Cheia principală pentru rezolvarea eficientă a unui conflict este să recunoști că există unul. Ignorarea situațiilor conflictuale este rareori de ajutor. Deși de multe ori pare o soluție eficientă pe termen scurt, în realitate construiești un bulgăre de zăpadă care mai devreme sau mai târziu îți va rostogoli toată echipa.
Manifestăm conflictele în mod diferit. Personal, fiecare dintre noi le manifestăm în mod propriu, iar companiile în modul lor colectiv și specific. Să înveți tot ce se poate despre asta, e un proces care durează.
De exemplu: în companiile care funcționează prin procese bine stabilite și construite în timp, conflictul se manifestă de obicei prin amânarea deciziilor, luarea unor decizii cu dificultate și tăceri pline de înțeles.
În contrast, într-un start-up aflat în creștere rapidă, conflictul se manifestă mai degrabă coleric, prin meciuri de țipete (și nu numai).
Dacă îți este dificil să recunoști apropierea unui conflict și te trezești destul de des luată prin surprindere, îți recomandăm să aprofundezi câteva tehnici de limbaj nonverbal.
Cel mai ușor de rezolvat este un conflict aflat la început, iar nemulțumirea înainte să se exprime apare pe față, așa că ți-ar ușura foarte mult efortul dacă reușești să citești pe fața interlocutorului tău semnele furiei, depresiei, sau nemulțumirii..
Pentru că Prof. Paul Ekman a studiat timp de mai mult de 30 de ani acest subiect, îți recomandăm să citești cartea Minciunile Adulților. Este manualul de bază pentru toți cei care predau seminarii, traininguri de recunoaștere a microexpresiilor faciale și a limbajului corporal.