fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pentru că suntem siguri că te preocupă, în calitate de manager, binele angajaților tăi, haide să povestim despre cum poți contribui la consolidarea și menținerea stării de sănătate în compania ta. Cum faci asta? Încheind pentru angajați asigurări sau abonamente private de sănătate.

De ce un abonament nu este o asigurare de sănătate

Asigurările private de sănătate se concentrează pe acoperirea cheltuielilor  de tratament și recuperare, deci sunt utile mai ales în situația producerii unei afecțiuni sau a unui accident.

Asigurările private de sănătate sunt mai scumpe comparativ cu abonamentele private de sănătate, pentru că  acoperă riscuri financiare asociate serviciilor medicale mult mai costisitoare, precum intervenții chirurgicale sau spitalizare. Acestea pornesc de la 30-40 de euro pe lună.

Asigurările de sănătate acoperă, de exemplu, tratamentul necesar în urma unor accidentări sau pentru intervenții chirurgicale, în facilități spitalicești stabilite cu asiguratorul sau agreate de acesta. Dacă pe lângă asigurarea serviciilor medicale spitalicești asiguratul dorește efectuarea unor analize medicale, acestea vor spori prețul asigurării.

Considerăm că încheierea de către angajator a unor asigurări private de sănătate pentru angajați este aplicabilă mai ales în domenii de activitate cu condiții speciale sau periculoase de muncă. Ne-am propus să dezvoltăm acest subiect într-un articol viitor.

Pe de altă parte, abonamentele private de sănătate au un rol preventiv în viața angajatului, fiind un supliment față de investigațiile medicale asigurate prin sistemul național de asigurări de sănătate în cadrul pachetului de bază pentru asigurați.

În abonamentele private de sănătate pot fi cuprinse atât servicii medicale care figurează în pachetul de bază asigurat de sistemul național de sănătate publică (pentru cei care doresc să meargă la consultații mai des), dar și servicii medicale care nu sunt asigurate de stat, cum ar fi unele servicii stomatologice. 

Prețul abonamentelor private de sănătate este mai mic decât cel al asigurărilor medicale, pornind de la aproximativ 5 euro pe lună.

Impactul includerii unui abonament privat de sănătate în oferta de valoare a companiei

Oferta de valoare a unei companii, cunoscută și sub numele de Employee Value Proposition, este ceea ce oferă compania  pentru a reuși să atragă și să rețină potențialii angajați. 

Oferta de valoare este legată și de cultura organizațională a companiei și cuprinde și beneficii acordate angajaților.

În prezent, companiile oferă la angajare, pe lângă pachetul salarial, o serie de avantaje cum ar fi: abonamente la săli de sport și fitness, organizarea cu regularitate a unor team building-uri, autoturism de serviciu, locuință de serviciu, asigurări sau contracte personalizate cu băncile prin care se transmit salariile angajaților, cursuri gratuite pentru angajați sau asigurări ori abonamente private de sănătate.  

Pentru a afla mai multe informații despre ce înseamnă să ai angajați fericiți și despre ce înseamnă calitatea vieții angajaților poți accesa articolele noastre ”Ce înseamnă calitatea vieții: de la wellness la well being la performanță” partea I și partea a II-a.

În general, beneficiile oferite de companie sunt destinate creșterii randamentului angajaților.

abonamente sanatate stetoscop

În ce constă un abonament privat de sănătate

În linii mari, un abonament privat de sănătate constă în asigurarea unui set de investigații medicale de care angajatul beneficiază cu o anumită regularitate, încheiat cu un operator medical privat.

Știm cu toții că și în România, prin intermediul sistemului național de asigurări de sănătate, cetățenii care au statut de asigurat beneficiază anual de un set de investigații medicale, incluse în pachetul de bază.

Dacă un asigurat dorește efectuarea unor alte investigații medicale, sau efectuarea cu o altă frecvență a celor asigurate prin pachetul de bază, acestea pot fi executate contra cost. Derularea lor se poate face atât în sistemului național de asigurări de sănătate, cât și în rețelele de sănătate private.

Aici intervin abonamentele private de sănătate, care asigură investigații medicale, puse la dispoziție de operatori de sănătate privați, la prețuri mai mici decât în situația executării acestora fără abonament.

Trebuie să spunem că existența unui abonament privat de sănătate nu scutește angajatorul de plata către stat a contribuției de asigurări sociale de sănătate – CASS și nici pe angajat de reținerea impozitului specific din salariu.

În aceste condiții, acordarea de către companie a unui abonament privat de sănătate reprezintă o investiție în viitorul angajatului în cadrul companiei. În situațiile în care activitățile companiei se derulează în condiții speciale de muncă, este chiar indicată încheierea unor abonamente private de sănătate, orientate și spre prevenția bolilor profesionale care pot apărea la angajații companiei.

Care sunt avantajele unui abonament privat de sănătate

În principiu, abonamentele private de sănătate constau în acordarea unui număr de credite care pot fi folosite de beneficiar după cum consideră necesar, în limitele specificate în contract. 

Asta poate însemna un set de analize orientate pe o singură direcție, făcute cu o frecvență mai mare decât cea asigurată prin sistemul național de sănătate. Sau poate include consultații care nu intră în sfera de gratuitate, cum ar fi unele din cele din domeniul stomatologic. Ori, pur și simplu, poate oferi consultanță în domeniul medical, care, trebuie să spunem, oferă răspunsuri pe care beneficiarii nu le au la îndemână altfel.

În altă ordine de idei, abonamentele private de sănătate oferă posibilitatea programării rapide a investigațiilor dorite de beneficiar, flexibilitate în alegerea operatorului medical cu care vrea să colaboreze (pentru situațiile în care sunt încheiate astfel de contracte) și, cel mai important, beneficiarul nu are parte de aglomerația din clinicile medicale din sistemul de stat. 

Din altă perspectivă, abonamentele de sănătate oferă un raport foarte avantajos între proximitatea față de operatorii medicali și timpul dedicat investigațiilor medicale de către beneficiari.

Ce tipuri de abonamente private de sănătate sunt pe piață

Piața actuală a abonamentelor private de sănătate este orientată spre două tipuri principale de abonamente: cele asigurate de o singură companie medicală și cele asigurate prin intermediul unor operatori care includ mai multe clinici private diferite.

Abonamentele private de sănătate asigurate de un singur operator medical sunt, în general, alese de companii mari, și pot fi asigurate de diverse rețele de sănătate. Vei găsi la sfârșitul articolului o listă cu cei pe care noi îi considerăm cei mai interesanți (și ținem să te asigurăm că nu suntem afiliați niciuneia dintre companii). 

Cele alese de companii mici, cu până la 250 de angajați sunt, de obicei, cele care aduc, sub aceeași umbrelă operatori medicali diferiți, dar mai mici, cu reprezentare locală sau, cel mult, zonală. În lista de resurse pe care o găsești mai jos vei găsi și un astfel de exemplu.

La rândul lor, abonamentele sunt diferențiate în funcție de valoarea lor, pe o plajă cuprinsă între aproximativ 5 și 50 de euro pe lună.

Aria serviciilor medicale cuprinse în abonamentele private de sănătate începe cu medicina muncii și ajunge la stomatologie, psihologie, fizioterapie sau chiar masaje de relaxare.

De ce să alegi pentru angajații tăi abonamente private de sănătate

Principalul avantaj al unui abonament de sănătate constă în caracterul preponderent preventiv al acestuia. O abordare preventivă în domeniul sănătății colegilor tăi le va arăta acestora, în primul rând, o preocupare a companiei pentru starea lor de bine. Acest sentiment se va traduce, în timp, într-un nivel ridicat al engagement-ului și într-o creștere a productivității acestora. 

Din punct de vedere financiar, dacă alegi să investești în abonamente private de sănătate pentru angajați, statul te ajută prin deducerea de impozit în limita a 400 de euro pe an pentru fiecare abonament privat de sănătate încheiat.

Dacă, totuși, investiția financiară în abonamente private de sănătate depășește planurile bugetare ale companiei, cel puțin poți derula o campanie internă de comunicare prin care să îi încurajezi să își încheie pe cont propriu astfel de abonamente. Ulterior, aceștia au dreptul la aceeași deducere de impozit menționată anterior. Tot ce trebuie să facă este să depună la HR/Financiar dovada încheierii unui astfel de abonament. Vei vedea că cei mai mulți dintre colegi vor afla de la tine pentru prima dată despre această posibilitate și îți vor rămâne, cu siguranță, recunoscători.

Deci, cine are de câștigat?

Principalul avantaj al unui abonament de sănătate constă în caracterul preponderent preventiv al acestuia. O abordare preventivă în domeniul sănătății colegilor tăi le va arăta acestora, în primul rând, o preocupare a companiei pentru starea lor de bine. Acest sentiment se va traduce, în timp, într-un nivel ridicat al engagement-ului și într-o creștere a productivității acestora.

În plus, dintr-o perspectivă economică, investiția în comportamentul preventiv din punct de vedere al sănătății angajaților va avea efecte directe în diminuarea zilelor de concediu medical acordate anual angajaților. Evident, acest lucru se traduce într-o economie financiară substanțială.

Este știut că randamentul unui angajat și evoluția lui profesională în companie depind și de continuitatea la locul de muncă. 

Astfel prezența constantă la program, este una dintre premisele evoluției în carieră. O stare bună a sănătății este un factor esențial în procesul de pregătire și dezvoltare profesională.

Dacă te-am convins, așa cum ți-am promis, iți prezentăm mai jos câteva dintre ofertele cele mai interesante de pe piață în momentul de față, ca să ai de unde alege:

Medicover

Regina Maria

Centrul Medical de Diagnostic și Tratament ”Dr. Victor Babeș”

Sanador

Gral Medical

MedLife

Sano Pass

Dacă abonamentele private de sănătate ți se par o idee bună dar nu ține de tine adoptarea lor, știi exact cui trebuie să îi trimiți acest articol. 😉 Winking Face Emoji — Dictionary of Emoji, Copy & Paste

Dacă merge, o să te poți lăuda că de la tine a început totul!

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu