fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vorbim  despre stiluri de lucru, introversie, extraversie, lucrul în echipă, dar uneori avem senzația că discuția acoperă o parte superficială din problemă. Nu ajungem să înțelegem cum gândim, cum acționăm, de ce alegem să facem ce facem și cum să înțelegem și să controlăm asta. Modelul geniului la lucru te scapă de prejudecățile față de stilurile de lucru ale colegilor tăi și de sentimentul de vinovăție că nu ești suficient de bun/ă într-o anumită activitate. 

În general, după fiecare vacanță avem o șansă să ne reinventăm! Este momentul în care putem da pagina și putem începe să punem în aplicare strategii pe care le ținem în buzunar de ceva timp.

Astăzi vrem să îți punem la dispoziție câteva instrumente importante, care să te ajute să îți înțelegi mai bine stilul în care abordezi problemele la serviciu. Ne dorim de asemenea să îți oferim limbajul și termenii în care îți poți defini mai bine tendințele, astfel încât coechipierii tăi să îți înțeleagă stilul de lucru, nevoile și frustrările. 

Pentru acest lucru, i-am cerut ajutorul prof. Patrick Lencioni, autorul cărților besteseller: The five dysfunctions of a team și The Ideal Team Player. Dacă nu ați auzit de el încă, este pentru că multe dintre lucrările lui cele mai bune nu au fost traduse în limba română, însă cu siguranță în curând îl vom găsi și în librării.

Modelul ”Geniului la lucru”

Ca orice model genial, și acesta s-a născut din nevoia unor oameni de a rezolva probleme concrete și sincere: cu 9 luni înainte de a scrie cartea ”The Motive”, un conflict cu unul dintre partenerii de afaceri i-a condus pe membrii echipei lui Patrick la întrebarea: De ce? De ce reacționezi așa? Ce crezi că ți se întâmplă? 

Patrick recunoaște că deși își iubește colectivul, este un om extravert și o fire prietenoasă, are tendința de a se aventura în crize de frustrare și momente de bosumflare, atunci când lucrurile nu merg conform planului. Pentru că Patrick a ridicat din umeri la întrebările colegilor, 4 ore mai târziu aveau pe tablă un model cu rolul inițial de a rezolva problema echipei lor. 14 ore mai târziu, CEO-ul companiei a recunoscut pe tablă exact problemele care îl frământă și a aderat la modelul geniului la lucru. 

Tip: într-o echipă este important să ne concentrăm pe avantajele și talentele personale ale fiecărui membru și pe ceea ce împreună ne face mai puternici. La fel de important este să ne concentrăm pe frustrările membrilor echipei și să le cercetăm cu la fel de mult interes. 

Cele 6 stiluri de geniu la lucru

În orice proiect, fie că plănuiești o schimbare majoră ca o fuziune cu altă companie, sau doar un weekend cu familia la munte, pentru ca totul să mearg bine, trebuie să existe în echipa ta următoarele tipuri de geniu: 

Genii disruptive (întrerup ordinea naturală a lucrurilor și creează ceva nou)

Ideație: Geniul care contemplă

Pentru ca un proiect să se întâmple, cineva trebuie să aibă o aplecare către contemplarea posibilităților și pentru întrebări de genul: Ce-ar fi dacă? De ce lucrurile sunt așa cum sunt? Oare ce avem acum este suficient? Vorbim despre cel care se pierde în gânduri și care visează cu privirea pe fereastră. Lucrează, uitându-se pe geam. 

Ideație: Geniul care inventează

Este vorba despre cel care preia ideea colegului care contemplă cu ochii la natură și spune: Eu o să rezolv problema asta! O să vin cu o idee: o să inventez un produs, o metodă, ceva care o să revoluționeze. Geniul care inventează nu se poate abține: nici când mănâncă, nici când doarme, nici când face duș. Nici măcar în întâlniri de lucru în care nu ar trebui să facă asta!

Activare: Geniul care discerne

Colegul care ia produsul geniului care inventează și spune: intuiția mea îmi zice că e o idee minunată / intuiția mea spune că există niște probleme aici. Nu știu dacă o să funcționeze, lasă-mă să pun niște întrebări. Au un instinct, o abilitate înnăscută spre a evalua corect. Văd modele și legături. Nu e magie, ci e doar o intuiție minunată care le oferă abilitatea să cântărească, evalueze și să dea sfaturi foarte înțelepte. 

Genii responsive (preiau inițiative care vin din partea celorlalți și le duc mai departe)

Activare: Geniul care galvanizează (agitatorul)

Colegul care adoră să îi entuziasmeze pe ceilalți. Îi place să urnească oamenii, să îi motiveze, să împărtășească lucruri cu ei și să îi mobilizeze pentru o cauză. Ceea ce un geniu al ”galvanicii” găsește interesant și motivant, ei bine să știți că unii oameni pur și simplu urăsc să facă. Pentru cei care nu au acest tip de geniu predominant, activitatea galvanizatorilor este stresantă și obositoare.

De exemplu, pentru un geniu care inventează și care este nevoit să spună de 10 ori pe zi: haideți oameni buni să scoatem și noi produsul anul ăsta, activitatea de zi cu zi poate deveni extrem de frustrantă. În schimb, alții sunt născuți pentru a motiva. În același timp, pentru galvanizatori este frustrant să stea pe scaun,  într-o ședință lungă, despre un proiect care îi entuziasmează, să fie nevoiți să asculte și să nu poată povesti nimănui despre asta. Înțelegeți cum funcționează? 

Implementare: Geniul care facilitează

Colegul care te ascultă și spune: am înțeles, știu exact ce avem de făcut. Eu o să vă ajut să puneți asta pe picioare. Oamenii care au acest tip de geniu nu îl percep astfel. Au impresia că sunt persoane de treabă, care ajută la proiectele celorlalți. Adoră să răspundă la nevoile coechipierilor. De fapt, văd nevoia înainte ca ea să fie exprimată. Sunt genul de oameni pe care îi iubim într-o echipă. Sunt cei care îți spun: știu ce vrei să faci și o să te ajut. Facilitatorii trebuie să știe că posedă un tip de geniu. Inventatorii nu sunt singurele genii din jurul lor 🙂

Implementare: Geniul tenace

Colegul care adoră să termine ce a început. Nu se poate odihni până nu a terminat și se bucură de perspectiva unor proiectei încheiate cum trebuie. Este cel care spune: dă-mi mie proiectul ăsta, o să mă lupt cu el până când e finalizat și are impact. 

Cum arată geniul la lucru în viața de zi cu zi

Ei bine, așa cum probabil ai observat deja, din cele mai multe echipe lipsește cel puțin un tip de geniu. În special în cuplu, unde sunt doar două persoane, deci sunt doar 1 sau 2/6 tipuri de geniu acoperite, cu șanse mari de a crea frustrări când vine vorba de proiecte noi, sau proiecte vechi care trebuie finalizate. 

Ce tip de geniu ai tu?

Care sunt tipurile tale predominante de geniu? Studiul lui Patrick arată că avem cu toții două tipuri predominante, pe locurile 1 și 2.

După cele două tipuri de geniu care te caracterizează, ai două de nivel mediu care se pot numi competențe de lucru, pe locurile 3 și 4. Nu te entuziasmează, dar te folosești de ele cu succes.

Ultimele două, sunt geniile frustrării, pe locurile 5 și 6. Activități pe care le găsești absolut frustrante și intolerabile de-a dreptul. Te epuizează în cel mai scurt timp. Pentru a afla cu exactitate, întreabă-te pe tine și apoi mai întreabă 6 persoane din cercul tău relațional, care te cunosc bine, ce tip de geniu consideră că te reprezintă. Trage linie și fă un top, pune-le în ordinea predominaței, de la 1 la 6. Ajutoarele tale pot fi colegi, prieteni, membri de familie. 

Iar ultimul pas pe care te încurajăm să îl faci este să folosești limbajul pe care ți l-am oferit în acest articol pentru a vorbi despre nevoile tale și despre sarcinile care te frustrează la locul de muncă. Ajută-i pe cei din jurul tău să te înțeleagă mai bine și să-ți folosească potențialul corespunzător!

De exemplu, într-un cuplu în care geniul lui de inventator s-a întâlnit cu geniul ei de a discerne, el simțea că ideile lui sunt în permanență criticate. În momentul în care au înțeles că posedă genii diferite și au roluri diferite în echipa familiei lor, nivelul de frustrare din relație a scăzut simțitor.

Bineînțeles că vor exista situații în care va trebui să duci la bun sfârșit sarcini frustrante, dar o poți face știind că nu ai un defect, ci pur și simplu alte calități care strălucesc!

Care sunt geniile tale predominante și care sunt pentru tine geniile frustrării? Lasă-ne un comentariu mai jos și povestește-ne despre asta!

Alte articole recomandate pentru tine​:

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu