Aceasta este o certitudine pe care puțini îndrăznesc să o pună sub semnul întrebării. Reducerea numărului de calorii pe care le solicită corpul nostru, fără a atinge limita malnutriției, pare să favorizeze longevitatea. Secretul pentru a consuma calorii puține și a ne păstra sănătatea este să consumăm multe alimente cu valoare nutritivă ridicată (”superalimente”, în engleză superfoods) și să le restrângem pe cele care au exces de ”calorii goale”, fără niciun aport de energie.
Restricția calorică menționată este una dintre tehnicile cele mai eficiente pentru a trăi mai mulți ani. Atât experimentele cu șoareci de laborator, cât și studiile realizate în zonele ”magice” au demonstrat că dacă se rabdă puțin de foame – celebra lege a celor 80% – se asigură o tinerețe mai îndelungată a trupului. Dacă are tot timpul calorii suficiente sau chiar în exces, corpul intră într-o stare de letargie și se degradează, consumând o cantitate mare de energie cu digerarea alimentelor.
Unul dintre beneficiile restricției calorice este reducerea nivelurilor de IGF-1. Acest factor de creștere a insulinei de tip 1 este o proteină care joacă un rol foarte important în procesul de îmbătrânire. Existența unei cantități de IGF-1 în exces în sânge este unul dintre motivele pentru care atât animalele, cât și oamenii îmbătrânesc.
Dacă rutina noastră profesională nu ne permite aplicarea legii celor 80% zilnic, o alternativă este să ajunăm o zi sau două pe săptămână. Dieta 5:2, care este acum la modă în SUA, recomandă să se ajuneze două zile pe săptămână (să se ingereze mai puțin de 500 kcal în zilele respective) și să se mănânce normal în celelalte zile.
Această restricție ajută, printre altele, la relaxarea sistemului digestiv și la detoxifiere.