Acum că ai o imagine mai bună despre ce skilluri trebuie dezvoltate în echipa pe care tu o conduci, este timpul să pornești la drum.
Skillurile hard sunt ușor de învățat și cuantificabile. Skillurile soft, pe de altă parte, sunt de obicei considerate calități pe care fie le ai din naștere, fie nu. În caz că te îndoiai, subliniem faptul că această idee este falsă.
Multe skilluri soft sunt ușor de învățat și pot fi dezvoltate în timp, cu puțin efort.
Antrenarea skillurilor soft poate fi învățată din cărți și articole, dar este mai degrabă o artă decât o știință. Va trebui să pui osul la treabă și să petreci cele 10.000 de ore exersând, așa cum recomandă Malcolm Gladwell.
Poți citi cărți de dezvoltare personală, să mergi la un curs de facilitator, să te uiți la filmulețe pe YouTube despre public speaking, să asculți podcasturi despre construirea relațiilor, poți merge la seminarii despre managementul conflictului. Poți urmări postări pe Instagram despre motivație și poți citi articole despre time management. Cu siguranță orice skill ai vrea să îmbunătățești, a fost deja abordat prin toate mijloacele media posibile.
Efortul pe care va trebui să îl depui însă cu adevărat, este să ai suficientă claritate pentru a ști ce ai de îmbunătățit și să îți aduni voința necesară pentru a te urni și a învăța ceea ce ai de învățat.
Vei avea nevoie și de practică.
Nu te poți aștepta să citești o carte despre cum să construiești relații incredibile și să ai relații incredibile instant. Va trebui să pui sfaturile în practică.
E ca și cum ai învăța un sport nou: să mergi cu bicicleta sau să faci un trick cu placa. Te poți uita la o grămadă de filmulețe pe YouTube despre cum să mergi pe bicicletă, dar până când nu te urci pe șa și începi să pedalezi, nu vei învăța niciodată cum se face.
Acestea fiind spuse, să găsești câteva cărți de calitate și să parcurgi cursuri bune nu are cum să îți dăuneze.
Îți recomandăm să arunci o privire peste cursurile de mai jos: