”După ce ai stat așezat 30 de minute, metabolismul încetinește cu 90%. Enzimele care pun în mișcare grăsimile din artere spre mușchi își reduc activitatea. După ce ai stat așezat două ore, colesterolul bun din sânge scade cu 20%. Dacă pur și simplu ne ridicăm de pe scaun 5 minute, totul revine la normal. Este foarte ușor să te ridici de pe scaun. Ar fi chiar stupid să nu o faci”, declara Gavin Bradley, unul dintre cei mai mari experți în acest domeniu și director al unei asociații internaționale care desfășoară activități de conștientizare cu privire la efectul nociv pe care îl are statul pe scaun continuu.
În viața noastră cotidiană, dacă locuim la oraș poate fi dificil să ne mișcăm natural și sănătos, dar putem recurge la exerciții care și-au demonstrat de secole beneficiile asupra organismului. Practicile orientale de echilibrare a spiritului, corpului și minții sunt la modă acum în Occident, însă în rândul populației locale din Okinawa se folosesc de mii de ani pentru a le garanta sănătatea.
Yoga – de origine indiană, însă foarte populară în Japonia -, sau practicile chinezești cum ar fi Thai Chi sau Quigong, printre altele, caută să creeze armonie între corpul și mintea individului, pentru a înfrunta viața cu hotărâre, bucurie și seninătate.
Având girul științei, sunt considerate de fapt elixire ale tinereții.
Aceste exerciții ușoare au avantaje profunde pentru sănătate și sunt adecvate îndeosebi persoanelor în vârstă care au mai multe probleme în a se menține în formă.
S-a demonstrat, printre altele, că Thai Chi ajută la atenuarea osteoporozei, încetinirea evoluției bolii Parkinson și asigurarea unei bune circulații a sângelui și îmbunătățește elasticitatea și tonifierea musculară. Nu mai puțin importante sunt beneficiile la nivel emoțional, dat fiind că sunt un bun scut de apărare împotriva stresului și a depresiilor.
Practicarea unei discipline orientale ajută la prelungirea vieții, după cum o demonstrează japonezii centenari.