fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Știai că există 24 de trăsături pozitive de caracter în concentrații diferite în fiecare dintre noi? Dar că acestea pot fi acum foarte clar identificate și clasificate? Dacă ți-am spune că, utilizând în mod conștient, zilnic, una dintre primele 5 trăsături care te caracterizează, îți poți îmbunătăți considerabil starea de well being? Iar acum, cireașa de pe tort: dacă prin conștientizarea și utilizarea trăsăturilor predominante de caracter ale fiecărui membru al echipei din care faci parte vei reuși să le îmbunătățești tuturor starea de bine, nivelul de motivare și implicare la muncă? Nu ne crezi? Citește mai departe.

Martin Seligman, fondatorul psihologiei pozitive, povestește în cartea sa, Authentic Happiness, sau varianta în limba română, Fericirea autentică, despre principalele trăsături de caracter care compun fericirea unui om. 

Până la cartea lui Seligman, toți psihologii se concentraseră să studieze trăsăturile negative de caracter, în speranța de a învăța și de a preveni/controla latura întunecată a oamenilor. Nimeni nu se concentra asupra acelor trăsături pozitive de caracter, care ne fac mai buni și mai fericiți…până la Seligman. Această abordare unică i-a adus titlul de fondator al psihologiei pozitive. Prin cartea sa, Seligman a schimbat complet modul în care psihologii analizează comportamentul uman.

Ce definește o trăsătură pozitivă de caracter?

Conform studiului elaborat în cartea Fericirea autentică, sunt nici mai mult, nici mai puțin decât 24… Da! 24 de caracteristici care se găsesc în fiecare dintre noi ne determină să atingem starea de bine și să ne considerăm oameni fericiți.

Cele 24 de trăsături de caracter au câteva lucruri în comun:

 • Sunt ubicue: tind să se regăsească în toate culturile lumii
 • Tind să ne împlinească: ne aduc satisfacție și ne fac să ne simțim întregi
 • Sunt prețuite din punct de vedere moral în cele mai multe sisteme de moralitate ale lumii
 • Reprezintă genul de virtuți care nu îi fac pe alți oameni să se simtă prost sau să ne invidieze
 • Au mereu un caracter opus, negativ
 • Reprezintă trăsături de caracter: sunt stabile într-o persoană de-a lungul timpului
 • Sunt măsurabile
 • Sunt distinctive: pot fi identificate și diferențiate clar de alte trăsături
 • Pot fi arhetipale: pot reprezenta total anumite persoane, regăsindu-se complet în caracterul acestora
 • Sunt instituționalizate: valorizate de către societate
 • Pot fi prodigioase: pot apărea la unii copii mult mai devreme decât la majoritatea
 • Pot fi absente selectiv: pur și simplu să fie complet absente la unii oameni

Care sunt cele 24 de trăsături pozitive de caracter?

Bine, bine, dar care sunt acele misterioase trăsături de caracter, vei întreba? Nu te mai ținem pe jar. Iată lista lor completă:

 1. Apreciere față de frumos
 2. Curaj
 3. Cetățenie (apartenența la o comunitate)
 4. Creativitate
 5. Curiozitate
 6. Corectitudine
 7. Iertare și milă
 8. Recunoștință
 9. Speranță
 10. Umor
 11. Integritate
 12. Discernământ/Rațiune
 13. Bunătate
 14. Leadership
 15. Iubire
 16. Iubire pentru învățare
 17. Modestie și umilință
 18. Stăruință/Statornicie/Stabilitate
 19. Perspectivă
 20. Prudență
 21. Auto-reglare
 22. Inteligență socială
 23. Spiritualitate
 24. Vervă/Energie

Conform VIA Institute on Character, cele 24 de trăsături de caracter se clasifică în 6 virtuți principale:

 1. Înțelepciune
 2. Curaj
 3. Umanitate
 4. Justiție
 5. Cumpătare
 6. Transcendență
24 trasaturi de caracter VIA

Cum pot folosi cunoașterea trăsăturilor de caracter în managementul echipelor?

Ce legătură au toate astea cu mine și echipa mea, te vei întreba? Ei bine, aici vine partea cu adevărat interesantă! Potrivit lui Seligman, fiecare dintre noi este definit de combinații dintre aceste 24 de trăsături de caracter, în proporții diferite. Prin urmare, fiecare are câteva trăsături predominante (5), unele medii (24) și unele slab reprezentate (5) în propria personalitate.

Cheia succesului este să găsești acele trăsături de personalitate dominante ale fiecărui membru al echipei tale și să pui mare accent pe acelea. Făcând asta, membrii echipei tale pur și simplu vor înflori. Starea lor de bine va crește exponențial, la fel și nivelul de motivație și de angajament. Echipa, pur și simplu se va armoniza. 

Momentul în care un om simte că își poate pune în valoare trăsăturile dominante de caracter în munca pe care o face e cel în care va înceta să își numească locul de muncă ”un job” și îl va considera ”o chemare”.

Cum aflu care sunt trăsăturile mele dominante de caracter?

Bun, acum că te-am făcut cel puțin curios, nu ne crede pe cuvânt! Te invităm să experimentezi și să faci, mai întâi propria analiză a celor 24 de trăsături de caracter, chiar pe site-ul VIA.

Notă GDPR: The VIA Institute on Character este o organizație non-profit înființată în 2001 cu scopul de a trata pune lumea în contact cu știința trăsăturilor de caracter. Acest ONG realizează cercetări științifice, creează și validează chestionare și le oferă pasionaților și practicienilor în domeniu unelte foarte utile, unele gratuit, altele contra unor sume de bani. Răspunsurile tale la chestionarul de pe site-ul VIA sunt complet voluntare și vor fi utilizate, în mod anonim, în cercetările viitoare ale ONG-ului. 

Utilizatorii vor fi creatorii chestionarului, sau alți cercetători, cu permisiunea VIA. Deși datele sunt utilizate în mod anonim, ai posibilitatea de a folosi un nume și o adresă de e-mail fictive pentru a participa la chestionar. Totuși, e bine să ții minte datele de logare, pentru a putea reveni în site și a revedea propriile rezultate. Pentru a afla tipurile de informații colectate, modul în care sunt utilizate și împărtășite, poți consulta secțiunea Politică de Confidențialitate a VIA.

După ce îți descoperi cele 5 trăsături predominante de caracter, te provocăm ca în săptămâna ce urmează să folosești câte una în fiecare zi în moduri noi timp de o săptămână. Spre exemplu, dacă una dintre trăsăturile tale principale este curiozitatea, înscrie-te la un curs online pe un subiect despre care nu știi nimic. Dacă bunătatea te caracterizează, fă o faptă bună în mod anonim. Încearcă să îți utilizezi trăsăturile dominante cel puțin o dată pe săptămână timp de 7 zile.

Poți găsi mai multe sugestii despre cum să folosești fiecare trăsătură de caracter aici și aici.

Cum pot pune asta în aplicare în propria echipă?

După ce experimentezi pe propria piele și te convingi de cât de grozav este acest instrument, convinge-ți colegii să facă testul. Împărtășiți-vă unii altora punctele forte ale fiecăruia. Apoi, povestiți în fiecare dimineață la cafea despre modurile în care fiecare dintre voi și-a folosit o trăsătură de caracter în ziua anterioară și ce s-a întâmplat. Provoacă-i să găsească modalități în care să-și folosească propriile trăsături de caracter în activitatea pe care o fac zi de zi la muncă.

O să vezi că, în maxim o săptămână, starea de spirit a colegilor tăi se va îmbunătăți considerabil. Se vor simți mai apropiați unii de ceilalți. Vor simți că evoluează din punct de vedere personal. Vor fi mai mulțumiți de propriile vieți. Și nu în ultimul rând, îți vor fi recunoscători!

Mai multe resurse și idei

Dacă vrei să înveți mai multe despre știința din spatele celor 24 de trăsături de caracter, îți recomandăm să citești și:

În plus, dacă îți dorești să afli mai multe despre știința fericirii și despre cum o poți pune în aplicare, îți recomandăm să te înscrii la cursul The Science of Well-Being oferit de Yale University pe plaftorma coursera.org. Poți urma cursul gratuit sau, contra sumei de 50 USD, vei primi la final o diplomă de absolvire.

Convinge-ți colegii să participe la celași curs, astfel încât să vă încurajați reciproc, să schimbați idei despre ce învățați în timpul cursului și să vă sprijiniți unii pe ceilalți pentru a-l absolvi.

Pentru efecte maxime, combină această trategie cu discuții despre cele mai utile discursuri TED despre fericire. Desigur, e util și să aflați împreună care sunt cele mai bune 100 de soft skills pe care trebuie să le aveți în propria organizație.

Dacă îți dorești să fii la curent cu articolele noastre, dar și să ne arăți aprecierea ta, nu uita să dai un like pe pagina noastră de facebook

Articole recomandate

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu