fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

În copilărie am fost varianta tocilară a persoanei de astăzi. Bine, recunosc, acum sunt mai tocilară decât acum 20 de ani, însă și atunci aveam să spunem mai degrabă înclinații academice. Având în vedere că citești acest articol, există o mare probabilitate să fi fost și tu la fel. 

Mă preocupau în mod serios notele pe care le luam la teste, temele pe care le aveam de făcut și locul pe care mă aflam în clasamentul intelectual al clasei. Când venea însă vorba de socializare (în special cu sexul opus), mi-aș fi dorit să am acces la o hartă desenată. Deși cei mai mulți dintre noi punem accentul pe aceleași elemente de competiție școlară în educația copiilor noștri, mie nu mi-au făcut un serviciu extraordinar.

Am depus un efort susținut pentru a acumula skilluri sociale, efort care ar fi putut fi evitat dacă aș fi beneficiat de o educație socială în copilărie. 

Ca să nu îmi dezmint natura tocilară, am să îți povestesc despre un studiu longitudinal desfășurat de-a lungul a 20 de ani, care a urmărit un grup de 753 copii  de la grădiniță până în viața adultă. Una dintre cele mai importante concluzii a fost că prichindeii cei mai săritori și dispuși să împartă cu ceilalți au ajuns persoane de succes: au urmat școli mai bune și au reușit să obțină și să mențină joburi full time. Pe de altă parte, copiii cu disponibilitate redusă pentru a-i ajuta pe ceilalți și cu o capacitate limitată de a dărui, s-a dovedit că au mai multe probleme cu abuzul de substanțe, cu încălcarea legii și cu menținerea unui loc de muncă. 

Iată de ce m-am gândit să scriu acest articol și să descoperim împreună o altă perspectivă asupra skillurilor sociale pe care le poți dărui copilului tău.

1. Fii proactiv/ă

Unul dintre cele mai importante skill-uri pe care le putem oferi copiilor noștri este asertivitatea. Asertivitatea este un concept interesant apărut nu cu mult timp în urmă. Este despre a stabili granițe, despre a fi capabil să spui NU, a fi dispus să îți exprimi nevoile. Este practic un skill social. Cum funcționează asertivitatea între copii? Iată un exemplu:

Doi copii la locul de joacă. Unul dintre ei se joacă la nisip, iar celălalt se joacă cu o mașinuță. Copilul cu mașinuța vine lângă cel care se joacă la nisip. Acesta se oprește din aruncat nisip cu lopățica și spune: ”îmi place mașinuța ta”. Celălalt răspunde: ”mie îmi place de tine”. Lopățică spune: ”și mie îmi place de tine”. După care urmează un schimb înfocat de ”MIE îmi place de tine”. 

Asertivitatea: abilitatea de a exprima preferințele și nevoile 

Poate ai observat că în viața noastră de adulți ne inhibăm manifestările care îi arată altei persoane că ne place compania ei, din teama de a nu fi respinși. Comportamentul acesta apare de când devenim adolescenți și este mare păcat că îl adoptăm. Ne face să ratăm oportunități de a ne face poate prieteni pe viață, sau viitori parteneri de afaceri. 

Ce poți face? Pentru copilul tău sub 12 ani: îl poți încuraja să împărtășească și să verbalizeze lucrurile și oamenii care îi plac. Îl poți încuraja să spună: ”îmi place de tine! vrei să fim prieteni? pot să mă joc și eu cu tine?”

2. Începe cu un scop în minte

Una dintre abilitățile puțin valorificate, dar cu o contribuție colosală, este aceea de a planifica activitățile sociale. Cum funcționează? Ca și adulți ne gândim: ar trebui să îmi cunosc mai bine colegii, fiindcă lucrăm împreună în fiecare zi. Ar trebui să merg să mă prezint, să îi invit la o cafea, etc.

Planific parcursul prin care voi ajunge să mă împrietenesc cu colegii mei. Acesta este un skill valoros pe care l-am putea preda mai departe către copiii noștri.

Cel mai ușor să faci asta este într-o conversație lejeră cu copilul tău: pe drum spre școală, în mașină, la micul dejun. Întreabă-l de ce copii îi place și de care nu îi place. Ce copii o fac să se simtă entuziasmată și fericită? Care copii o fac să se simtă anxioasă și neliniștită? Apoi întrebarea cheie: ce te-ai gândit să faci în legătură cu asta? În continuare, îl poți ajuta să își facă un plan de interacțiune socială.

3. Joaca pe primul loc

Jocurile și activitățile distractive sunt cele mai bune mijloace de socializare. Ai observat că de-a lungul vieții, pe măsură ce activitățile noastre devin din ce în ce mai serioase și mai puțin distractive, ne facem din ce în ce mai puțini prieteni?

Mulți dintre noi ridicăm din umeri și punem asta pe seama vârstei. În realitate, motivul pentru care colegii noștri nu mai devin prietenii noștri este pentru că nu mai participăm împreună la jocuri și activități amuzante. Prietenii pe care ți i-ai făcut la școală sunt prieteni pe care ți i-ai apropiat în pauze! Nu sunt prieteni pe care i-ai făcut în timpul orelor. Așadar, ajută-ți copilul să socializeze și să își creeze prietenii durabile punând joaca pe primul loc!

4. Încearcă întâi să înțelegi, apoi să fii înțeles

Două aptitudini importante pe care copilul tău ar fi bine să le învețe sunt claritatea emoțională și predictibilitatea emoțiilor.

Este suficient de greu să îți înțelegi propriile emoții: îmi place să fiu în compania cuiva? îmi este greu să fiu în compania altcuiva? Sunt frustrat, sunt nervoasă, sun anxios, îmi e rușine, etc. Înțelegerea acestor emoții este esențială pentru aptitudinile sociale ale copilului tău. Formează inteligența lui emoțională. Separat de inteligența emoțională, există inteligența socială. Aceasta îl ajută să recunoască și să poată prezice emoțiile celor din jur. 

Poți să încurajezi dezvoltarea inteligenței sociale în primul rând stând de vorbă cu copilul tău. Cele două întrebări care dezvoltă claritatea emoțională și pe care le poți pune cât de des dorești sunt: 

  1. Cum crezi că se simte ea/el?
  2. Ce crezi că gândește ea/el?

O altă metodă de a-i ajuta este să le povestești în mare despre microexpresiile faciale. Mi-aș fi dorit să recunosc expresiile faciale ca și copil, mi-aș fi înțeles mai bine profesorii, părinții și prietenii. 

5. Fii autentic/ă

Cel mai simplu mod de a-ți învăța copilul să relaționeze autentic este să fii transparent/ă cu propriile tale sentimente.

Împărtășește asta cu copilul tău! De multe ori ascundem față de cei mici cât de inconfortabil ne fac să ne simțim unele situații sociale. Mesajul pe care îl transmitem astfel este că spre deosebire de ei, noi suntem perfect mulțumiți în orice fel de interacțiune socială, ceea ce face inconfortul lor să pară inadecvat.

Odată ce începi să împărtășești disconfortul pe care îl simți în interacțiunile cu oameni de aceeași vârstă cu tine, prietenii tăi vor deveni mai înțelegători, iar copilul tău se va adapta mai ușor la situații sociale dificile. 

Cel mai important lucru pe care copilul tău trebuie să îl învețe este că oricum s-ar simți, este în regulă. Sentimentele nu sunt niciodată greșite. Dacă se simte ciudat și nu știe ce să spună într-o situație, ar trebui să aibă suficient confort interior încât să poată spune: mă simt puțin ciudat și nu știu ce să zic!

6. Ajută-l să colaboreze

Dacă vrei cu adevărat s îți ajuți copilul să construiască abilitatea de a lucra în echipă, îl poți încuraja să se gândească la jocuri și misiuni împreună cu alți copii de vârsta lui/ei.

Clișeul american al celor doi copii care decid să deschidă un stand de limonadă, sau să spele mașini pentru bani de buzunar sunt exemplele perfecte. Funcționează minunat și dezvoltă abilitatea de cooperare. De fiecare dată când copilul tău dezvoltă un proiect cu un obiectiv clar, împreună cu un alt copil, îi cresc exponențial stima de sine și abilitatea de colaborare.

La început, copiii sunt nevoiți să negocieze. Se vor asigura că au ales partenerul potrivit. Trebuie să planifice, apoi să execute planul. Trebuie să își dovedească abilitățile și să le aprecieze pe ale celuilalt. 

Dacă reușești să îți motivezi copilul ca un weekend pe lună să construiască un proiect împreună cu un alt copil, îl vei ajuta să dezvolte accelerat skilluri de colaborare durabile, pe care le va transfera cu siguranță în viața de adult.

Alte recomandări de lecturi pentru tine

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu