fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uite care este adevărul (conform experților de la Forbes, care chiar dacă nu sunt psihologi, sunt cu siguranță lideri): leadershipul și conflictul merg mână în mână

Dacă până astăzi ai avut măcar un angajat în subordine, știi că experții de la Forbes au dreptate.

Leadershipul este un sport full contact și dacă nu ești antrenat, nu poți, sau nu vrei să adresezi conflictul la birou într-un mod sănătos și productiv, nu ar trebui să te afli într-un rol de conducere. 

Dacă ai decis că faci parte din clubul restrâns al liderilor care își rezolvă conflictele, astăzi îți propunem să testezi câteva dintre sfaturile noastre, cel mai indicat, în ordine. 

1. Învață să recunoști conflictul

Cheia principală pentru rezolvarea eficientă a unui conflict este să recunoști că există unul. Ignorarea situațiilor conflictuale este rareori de ajutor. Deși de multe ori pare o soluție eficientă pe termen scurt, în realitate construiești un bulgăre de zăpadă care mai devreme sau mai târziu îți va rostogoli toată echipa. 

Manifestăm conflictele în mod diferit. Personal, fiecare dintre noi le manifestăm în mod propriu, iar companiile în modul lor colectiv și specific.  Să înveți tot ce se poate despre asta, e un proces care durează.

De exemplu: în companiile care funcționează prin procese bine stabilite și construite în timp, conflictul se manifestă de obicei prin amânarea deciziilor, luarea unor decizii cu dificultate și tăceri pline de înțeles

În contrast, într-un start-up aflat în creștere rapidă, conflictul se manifestă mai degrabă coleric, prin meciuri de țipete (și nu numai)

Dacă îți este dificil să recunoști apropierea unui conflict și te trezești destul de des luată prin surprindere, îți recomandăm să aprofundezi câteva tehnici de limbaj nonverbal. 

Cel mai ușor de rezolvat este un conflict aflat la început, iar nemulțumirea înainte să se exprime apare pe față, așa că ți-ar ușura foarte mult efortul dacă reușești să citești pe fața interlocutorului tău semnele furiei, depresiei, sau nemulțumirii.. 

Pentru că Prof. Paul Ekman a studiat timp de mai mult de 30 de ani acest subiect, îți recomandăm să citești cartea Minciunile Adulților. Este manualul de bază pentru toți cei care predau seminarii, traininguri de recunoaștere a microexpresiilor faciale și a limbajului corporal. 

2. Tratează conflictul ca pe o oportunitate

Această schimbare de mindset este esențială. Oamenii de succes știu că un conflict înseamnă provocare și oportunitate. În momentul în care conflictul capătă o semnificație pozitivă pentru tine, vei descoperi că ai la îndemână o paletă mult mai largă de tehnici de comunicare, pe care de obicei le folosești pentru întâlniri amicale.

Vei descoperi că poți fi relaxat, zâmbitor, non-defensiv și mai înclinat spre a vedea intenții pozitive în atitudinea persoanei cu care stai de vorbă.

Dă-ne voie să-ți oferim un exemplu mai concret în ceea ce privește oportunitatea conflictului: statisticile arată că dacă un profesionist în vânzări rezolvă problema unui client nemulțumit, clientul are de 3 ori mai multe șanse să cumpere din nou. Mai mult, 79% dintre clienții care se plâng de un tratement prost din partea companiilor, au de fapt în spate plângeri ignorate

3. Identifică ce fel de conflict ai tendința să provoci

În zilele noastre mai proaste, toți îmbrăcăm unul sau mai multe dintre cele 4 costume de mai jos și urcăm pe scenă pentru a ne da în spectacol.

Înainte să începi să încerci să rezolvi problemele celorlalți este foarte util să îți dai seama cum îți place ție să îi calci pe nervi pe cei din jurul tău, atunci când te simți iritabil. 

Rolul tău preferat pentru un vibe de zile proaste este:
NEGATIVISTUL Te plângi prea mult și critici totul: nimic nu e bine, nimeni nu face nimic în țara asta, toți ne fură, ăstora nu le pasă de noi. Nu muncește nimeni, noi muncim prea mult. E clar, azi ai nimerit lentilele negre și cei din jurul tău se tem că vor așeza cana pe masă într-un mod pe care tu îl vei privi cu un ochi critic.
MAI BUN DECÂT TOȚI Astăzi ești mai bun decât noi toți. Orice ar avea colegii tăi. tu ai ”cu 1 mai mult”. Colegul pe care l-ai întâlnit la fântâna de apă de pe hol are o casă la munte? Tu sigur ai două. Dacă el a fost în vacanță la mare, tu ai vizitat toată Europa. Cunoști multe vedete și vrei să știe tot biroul detalii despre asta.
PASIVUL Îți pierzi ușor încrederea în tine, vocea proprie și nevoile tale. La întrebările celorlalți răspunzi cu un cuvânt. De regulă îți este teamă de înfruntare. Dorințele tale nu merită riscul unui conflict.
TANCUL Devii furioasă, explozivă și știi că ești puțin control-freak. Poți fi foarte emoțională, iar colegii șoptesc despre tine că ești un pic cam bossy.

4. Află cu ce tipologie conflictuală îți este cel mai greu să rezolvi diferențele

Chiar dacă la prima vedere ni se pare că tancul este cea mai greu de gestionat tipologie, în realitate, persoanele explozive rezolvă punctual nemulțumirile și merg mai departe.

Cel mai greu de gestionat este un coleg negativist, pentru că influențează atmosfera generală și contribuie la un mediu tensionat și obositor pentru cei din jur. 

5. L-ai identificat? Învață-i limbajul valorilor

Cea mai mare greșeală pe care o poți face: să încerci să îl repari, să îl rezolvi, sau să îl îndrepți!

Ce crezi că se întâmplă dacă îi propui unui TANC să se calmeze? Se înfurie și mai tare.

Dar dacă încerci să convingi un PASIV să ia atitudine? Îl vei vedea cum devine din ce în ce mai timid.

Încearcă să îți înțelegi partenerul de conflict:

NEGATIVISTUL – nu încerca să îl înveselești. Încearcă să schimbi focusul către subiecte neutre sau pozitive atunci când porți o conversație cu el.

LĂUDĂROSUL – vrea să fie în centru atenției. Atitudinea lui vine dintr-o insecuritate profundă. Are nevoie de puțină răbdare din partea ta și de multă încurajare.

PASIVUL – nu contribuie prea mult la conversație și poate fi perceput ca un pic plictisitor. Cheia cu pasivii este să le afli pasiunile. Întreabă-i despre proiectele la care lucrează în timpul liber și vei vedea cum pasivitatea se transformă în acțiune.

TANCUL – este imprevizibil și exploziv. Vrea să rezolve conflictul, dar după regulile lui. Stabilește-ți granițele clar chiar de la începutul conversație, pentru că are tendința să te invadeze.

Toți avem un limbaj al valorilor

Valorile sunt cele care ne motivează acțiunile. Sunt cele care ne oferă o explicație plauzibilă chiar și pentru acțiuni care pot fi discutabile pentru persoanele din cercul nostru. 

Valorile personale pot fi:

  • legate de cunoștințe: vreau să fiu eu cel care știe cel mai mult despre acest subiect; 
  • pot fi legate de ambiția financiară: îmi doresc să câștig cât mai mulți bani și sunt dispus să renunț la multe pentru asta
  • familia este o valoare personală care dacă nu este luată în considerare, poate scădea mult nivelul de motivare al angajaților
  • filantropia: nevoia intrinsecă a oamenilor de a simți că își aduc contribuția la binele societății, de a fi parte din ceva mai mare decât ei
  • etc. 

Pentru a afla ce îi motivează pe angajații tăi, pune întrebări deschise. Ce înseamnă întrebări deschise? Întrebări prin care încurajezi interlocutorul să îți răspundă cu mai mult de da și nu

Exemple de întrebări deschise cu ajutorul cărora îți poți cunoaște mai bine colegii și poți afla mai multe despre valorile care îi motivează:

La ce proiecte personale ai mai lucrat în ultimul timp?
Hei, mi-a venit o idee. Tu ce cântece știi complet pe dinafară?
La ce skill ți-ar plăcea să fii cel mai bun?
Ție cum îți place să îți începi ziua?
Care e cel mai interesant loc pe care l-ai vizitat?
Care crezi că ar fi cea mai tare aventură în care ai putea să pornești?

Un mod foarte bun de a-ți cunoaște mai bine colegii este să organizezi o ieșire cu echipa. Oamenii se schimbă complet atunci când ies din mediul profesional. Vei avea contexte pentru discuții mai personale, care îți pot transforma subordonații și colegii în prieteni. 

6. Dacă ai umor, folosește-l!

Înainte de a pune în aplicare sfatul nostru, asigură-te că ai umor. Serios. Ai nevoie de aprobarea a cel puțin 3 persoane din cercul tău (care nu așteaptă cu nerăbdare o mărire de salariu). Cei 3 trebuie să poată spune cu mâna pe inimă că ai umor.

Dacă ai trecut de prima probă, te rugăm să nu confunzi umorul cu sarcasmul lipsit de empatie. Umorul ofensiv funcționează minunat în stand-up, dar nu și în discuțiile unu la unu.

Cea mai bună scuză pentru puțin umor este exagerarea. Hiperbola a fost și a rămas cel mai amuzant element de stil.

Să îți dăm un exemplu de AȘA NU:

După 2 luni de lucru, noul angajat cere o mărire de salariu. Managerul, care asistă la nașterea unui potențial conflict, îl întreabă: Și cam la ce mărire te gândești? 

Angajatul îi spune cu mândrie că se gândește la un extra de 3000 ron/lună.

Managerul dă din cap afirmativ: În regulă. Ce zici de 14 zile de concediu în plus, o mașină prin leasing la fiecare 2 ani, să zicem, un Corvette roșu?

Wow! Glumești?

Da. Dar tu ai început.

Dacă te-ai decis că umorul este pentru tine, asigură-te că participați amândoi la glumă.

Pentru a afla asta, întreabă-te:

  1. Te simți calm și conectat emoțional la cealaltă persoană?
  2. Ești sigură că gluma ta va fi înțeleasă și apreciată?
  3. Ești conștientă de limbajul tău nonverbal?
  4. Dacă se întâmplă să ofensezi, ești dispusă să-ți ceri scuze imediat?

7. Nu am umor, dar sunt dispus să învăț!

Începi prin a râde de propria persoană. Odată ce reușești să faci glume pe seama ta, ești pregătită și pentru alte tipuri de umor.

8. Asigură-te că partenerii de conflict nu devin toxici pentru tine

Stabilește-ți clar granițele. În luarea deciziei cântărește variabilele timp, efort și subiecte

Petrece un timp limitat cu persoanele conflictuale, în special cu negativiștii. Evită subiectele fierbinți în preajma tancului. Stabilește cu cine poți comunica mai autentic în situații sociale și cine e mai simpatic one-to-one. 

Ai grijă la cameleon!

Uneori comunicăm prin cameleonizare: este greu când stai de vorbă cu un negativist să nu intri și tu în modul bârfă – critică, pentru a face comunicarea mai ușoară. Este greu să nu aduci și tu remarci extreme într-o conversație cu un furios de profesie, iar în prezența pasivului, poate ai tendința să devii și tu mai tăcut și mai inhibat.

Încearcă să observi când te transformi în cameleon și să eviți această tehnică. Nu ajută la rezolvarea conflictelor și îi face pe supărați să se simtă mai rău. Astfel intrați împreună într-un cerc vicios din care veți ieși cu efort din ce în ce mai mare, pe măsură ce obiceiul se sedimentează. 

9. Dezamorsează bomba pe câmpul de luptă!

Când ești nervos, nimic nu te ajută mai mult decât puțină mișcare în aer liber. Simți că nu mai ai altă soluție decât să îți împuști colegul care te exasperează? Fă-o într-un team building la Paintball. Pe lângă că eliberați din presiunea acumulată, vă veți consolida echipa și vă veți împrieteni cu siguranță!

Concluzie

Rezolvarea conflictelor este o aptitudine. Învață, observă comportamentul tău și al celorlalți și aplică, aplică, aplică. La fel ca mersul pe bicicletă și adunările cu numere naturale, la început pare greoi și nenatural. Secretul este exersarea!

Tu ce strategii fososești pentru rezolvarea conflictelor de la birou? Ce a funcționat până acum pentru tine? Împărtășește experiența ta cu noi în secțiunea de comentarii de mai jos!

Și încă o întrebare: tu în ce fel de conflictual te transformi în zilele tale proaste? Negativitst? Tanc? Pasiv? Povestește-ne și despre asta! 

Alte articole utile pentru tine

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu