fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Un concurs care implică amenajarea biroului necesită, în primul rând, o bună colaborare între membrii echipei. Biroul fiind un spațiu ulitizat în comun, este necesar acordul tuturor membrilor pentru orice fel de reamenajare. Prin urmare, o astfel de activitate îi va încuraja pe colegii tăi să comunice mai bine, să găsească soluții și să își armonizeze ideile. Oamenii vor înțelege că sunt dependenți de ceilalți și că trebuie să dea ce au mai bun, vor descoperi lucruri noi despre colegi și, în același timp, se vor distra și vor sărbători împreună.

Cooperarea va veni în strânsă legătură cu spiritul competitiv, oamenii își vor dezvolta simțul pentru frumos, iar creativitatea va fi cel mai important avantaj al echipelor care vor încerca să identifice soluții eficiente în raportul resurse utilizate vs. efect obținut.

În plus, o atmosferă și un design al spațiului de lucru plăcute influențează în foarte mare măsură atât eficiența, cât și calitatea muncii. Un birou decorat după gustul angajaților duce la o stare de spirit mai bună, îi face pe oameni să se simtă mai bine la birou și să lucreze cu plăcere.

Beneficii

  • Îmbunătățirea stării de spirit
  • Dezvoltarea muncii în echipă
  • Plus de creativitate
  • Apartenența la grup
  • Sănătate mintală
  • Nivel de energie
  • Creșterea productivității

Cum organizezi

Biroul Altfel este o activitate tematică de teambuilding la birou care se realizează într-o atmosferă de colaborare permanentă între membrii echipei. Echipele sunt formate din colegi care ocupă aceleași spații de lucru, care aduc și își împodobesc biroul cu decorațiuni specifice sărbătorii tematice alese și spun o poveste legată de momentul respectiv.

Evenimentul poate fi realizat în preajma sărbătorilor tradiționale: Crăciunul, Paștele, 1 și 8 Martie, 1 Iunie, Ziua Recoltei, Ziua Națională a României etc. sau a sărbătorilor împrimutate din alte țări: Valentine’s Day, Halloween etc. De asemenea, puteți alege alte teme, precum ”O zi la plajă” sau ”Uniunea Europeană” (în care fiecare birou primește o țară și trebuie să decoreze biroul pe tematica respectivei țări).

La fel ca în cazul concursului de gătit prăjituri, este foarte important să alegi un juriu și să stabilești reguli foarte clare de organizare a concursului, pe care să te asiguri că le cunoaște toată lumea.

Spre exemplu, juriul poate acorda note pentru nivelul de creativitate în executarea provocării, pentru gradul reprezentare a tematicii alese, pentru gradul de utilizare a materialelor reciclate cărora li s-a dat o nouă utilizare (upcycle), pentru gradul de colaborare a chipei și nivelul de implicare a tuturor membrilor acesteia etc.

Stabilește câți câștigători vor fi și ce premii sunt în joc. Printre premii poți alege sume de bani, medalii, trofee, contribuții la cauze nobile făcute în numele lor, tichete cadou etc.

Stabilește cine va face parte din juriu. Membrii juriului pot fi lideri formali și/sau informali ai organizației, colegi, profesori (dacă activitatea are loc într-o școală) etc. Ideal este să alegi un număr impar de jurați, pentru a evita situațiile în care voturile sunt la egalitate.

O altă formă de notare este să le distribui tuturor angajaților fluturași pe care să acorde propriile note sau să voteze birourile favorite și în funcție de voturi să se realizeze întreg clasamentul. Riști însă, ca fiecare echipă și-și voteze propriul birou iar rezultatele să nu fie tocmai relevante.

Durata activității

Poți întinde activitatea pe o săptămână de zile, alegând o anumită zi în care juriul să se plimbe prin birouri și să acorde notele. Asigură-te că toți participanții cunosc ziua și ora la care se va face jurizarea, pentru a le oferi tuturor ocazia să se pregătească.

Echipa de proiect

2-3 persoane care să le ofere concurenților toate informațiile necesare și să îi sprijine cu obținerea anumitor resurse logistice pe care le solicită

Participanți

Întreg colectivul. Desigur, în cazul în care există angajați care nu doresc să participe la activitate, este important să le respecți decizia fără a-i stigmatiza.

Resurse

Umane – angajați

Materiale – E bine să le pui la dispoziție angajaților un minim de resurse precum hârtie, acces la imprimantă, foarfece, scotch, sfoară, markere, acuarele etc. De asemenea, este posibil ca unii concurenți să solicite mese, scaune suplimentare, poate un flipchart sau un videoproiector etc. Ai grijă însă să te asiguri că ditribuția logisticii se realizează echitabil. Dacă există un număr limitat de videoproiectoare și mai multe echipe doritoare mai bine nu oferi niciunei echipe decât să le acorzi tratament discriminatoriu.

Buget

În funcție de nivelul de implicare a oamenilor și de tematica aleasă, bugetul poate fi zero sau se poate ridica la cât vrei tu. Materialele vor fi asigurate de fiecare participant în parte, iar pentru fondul de premiere poate fi identificată o modalitate de bugetare sau pot fi oferite premii fără valoare materială (diplome, cupe, modificarea programului de lucru pentru un anumit număr de zile, o zi liberă la alegerea fiecărui membru al echipei câștigătoare, invitație la un prânz oferit de către unul dintre liderii companiei/organizației etc.

Promovare

Cu aproximativ o săptămână înainte de startul competiției, promovează activitatea prin mail, pliante, afișe, flipchart sau roll up instalat într-o zonă de trafic intens, anunțare în timpul unei ședințe etc. Cu această ocazie, informează corect și complet toți angajații despre cadrul general de desfășurare a activității (denumirea, tipul, descrierea, scopul și obiectivele, data de început și de sfârșit, data și ora jurizării, ziua și modalitatea de anunțare a câștigătorilor, resursele implicate și, eventual, bugetul alocat, criteriile de evaluare și modalitatea de stabilire a echipei/echipelor câștigătoare, valoarea premiului/premiilor etc.

E important să stabilești limite, pentru a te asigura că nu sunt înregistrate pagube materiale, că nu e afectată activitatea și, cel mai important, că nimeni nu este rănit. Spre exemplu:

    • Nu se deteriorează pereții prin lipirea de afișe, baterea unor cuie, pictarea pereților, pictarea permanentă a ferestrelor sau a ramelor acestora
    • Pentru lipirea de afișe pe pereți sau geamuri se utilizează doar scotch-ul/
    • Nu se plasează obiecte pe holuri, nu se blochează căi de acces, nu se folosesc obiecte contondente și nu se folosește nicio sursă de foc
    • Nu se pun obiecte decorative în jurul surselor de iluminat
    • Decorațiunile nu pot acoperi semnele de Ieșire sau schemele de evacuare în caz de urgență
    • Eventualele cabluri utilizate se utilizează în așa fel încât acestea să respecte regulile de sănătate și securitate în muncă, pentru ca nimeni să nu fie rănit
    • Concursul nu va afecta activitatea zilnică, aceasta având prioritate
    • Recomandă anumite momente potrivite pentru lucrul la decorațiuni, precum pauza de prânz sau finalul programului de lucru
    • Activitatea este menită să fie distractică și motivatoare, prin urmare angajații sunt rugați să mențină competiția în limite normale și să nu uite că este doar un joc
    • Participarea este voluntară și oricine nu își dorește să se implice o poate face fără nicio grijă

Dacă ți-a plăcut această idee de activitate și ai de gând să o pui în practică, scrie-ne în comentarii cum a decurs totul, ce idei noi ai adăugat și ce alte obstacole ai depășit. Mult succes îți dorim!

Resurse

Iată câteva resurse cu idei creative de implementare a concursului Biroul Altfel din care tu sau participanții la concurs să vă inspirați:

https://www.collagecab.com/office-christmas-decorating-contest/ 

https://ro.pinterest.com/mysticgarnet/cubicle-christmas-office-decorating-contest/ 

https://christmas.snydle.com/40-office-christmas-decorating-ideas.html 

http://www.youandkids.com/halloween-cubicle-ideas/ 

Pentru mai multe idei de activități de team building, îți recomandăm să consulți următoarele articole:

Atelier de construit machete la birou

Ziua lui Mulțumesc

Cursă virtuală

10 activități de team building la distanță

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu