fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Te-ai gândit că poți ieși în oraș și să faci o faptă bună în timp ce faci acest lucru fără să simți diferența? Acest lucru este posibil cu ajutorul conceptului ”cafeaua în așteptare” sau al cafenelelor care angajează sau sprijină persoane din medii defavorizate. În acest articol te inspirăm cu o listă de localuri care au în spate afaceri sociale

Poți alege unul dintre ele pentru următoarea ieșire cu prietenii. Organizează aici un atelier sau activitate de team building pentru colegii din organizație. Sau pur și simplu ieși la o cafea cu un om drag într-un loc nou, unde banii voștri se transformă într-o a doua șansă pentru cineva. 

Am căutat astfel de locuri în întreaga țară și am găsit exemple în București, Timișoara și Craiova. Suntem siguri că mai sunt și alte afaceri sociale în România pe care este bine să le promovăm. Așadar dacă știi un astfel de loc te invităm să ne spui despre el, pentru a-l adăuga în listă.

Locuri bune pentru fapte bune în București

Sheida Coffee & Stories

Sheida Coffee cafea in asteptare

Așa cum e descrisă de către cei care au făcut acest loc posibil, Sheida este o cafenea socială situată în inima Bucureștiului care redirecționează profitul 100% către proiectele Fundației Inovații Sociale Regina Maria. Un spațiu care te liniștește și te energizează în același timp, și te duce cu gândul la ținuturile călduroase ale Persiei de altădată. 

Cafeaua gourmet, cele 52 de tipuri de ceai și prăjiturile persane cu aromă de fapte bune le găsești doar la numărul 23 de pe Strada Ion Câmpineanu

Sheida este o poveste despre oameni și pentru oameni. Pentru noi, cei care dorim să găsim un loc primitor în care să spunem povești cu prietenii după o zi cu deadline-uri scurte, în care vrem să concepem un proiect cu partenerii sau în care vrem pur și simplu să ne încărcăm cu energie alături de cei dragi.

Inițiativa Sheidei Enayati și a părinților acesteia este o invitație de a ne implica și a face fapte bune, a aduce zâmbetul pe buzele pacienților sociali și copiilor susținuți de Fundației Inovații Sociale Regina Maria.

Oricât de plină și aglomerată ar părea viața noastră, e loc întotdeauna pentru o ceașcă de cafea și o faptă bună.

Află mai multe detalii chiar de pe site-ul lor aici.

SanThe Fitoceainărie

SanThe Fitoceainarie cafea in asteptare

SanThe Fitoceainărie este prima afacere socială înființată de Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București cu finanțare europeană. Aici, lucrează persoane din grupuri defavorizate care nu-și puteau găsi un loc de muncă. Aceste persoane au fost calificate ca barmani-preparatori de ceai și au un loc de muncă stabil. 

Toate veniturile realizate sunt investite exclusiv în dezvoltarea afacerii sociale și în deschiderea unui al doilea sediu.

Mai mult decât atât, la SanThe Fitoceainărie ai posibilitatea de a cumpăra o ”cafea în așteptare”. Acest concept izvorât din Italia presupune să faci o faptă bună plătind o cafea pentru un nevoiaș. Numărul cafelelor în așteptare este afișat pe o tăbliță. Acestea sunt oferite oamenilor sărmani. 

Bineînțeles, conceptul nu se rezumă doar la cafea, dar se numește așa…ai ghicit! Pentru că a pornit de la italieni, cunoscuți băutori de cafea. 😊 Poți, spre exemplu, să cumperi o salată în așteptare, asigurând masa unui om care are mare nevoie de ea să vadă lumea din nou în culori. 

Găsești cafeneaua pe strada Lipscani, numărul 104, în spatele Bisericii Sfântul Gheorghe. Are avantajul de a fi amplasată într-o zonă centrală a Bucureștiului, deci e foarte ușor să treci prin zonă de luni până vineri în intervalul 10:00 – 22:00

În plus, dacă nu îți dorești să te deplasezi până la acest local, fitoceainăria colaborează cu o unitate de catering înființată tot ca proiect social și care furnizează prăjituri și torturi. Tot persoane defavorizate lucrează și acolo, deci comandă cu încredere prăjituri pentru a-ți cinsti colegii de ziua ta!

Mai multe detalii despre această afacere socială găsești pe pagina Blog de familie.

Merci Charity Boutique și Atelier Merci

Proiectul Merci include mult mai mult decât o cafenea cu fapte bune. Echipa inimoasă din spatele acestui concept a extins între timp foarte mult proiectul. Îți oferă acum o gamă largă de modalități în care poți face fapte bune. Astfel:

 • poți dona haine, obiecte de mobilier, bijuterii, obiecte de decor, cărți, discuri de vinil etc.; obiectele tale primesc un preț și sunt puse la vânzare în magazin
 • poți cumpăra obiecte donate de alți oameni
 • poți dona alimente pentru copiii internați la Institutul Oncologic Fundeni
 • poți bea un ceai bun în atmosfera caldă a localului din centrul vechi
 • îți poți ”dona ziua de naștere”, închiriind localul numai pentru tine și prietenii/colegii/familia ta pentru a petrece în tihnă
 • poți dona haine și materiale pentru atelierul de croitorie
 • poți cumpăra (direct din atelier sau online) piese unice de îmbrăcăminte create din materiale sustenabile cu mult suflet

Dacă te-am făcut curios să vezi despre ce e vorba, îi găsești într-o clădire cochetă de pe strada Smârdan numărul 13 din Centrul Vechi al Capitalei.

Ne e imposibil să descriem așa cum se cuvine tot ceea ce face echipa Merci și suntem siguri că îți dorești mai multe detalii. Prin urmare, te rugăm să accesezi site-ul Merci Charity Boutique.

Magazinul caritabil SocialXChange

SocialXChange fapte bune

Acesta nu este un local, ci un magazin, dar credem că se potrivește foarte bine în peisaj și l-am inclus în articolul nostru.

Este vorba despre SocialXChange, înființat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din Sectorul 6. Acest magazin nu implică bani, ci acumularea de puncte.

Concret, donatorii oferă produse alimentare, produse igienico-sanitare, rechizite, mobilier, electrocasnice, jucării sau haine iar în schimbul lor primesc puncte.

Beneficiarii pot intra în posesia produselor donate după ce prestează muncă în folosul comunității. Printre activitățile prestate se numără: 

 • curățat zăpada
 • îngrijit parcuri
 • curățat pomi
 • măturat
 • greblat
 • săpat
 • călcat
 • igienizat suprafețe
 • sortat îmbrăcăminte
 • lucru în seră
 • întreținere construcții 
 • spălat geamuri

De asemenea, dacă ai produse electrocasnice funcționale care nu îți mai sunt de folos, donează-le și ele vor bucura o familie nevoiașă. Pentru echipamente de mari dimensiuni echipa SocialXChange îți asigură și transportul.

Există două magazine SocialXChange în sectorul 6, unul pe Calea Crângași nr. 3 și un al doilea pe strada Lunca Cernei nr. 6A.

Pentru mai multe detalii vizitează-le site-ul aici

Locuri bune pentru fapte bune în Timișoara

Reciproc Cafe

Reciproc Cafe fapte bune

Reciproc promite chiar mai mult decât o cafea cu fapte bune! Este un concept al întreprinderii sociale Ecosens care încurajează consumul responsabil printr-o ofertă 3 în 1 cu cafenea, bar și băcănie. Așa cum o spun chiar proprietarii foarte bine, Reciproc este un loc unde pasiunea pentru gust și calitate se întâlnește cu solidaritatea, iar impactul local, cu miza globală a unei economii echitabile. 

Fac posibilă această întâlnire prin practicile de lucru, precum și prin oferta de produse din economia alternativă: cafea ecologică din comerțul echitabil, peste 50 de beri artizanale românești, peste 60 de etichete de vin românești, în special de la crame mici, peste 90 de ceaiuri, majoritatea ecologice, peste 200 de produse de băcănie de la artizani români din Banat și Transilvania.

Îi găsești lângă intrarea în Grădina Botanică, pe strada Mărășești numărul 14.

Dacă vrei să afli mai multe despre ei îți recomandăm să le accesezi pagina de facebook aici. Dă-le și un like! 😊

Locuri bune pentru fapte bune în Craiova

Bastet Cafe

Bastet cafe cafea in asteptare

Bastet Cafe este o cafenea numai bună pentru tine dacă ești mare iubitor animale. Poți să îți savurezi cafeaua în compania unor pisici abandonate și salvate. Dacă te îndrăgostești iremediabil de una dintre ele, vestea bună este că o poți adopta

Dacă nu ești pregătit pentru un asemenea angajament poți pur și simplu să faci o vizită cafenelei pentru a beneficia de terapia cu pisici. În plus, conceptul de cafea în așteptare este valabil și în acest local. Plătești o cafea, pe care apoi un om care își dorește dar nu își permite una să o poată savura plin de recunoștință.

Pentru mai multe detalii, îți lăsăm un link către un articol din Discover Dolj.

Vrei să știi și despre alte locuri bune pentru fapte bune? Și noi!

Potrivit unei știri Digi 24 din 2014, la acel moment existau în România 70 de localuri care adoptaseră conceptul de cafea în așteptare. Noi am găsit această listă de afaceri sociale, cu cafea sau fără. Suntem siguri, însă, că mai sunt și altele și nu am dat noi de ele încă, așa că te rugăm să ne ajuți. Postează în comentarii orice alte locuri ” bune pentru fapte bune” cunoști în România și le vom adăuga listei.

Până data viitoare, îți dorim să organizezi ieșiri memorabile pentru colegi, prieteni sau familie  în măcar unul dintre aceste locuri!Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu