziua lui Mulțumesc, te poți inspira de acolo sau îți poți crea propriul tău concept. 

Ține minte că recunoștința are un efect major asupra stării de spirit și asupra lucrului în echipă a tuturor celor implicați.

10. Întreabă-ți colegii ce idei au!

Suntem siguri că în afară de ideile noastre sunt o grămadă de altele minunate, iar colegii tăi s-ar putea să aibă câteva dintre ele.

Dacă îți este greu să stai de vorbă cu fiecare în parte, le poți cere să completeze un chestionar. Dacă ai nevoie de un model, poți adapta pentru această situație chestionarul pe care ți l-am oferit gratuit. 

Așteptăm cu drag ideile tale de activități în secțiunea de comentarii de mai jos.
Ce activități de team building organizezi la tine în firmă în perioada aceasta? Scrie-ne mesajul tău! 
Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu