fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

În luna septembrie ne îndreptăm cu forțe proaspete spre un nou an de școală sau de realizări profesionale. 

Pentru că din ce în ce mai mult lucrăm de acasă și pentru că nu ne-am văzut unii cu alții de mult, îți propunem o serie de icebreakere pe care să le poți folosi cu succes pentru a readuce relațiile colegiale la o dinamică productivă. Sunt scurte, ușor de realizat și amuzante, numai bune să începi ședințele cu un tonus ridicat. 

1. Două adevăruri și o minciună

Fiecare participant spune două lucruri adevărate și o minciună. Restul participanților vor ghici care au fost lucrurile adevărat și care a fost afirmația falsă. 

Debrief: liderul poate discuta despre gradul de coeziune al grupului și despre cât de vulnerabili ne-au făcut lucrurile pe care le-am împărtășit (relevant în special în cazul grupurilor care se cunosc de mai mult timp)

2. Storytelling colaborativ

Participanții țes împreună o poveste fără prompt. Primul începe cu orice propoziție dorește, iar următorul adaugă o frază care să construiască în continuarea propoziției primului participant. Narațiunea rezultată este de fiecare dată surprinzătoare și amuzantă.

3. Bingo cu comori

Acest tip de bingo nu se joacă cu cartonașe, ci cu o foaie goală. Fiecare membru al echipei trebuie să scrie un obiect unic pe care îl are în casă (dacă nu este crezut, va trebui să îl arate:). Ceilalți participanți notează pe propria lor foaie, pe lângă obiectul unic pe care l-a ales fiecare, obiectele celorlalți pe care și ei le au. La sfârșitul jocului, colegul cu lista cea mai lungă câștigă. 

4. Trandafirul și spinul

Facilitatorul roagă fiecare participant să spună un lucru bun care li s-a întâmplat în ziua respectivă (trandafirul) și unul mai puțin pozitiv(spinul). Colegii au libertatea să comenteze afirmațiile fiecărui participant. Acest icebreaker crează empatie între membrii grupului.

5. Icebreaker pentru un grup mare

Facilitatorul își face o listă cu întrebări amuzante, la care se poate răspunde cu da, sau nu. Participanții răspund aprinzând camera (pentru da), sau oprind camera (pentru nu). 

6. Desen pe tablă

Aplicațiile ca Zoom/Webex au și opțiunea de whiteboard activă. Facilitatorul dă share screen și invită toți participanții să deseneze în jurul unui prompt scurt, de genul: „desertul preferat”. La sfârșit, iese un desen mare și foarte amuzant.

7. Icebreaker foarte simplu

Fiecare participant este rugat să dea o notă de la 1 la 10 zilei lui. Este un exercițiu minunat pentru a construi o comunitate, fiindcă știind cum se simt ceilalți, devenim mai empatici. 

8. Gif pe Slack

Într-un mediu ca Slack, unul dintre cele mai amuzante icebreaker-e  este un concurs de cel mai amuzant gif care să îți reprezinte ziua. 

9. Ultima poză

Toți participanții sunt rugați să ne arate ultima poză pe care au făcut-o cu telefonul și să ne spună pe scurt povestea din spatele fotografiei. 

10. Numără până la 20

Facilitatorul explică regulile, apoi începe numărătoarea. Fiecare coleg trebuie să spună pe rând câte un număr, în ordine crescătoare. Care este șmecheria? Dacă două persoane vorbesc în același timp, numărătoarea se ia de la capăt. Vorbitorii nu au voie să stabilească de la început ordinea în care vor vorbi. Ideea este ca toți participanții să aibă camerele și microfoanele pornite și să se privească cu atenție, pentru a intui cine urmează să vorbească și pentru a-și putea face semne. Este un icebreaker mai greu, dar contribuie mult la spargerea gheții și la creșterea coeziunii. Când echipa reușește să ajungă la 20, este o bucurie pentru toată lumea. 

11. Mingea sonoră

Exercițiul presupune ca fiecare membru al echipei să arunce o minge imaginară, făcând niște sunete ca și cum ar arunca cu adevărat o minge și aceasta ar zbura prin aer. El trebuie să nominalizeze persoana căreia îi va arunca mingea, iar aceasta trebuie să o prindă (tot imaginar) și să nominalizeze următoarea persoană către care o aruncă. Jocul se încheie când mingea a trecut pe la fiecare membru al echipei. Pentru a fi mai ușor de stabilit către cine să plece mingea, ar fi bine ca jucătorii care încă nu au primit-o să păstreze emoji-ul de mână ridicată pe ecran.

12. Vă mai amintiți când…

Facilitatorul alege ordinea în care colegii urmează să vorbească și îi anunță pe fiecare, în momentul în care le vine rândul. Prima persoană începe prin a spune începutul unei amintiri false. De exemplu: Vă mai aduceți aminte când am fost cu toții la surf în Hawaii? Următoarea persoană continuă povestea adăugând o propoziție care începe cu: Da! Și apoi….(am întâlnit niște delfini care dansau). Jocul continuă până când fiecare participant a adăugat câte o propoziție.

13. High Five

Roagă participanții să treacă pe ”Gallery Veiw”. Bate palma în aer cu vecinii tăi de fereastră. Apoi bate palma cu vecinii de pe diagonală:)

Te provocăm să folosești cel puțin două dintre ele și abia așteptăm să auzim cum te-ai distrat împreună cu colegii tăi aplicându-le. Așa-i că v-ați simțit cu toții mai aproape?

Chiar dacă vara s-a terminat, călătoriile tale nu trebuie să se oprească aici! Abia acum cele mai frumoase grădini, livezi și locuri frumoase din țară și-au pregătit magia de toamnă pentru tine

 

Alte articole recomandate pentru tine​:

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu