fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Locurile de mai jos au fost colectate de Mădălin, un cititor de-al nostru pasionat de călătorii, care a apreciat atât de tare Harta wellbeingului în România încât a dorit să contribuie cu câteva obiective turistice care lipseau din hartă. Dragă Mădălin, ne-a plăcut atât de tare mailul tău încât am decis să îl publicăm așa cum este, cu cuvintele tale, într-un articol. De asemenea, te asigurăm că vom îmbogăți în curând harta cu sugestiile tale, pentru că sunt grozave! Deci, iată mailul lui Mădălin:

 

Bună ziua,

Am primit astăzi un link către acest site de la colegi, și m-am gândit să mai vin cu câteva obiective de pe drum, însoțite de o mică descriere. Îmi place foarte tare inițiativa și o să încerc să vizitez cât mai multe din obiectivele din lista deja existentă.

Traseele/Drumețiile pe care le descriu sunt mici (2-4 ore) și pot fi facute inclusiv de către familii cu copii indiferent de vârstă. Sunt necesare pălării de soare și o pereche de încălțăminte mai fixă (teneși/trekking).

1. Pădurea colorată, Gorj (oprire pe marginea drumului)

Pădurea colorată este o porțiune de pădure care are trunchiurile colorate cu vopsea ecologică. Se poate trece pe lângă, fără să observi, cu toate că este la marginea drumului. Locul este genial pentru poze.

2. Atelier-Muzeu Ceramică Bîscu Nicu Mihai - Satul Olari, Vâlcea

Spre deosebire de Horezu, în satul Olari mai sunt încă 3 familii care practică olaritul tradițional. Unul dintre aceștia realizează diferite workshop-uri, inclusiv în București, la școli (pandemia a împiedicat acest lucru). Se pot face farfurii de lut cu cocoșul de la Horezu aici. Nicu Mihai Bîscu este super de treaba și poate să povesteasca mult legat de arta olăritului: de la lut, la pigmenții folosiți, până la produsul final.

3. Hoghilag - satul cu Tuberoze, lângă Sighișoara

Satul este singurul din România în care se cresc tuberoze de Mexic (nu se gasesc în piețe). Perioada de vizitare ideală este toată luna iulie, cand satul este plin de mirosul tuberozelor. Ca să se viziteze, mergeți la pas prin sat și căutați panoul cu tuberoză din poartă. Sunați la poartă și intrați în curte, de unde vă alegeți singuri tuberozele și puteți sta la vorbă cu localnicii. Recomand casa doamnei Elena Todea care este în centru, lângă biserică. Doamna este de nota 10 și poate povesti istoria locului din perspectiva unui localnic și inginer agronom.
În sat se organizează anual și un festival: Sărbătoarea tuberozei

4. Krausz Handmade Premium Chocolate din Sântimbru, Harghita

Se poate vizita fabrica producatorului Krausz Handmade Premium Chocolate, cu rezervare telefonică în prealabil.
Filmulețul de prezentare trebuie vizionat neapărat cu sunet și o ciocolată lângă.

5. Canionul de sare de la Praid, Mureș (traseu)

Mai puțin vizitat (toată lumea merge la mină), traseul Canionului de sare merge prin spatele dealului de sare din satul Praid circa 1,5 ore. Traseul este pe afară și este platit. Se primeste o harta cu obiective de observat, unde sunt panouri care descriu elementele geografice. Pe acest traseu se observă sarea care iese din munte și diferitele forme realizate de apă, relieful generat de acesta: lacuri suprasaturate cu flori de sare care plutesc în suspensie și plante care suportă conținut ridicat de sare în sol. Peisajul este unic in Romania.

6. Plimbare prin Satu Mare, Harghita

Satul Satu Mare din județul Harghita se remarcă prin numărul impresionant de porți secuiești, viu colorate și vechi de până la 150 de ani, care se află încă în porțile oamenilor. Loc de parcare și harta porților din sat se gasesc în fața primăriei.

7. Orice obiectiv de pe site-ul bine făcut Visit Harghita

Site-ul Visit Harghita recomandă o mulțime de activități interesante, precum o vizită la fabrica de bere Tiltott Csiki Sor cu bere nelimitată și prânz extrem de bun, pista de bob de la Ghimeș, etc.

8. Pensiunea Bassen - Bazna, judetul Sibiu

Pe lângă facilitățile de dormit cu mobilier superb și micul dejun din produse locale (brânză, lapte, cărnuri, legume, etc.) familia care administreaza Pensiunea Bassen organizează diferite activități pentru sejururi mai lungi.

9. Vulcanul Racoș (Brasov), coloanele de bazalt și lacul de smarald (traseu)

Puțin vizitat, traseul de pe lângă Vulcanul Racoș acoperă 3 obiective. Între ele se merge pe câmp, pe drum de căruță. În total traseul este în jur de 3-4 ore pentru toate 3 obiectivele. Toată zona a fost exploatată pentru bazalt. Se plătește intrarea. Obiectivul dispune de două zone de parcare (una relativ aproape lângă lac și una chiar la intrare la Vulcan). Drumul până acolo este ok. La ieșire din sat se merge pe un drum pietruit de maxim 500 metri.
În Vulcanul Racoș te poti plimba în conul unui fost vulcan. Zona exploatată este imensă, peisajul fiind marțian, cu pietre ponce (lapili si bombe vulcanice), cu puternice nuante de ocru, gri, negru care nu sunt prinse atat de bine de camerele foto/video. Aici chiar am testat camera 😊.
Lacul de smarald este un lac artificial rezultat în urma exploatării unei alte mine de bazalt realizat în urma unei scurgeri de lavă de la același vulcan. Pe lângă apa de cristal, zidurile care împrejmuiesc lacul sunt formate din diferite coloane de bazalt în diferite unghiuri.
Coloanele de bazalt sunt reprezentate de o altă scurgere de lavă care a format coloane hexagonale de până la 8 metri înălțime.

10. Cheile Borzești, Turda (traseu)

La traseul Cheile Borzești parcarea e gratuită și durata de parcurgere 3 ore. Acest traseu este potrivit pentru oricine. El este in formă de 8 și merge pe lângă (o parte din 8) si pe malul raului (o alta parte din 8). Traseul este spectaculos datorită numeroaselor cascade realizate de râu. Personal, am prins într-o zi de după-amiză și am văzut cel puțin 4-5 familii din Cluj care mergeau cu copii în spinare pe traseu.

11. Cheile Turzii - traseu de 3 ore

Traseul e amenajat cu poduri și pești care se pot vedea prin apa curată. M-am gândit dacă să îl enumăr pentru că este destul de vizitat, dar chiar merită, așa că am decis să-l introduc în listă.

12. Cheile Băniței și Peștera Bolii din Hunedoara

Cheile Băniței și Peștera Bolii sunt două obiective în locuri foarte apropiate. Râul Bănița a realizat două forme de relief foarte interesante: un canion unde te poți plimba prin apă până la jumătatea gambei (cismele sunt recomandate pentru traseu). Apa este curată și rece vara. Locul nu este marcat de indicator, dar parcarea se poate face la o benzinărie dezafecatată, aflată la marginea drumului E79 (sigur mai sunt alte mașini parcate acolo). Un drum de 4 minute și se ajunge în canion. Cel mai bun articol, de unde si eu am aflat de loc, se regaseste aici.
Peștera Bolii este al doilea obiectiv realizat de râu, în valea acestuia (dupa cheile Băniței). Râulețul din amonte a reusit să sape o peșteră în munte. Parcarea este lângă peștera (drumul este un pic prost datorită unei treceri la nivel cu calea ferata). Peștera este plină de lumini coloarate și poduri care trec peste râul care mărește în continuare pestera. Intrarea se plătește.

13. Tinovul Mohoș - lângă lacul Sfânta Ana, Harghita

Toată lumea știe de lacul Sfânta Ana, dar foarte puțini vizitează și Tinovul Mohoș, aflat în aceeași rezervație. Accesul se face doar pe baza ghidului, la interval de o oră. Ghidul este super fain, cu glume foarte bune și descrie tot, precum:

  • formarea lacului
  • motivul culorii apei din ochiurile rămase
  • exemplul practic al turbei din tinov (foarte interesant)
  • tipurile de plante: unele folosite in otravuri, altele ca stimulente in razboi
  • micile plantele carnivore protejate prin lege.

Contraintuitiv, pe traseu nu sunt țânțari.

Cam atât pe moment. Mai am și alte obiective, dar țin de gusturi și preferințe.

Zi faină,

Mădălin

Mădălin, nouă ne-a plăcut tare modul relaxat și natural în care ai descris fiecare obiectiv recomandat și am decis că e păcat să nu se bucure și cititorii noștri de recomandările tale extrem de practice. În ceea ce te privește pe tine, cititorule, dacă îți dorești să descoperi peste 250 de locuri inedite și mai puțin cunoscute numai bune de vizitat în România, îți recomandăm instrumentul nostru, Harta wellbeingului în România. E integrat în Google Maps și dintr-o privire îți arată ce locuri inedite poți vizita pe traseul tău. De asemenea, te ajută astfel să descoperi mici antreprenori din România care pun mult suflet în afacerile lor și care se bucură tare să le faci o vizită și să cumperi un produs de la ei. Am inclus link-uri către paginile lor de internet sau de facebook/instagram, să îi găsești cât mai ușor. Dacă mai ai și tu idei de locuri inedite și mai puțin cunoscute care nu se regăsesc în harta noastră, scrie-ne despre ele folosind formularul de contact de mai jos!

Călătorii pline de sens îți dorim!

Alte recomandări pentru tine

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu