fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ai observat că, la serviciu, colegii tăi sunt obosiți și stresați. Vrei să organizezi un team building prin care să le asiguri creșterea nivelului de energie și scăderea nivelului de stres. Dar ai vrea să crească și productivitatea lor și să se dezvolte personal.

Ai în organizație colegi sau colege cărora le plac machetele de avioane, autovehicule sau vapoare? Le vezi pe birourile lor sau se mâdresc cu ele pe conturile de socializare?

Atunci, o idee de team building este să organizezi un atelier de construit machete la birou.

Dacă și ție îți plac machetele, atunci atelierul va fi mai ușor de organizat. 

Dacă nu știi nimic despre ele, atunci îți vom spune câte ceva despre acest hobby – modelismul. În plus, te vom îndruma pentru organizarea unui atelier de construit machete la tine în organizație.

masa de lucru macheta avion

Înainte de atac...

Mai întâi, mai ales pentru cei începători, să spunem câte ceva despre machete

Machetele reprezintă realizarea la scară redusă a unor modele existente în realitate sau a unor proiecte. Modelele pot fi construcții, vehicule de toate categoriile și tipurile, sau figurine.

Ne-am propus să discutăm despre un atelier de construit machete. Asta presupune un kit de montaj, adică piesele componente ale machetei, care urmează a fi asamblate. 

Mai multe despre clasificarea machetelor, materialele de construcție, organizarea mesei pentru lucru, trusa de ustensile necesare construirii machetelor și etapele de construcție, găsiți în ebookul aferent articolului: MACHETELE – PRIMII PAȘI ÎN MODELISM.

Noi credem că e important să construiești machetele care îți plac, indiferent de o clasificare sau alta sau de scara acestora.

Dacă ești convins că e interesant să construiești machete, să vedem ce presupune să faci o activitate de acest fel la serviciu.

macheta vapor pe birou

Organizarea

Primul pas este să trimiți un mail în organizație și să-i inviți pe toți să participe. Programează activitatea peste două sau trei săptămâni. Posibil să fie nevoie de achiziția kiturilor de montaj.

Este recomandat să creezi un eveniment care să nu implice doar participarea celor pasionați, ci a tuturor colegilor și colegelor din organizație. Pentru asta invită-i pe cei pasionați de machete să aducă câteva exponate din ”arsenalul” propriu. Organizează cu acestea o expoziție.

Chiar dacă sunteți în vreme de distanțare socială, poți organiza atelierul și expoziția cu respectarea regulilor obligatorii pentru această situație. Îți vom spune mai jos cum să faci în această situație. 

Pentru expoziție, pot fi aduse machete de plastic, de lemn, metal, carton sau rășină. Însă, pentru atelier, nu recomandăm aducerea de kituri de rășină, din cauza mirosului lipiciului folosit pentru asamblarea acestui tip de machete.

expozitie machete avioane

Așadar…

1. Varianta de vremuri bune

Dacă sunt vremuri care nu impun distanțarea socială, îți recomandăm să îi inviți la eveniment și pe cei pasionați de… prăjiturit. Sigur vor fi interesați de participare. Vei vedea că savurarea unei prăjituri se îmbină foarte bine cu vizionarea expoziției și cu urmărirea ”copiilor mari” la lucru. E și un prilej bun ca toți participanții să își aducă aminte dacă și cum au făcut și ei așa ceva când erau mici. Deci, poți organiza și un ”colț dulce”.

Dacă ai vrei să combini atelierul de construit machete cu un concurs de gătit prăjituri, îți recomandăm acest articol care îți explică pas cu pas cum poți să îți inviți colegii la o întrecere dulce.

Pentru organizarea atelierului de construit machete îți trebuie o sală mare, care să fie bine luminată. Pentru expoziția de machete poți aranja mesele într-o zonă a sălii. Condiția principală este ca această zonă, în care vizitatorii nu au voie să atingă exponatele, să fie în partea opusă celei în care vizitatorii sunt invitați să guste… exponatele dulci.

Între ele amenajează ”zona de război”, în care își vor arăta îndemânarea machetiștii. Având în vedere că se va lucra cu instrumente de tăiat și cu lipici, e bine să protejezi mesele destinate atelierului.

Este indicat să coordonezi amenajarea expoziției, interesându-te de exponatele pe care participanții le vor aduce și grupându-le în funcție de tematici, tipuri sau scările modelelor. Dacă ești tu însuți pasionat, nu îți va trebui mult timp să te documentezi. Dacă ești începător, poți cere ajutorul celor cu experiență în modelism. (Sunt cei care aduc machete pentru expoziție ☺). Documentarea este foarte importantă pentru că va fi nevoie să spui câteva cuvinte în deschidere, în calitate de organizator.

Nu neglija nici colțul dulce. Dacă nu știi ce presupune pregătirea produselor de cofetărie și patiserie, le poți măcar lăuda. Știi bine că și pentru aceste ”exponate” e nevoie de îndemânare, imaginație și efort. Chiar dacă va fi un eveniment… dulce, nu te îngrijora din punctul ăsta de vedere. Îți recomandăm să le spui colegilor cum pot mânca sănătos, inspirându-te din articolul nostru ”Convinge-ți colegii să mănânce sănătos”.

Roagă-i pe participanții la atelier să își aducă materialele necesare pentru construcție. Sigur știu de ce au nevoie. Și cu siguranță au trusa proprie de ustensile! Aproape sigur, fiecare dintre pasionați are un stoc de kituri de montaj pe care vor să le transforme în machete sau machete nefinalizate, dar nu au avut timpul necesar pentru terminarea acestora. 

macheta corabie

Dacă cei care vor să se înscrie la atelier sunt începători, sfătuiește-i să aleagă un kit de montaj adecvat. Pentru asta cel mai simplu este să intri pe unul din site-urile care comercializează așa ceva. Cum? Tastează pe internet ”magazine machete”  sau ”magazin modelism” și vezi rezultatele. Câteva sugestii, verificate, găsești mai jos.

Sfaturi privind alegerea kitului de montaj găsești mai multe în ebookul aferent acestui articol.

Având în vedere că, pentru construirea machetelor radioghidate este nevoie de mult timp, unelte și dispozitive speciale de montaj, îți recomandăm să eviți aducerea unor astfel de kituri la atelierul de construit machete pe care îl organizezi.

Organizarea atelierului de machete e ocazia perfectă să se ocupe din nou de ele! Dacă au nevoie de inspirație, îți recomandăm câteva site-uri de pe care am achiziționat noi kituri de montaj: hobby.shop.ro, atelieruldemodelism.ro și super-hobby.ro. Pe primul găsești, pe lângă machete și accesorii, și filmulețe despre acest subiect. Pe al doilea site menționat găsești și machete de lemn sau radiocomandate. Iar pe al treilea site vei găsi și machete de carton, pentru cei pasionați de această ramură a modelismului.

Este recomandabil să le faci un instructaj pentru protecția modeliștilor, chiar dacă cei experimentați știu asta, dar insistă cu regulile dacă ai începători înscriși la atelier. 

Avem în vedere faptul că la montaj se folosesc unelte ascuțite (cutter), piese mici (care pot sări în momentul tăierii) și substanțe de lipit (care pot deveni periculoase în contact cu ochii, nasul sau gura). Mai multe despre regulile de protecție găsiți în ebookul aferent articolului.

Dacă printre doritori sunt și începători, spune-le care e inventarul minim pentru trusa de instrumente necesare și întreabă-i ce machetă vor să facă. De preferat ceva simplu, care să poată fi dus la bun sfârșit în cele câteva ore  cât va dura atelierul, sau în zilele următoare evenimentului. Vezi câteva sfaturi privind alegerea machetei de către începători în ebookul articolului. Ți-am spus mai sus despre trusă și despre alegerea machetelor în acest caz.  

Îți recomandăm ca atelierul să dureze 3 ore. Este de preferat să își aducă fiecare kitul de montaj. Poți să le oferi sfatul (dacă ”ești vechi în branșă”) sau să îi îndrumi spre cineva despre care știi că este împătimit. Amintește-le, mai ales începătorilor, să nu uite instrucțiunile de asamblare!

Ziua cea mare...

Spune câteva cuvinte în deschiderea evenimentului, invitând participanții să viziteze expoziția și să deguste delicatesele. Fă-le un tur al expoziției și, după ce dai startul atelierului, explică-le celor interesați care sunt pașii construirii machetelor și ce anume fac participanții la atelier. Uneori construcția de machete necesită și explicații suplimentare, cum ar fi: de ce tai piesele așa de încet, de ce nu le poți lipi decât după ce le-a potrivit cu celelalte, de ce unele piese trebuie vopsite înainte de asamblare și unele după ce sunt asamblate, de ce trebuie respectate întocmai instrucțiunile de montaj, etc. Încurajează-i pe cei înscriși la atelierul de construit să interacționeze cu colegii interesați de subiect. Nu este nevoie ca cei care doresc să construiască să aducă un kit de montaj nou. Ar fi chiar interesant dacă pasionații ar aduce machete în diferite stadii de execuție. Treaba asta nu e valabilă și pentru colțul dulce, dacă vei avea participanți din acest club. ☺

constructie machea tanc

Fii pregătit să petreci mai mult timp decât ai alocat inițial cu cei participanți la atelier de construit, pentru că cei pasionați nu se vor limita la timpul acordat evenimentului. După ce vizitatorii vor fi consumat dulciurile și vor fi văzut exponatele, poți să te apuci și tu de o machetă. Știm că, dacă ești pasionat, ”te mănâncă degetele” să tai, să decupezi și să lipești. Dacă nu, poți să asiști împreună cu cei înscriși la atelier la construcția machetelor acestora și să înveți, pentru a începe și tu propria machetă.

Îți recomandăm să evitați vopsirea machetelor în cadrul atelierului. Excepție fac piesele care vor fi lipite în interiorul machetelor și care vor fi vopsite cu pensula. În niciun caz nu permite vopsirea părților de mari dimensiuni, cu aerograful. Chiar dacă în prezent sunt produse care nu sunt toxice, mirosul vopselelor și zgomotul compresorului de aerograf nu este plăcut pentru toată lumea.

La sfârșitul atelierului faceți poze cu ce s-a realizat și alegeți lucrarea câștigătoare, prin votul participanților la atelier. Distribuie fotografiile pe mail și cere impresii referitoare la eveniment. 

Când atelierul s-a terminat, nu uita să colectezi diferențiat deșeurile rezultate din acest eveniment. Dacă faci asta deja în organizația ta, noi te apreciem! Dacă nu, e o ocazie bună să începi acum. Noi îți putem da câteva idei dacă citești articolul ”Cum să reciclez inteligent”.

2. Varianta pentru situații de distanțare socială

macheta cladire

Dacă te-a prins o astfel de situație în perioada în care vrei să organizezi activitatea, nu te descuraja!

Îți propunem o variantă restrânsă de atelier.

Nu renunța la expoziție și organizeaz-o așa cum ți-am propus la început, dar într-un spațiu prin care trec angajații mai des. O idee ar fi în holul de la intrarea în organizație.

Din păcate, nu mai poți organiza colțul dulce. Și nici nu mai poți face prezentări despre machetele concurenților. Dar poți folosi mediul online pentru a promova realizările celor pasionați. Îți recomandăm să trimiți în fiecare zi un mail colegilor cu realizările câte unui modelist.

În privința atelierului propriu-zis, nu îți face griji! Cei pasionați vor participa oricum. Dacă sunt începători, ghidează-i pentru a-și lua trusa de instrumente necesare și modelul potrivit pentru a începe acest hobby, așa cum ți-am arătat la ”varianta de vremuri bune”. 

Pregătește sala cu respectarea regulilor de distanțare socială. E valabilă treaba cu sucurile, ceaiul și cafeaua.

 În această situație, veți putea avea o conversație aplicată și nu veți fi mai ”deranjați” de colegii curioși să afle amănunte din activitatea machetiștilor. Neapărat să faci fotografii!

Stabiliți în ”comisia de profesioniști” cine e câștigătorul sau câștigătorii și promovează rezultatele atelierului prin mail printre colegi. 

Nu uita de colectarea diferențiată a deșeurilor rezultate, așa cum ți-am arătat mai sus.

macheta saab j 37

Dacă impresiile sunt bune, propune mai multe variante de continuare a subiectului. Noi ne-am gândit la câteva: atelier de construit machete pentru începători, tehnici de recondiționare a machetelor vechi sau tehnici de weathering (acesta din urmă cu materiale video și ”în spatele ușilor închise”). 

Dar despre aceste proiecte, pe care le poți aplica în organizația în care lucrezi, vom vorbi în viitor.

Până atunci, nu uita să te uiți puțin prin ebookul MACHETELE – PRIMII PAȘI ÎN MODELISM

Dacă ai organizat deja pentru colegii tăi o activitate de team building cu această temă, este excelent. Te felicităm pentru realizare și așteptăm să împărtășești cu noi impresiile într-un comentariu! Dacă nu, și îți plac machetele sau ai colegi cărora le plac, îți recomandăm să încerci.

Așteptăm impresiile tale referitoare la articol într-un comentariu lăsat mai jos.

Dacă îți plac articolele noastre și îți dorești să primești și mai multe materiale interesante și utile pentru proiectele tale privind calitatea vieții angajaților și colegilor tăi, abonează-te la Newsletter (găsești formularul mai jos). 

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu