fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Din seria articolelor despre testul celor 16 personalități (pe care dacă nu ți l-ai făcut deja, te invităm să nu mai aștepți și să afli ce personalitate ți se potrivește aici), ți-am pregătit un articol despre cele 4 personalități pe care ți le dorești în echipa ta de vis. 

Pentru o descriere a celor 16 personalități la birou și despre cum sunt ei ca manageri sau subordonați, îți recomandăm să citești Testul celor 16 personalități partea I și Testul celor 16 personalități partea II.

Așadar, pe care dintre cele 16 personalități din testul Myers-Briggs 16 ți-ai dori să le recrutezi, pentru a lucra împreună cu tine într-un proiect de grup, în afacerea ta, la școală, sau pentru orice altă idee?

Disclaimer

Urmează să vorbim despre stereotipuri. Sper că știm cu toții că oamenii sunt mai complecși de atât și nu sunt doar 16 categorii de Pokemoni. Așa că oamenii care împart același tip de personalitate nu vor fi la fel cu toții, iar tip de personalitate nu înseamnă skill, inteligență sau abilități practice. Îți recomandăm să tratezi articolul nostru ca pe un experiment și ca pe un proiect de cercetare. 

Echipa de management

Să pornim cu începutul. În primul rând, ai nevoie de o echipă care să se ocupe de afacerea ta.  Ai nevoie de un manager sau de un agent.

În mod normal, taskurile unui astfel de angajat sunt negocierea de prețuri și achiziționare de produse, are responsabilitatea de a aduce mai mult de lucru pentru afacerea ta. În plus, el/ea reprezintă interfața cu clienții tăi sau cu posibili furnizori,etc.  Pe scurt, jobul ei este să se asigure că cifrele sunt în creștere. 

De obicei, prima alegere este Comandantul (ENTJ). Comandanții sunt analiști extraverți, așa că preocuparea lor principală este să obțină rezultate. Se concentrează pe ceea ce merge într-o afacere și au grijă ca treaba să fie făcută. Se întreabă constant ce noi surse de bani pot atrage și ce noi metode pot folosi pentru ca lucrurile să meargă mai bine. Dacă scopul tău principal este să crești venitul afacerii tale, acest tip de manager te poate ajuta cel mai mult. 

Întrebare capcană: cum vei reuși tu să îți manageriezi managerul ENTJ? 

Secretul este să simtă constant că sunt încurajați, au nevoie de feedback pozitiv. Se pricep foarte bine să fie independenți, să-și facă treaba singuri și nu au nevoie de discuții despre cum se simt și alte subiecte legate de emoții, însă nu îți dorești să aibă parte brusc de o implozie, simțind că nu primesc niciun răspuns. În special în cazul unui eșec, au nevoie de încurajare, de un lider care să le spună: ești șeful, ești pe poziție, dă-i bătaie mai departe. 

Alternative posibile: pentru jobul de manager, în afară de ENTJ, ar fi potrivit de exemplu un Arhitect (INTJ). Sunt destul de similari, exceptând componenta de introversie, specifică Arhitectului. Un alt manager capabil poate fi Protagonistul (ENFJ). Protagonistul are aceleași calități specifice unui ENTJ, însă alege să le aplice într-un mod diferit, adică acordând mult mai multă atenție componentei umane, de empatie. 

Echipa de la butoane

În continuare, pentru ca afacerea ta să funcționeze, ai nevoie de o echipă care să lucreze efectiv la birou. Ai nevoie de oameni care se descurcă cu sarcini administrative, se asigură că îți plătești taxele, se asigură că deadline-urile sunt setate realist și care fac treaba să meargă ca pe roate, în general. 

Pentru acest task, o alegere foarte nimerită ar fi Apărătorul (IFSJ). Pe lângă talentul lui de a menține echipa și taskurile organizate, cu ajutorul orientării lui introverte către a simți (literele I și S), empatia apărătorului îl face să se asigure constant că toată lumea este fericită. Mai concret, el este genul de persoană care se gândește: oare ce i-ar face pe toți să se simtă bine? O! Săptămâna asta este ziua lui x și a lui y, ce-ar fi să aducem o prăjitură? Sau să organizăm o pertecere la birou?

Ca manager, trebuie să ai grijă totuși să nu îl surprinzi pe apărător cu prea multe noutăți în același timp. Are nevoie să își tragă sufletul și să se adapteze la un nou mod de a face lucrurile. De exemplu, dacă aduci un soft nou pe care trebuie să îl folosească, ai nevoie de răbdare până când devine sigur pe el. O alternativă la fel de bună pentru această echipă este Logisticianul (ISTJ) sau Consulul (ESFJ).  Este foarte important să ai grijă să nu aduci prea mulți ”EJ” în echipa mare, așa că Apărătorul și Logisticianul fac o pereche bună pentru a tempera puțin exuberanța și competitivitatea în mediul tău de lucru. 

Echipa de creație artistică

Dacă afacerea ta are și o componentă creativă, sau dacă pur și simplu ai nevoie să fii șeful cel mare (big boss) și să ai o echipă specială care să îți aleagă hainele, să îți aleagă culorile pentru pereți, echipa de creație este indispensabilă. Prima personalitate pe care o recomandăm este Aventurierul (ISFP), care să ajute restul echipei să pună în practică ideile care îi trec prin cap. De asemenea, stereotipul spune că personalitățile orientate spre explorare (P), au și cel mai bun ”ochi” artistic.  Fiindcă sunt atât de creativi, aventurierii tăi sigur vor veni cu soluții și idei inovatoare. Știu în mod obiectiv ce arată bine, iar perspectiva lor artistică de cele mai multe ori este foarte concretă. Cu toate acestea, vor adăuga de fiecare dată o notă personală, fiindcă este despre ceea ce cred ei că arată bine.  O altă alternativă la fel de valoroasă este Animatorul (ESFP).

Pentru a manageria aceste personalități trebuie să îi faci să simtă că aparțin grupului. Aceste personalități pot avea tendința de a se simți izolați și de a crede că echipa nu este interesantă de rezultatul muncii lor. Au uneori tendința de a intra în modul ”toată lumea este împotriva mea”. Au nevoie să audă că toți apreciați ceea ce fac ei, că vă ajută să vă faceți treaba mai bine, că sunt parte din grup, sunt incluși. 

Echipa de brainstorming și inovare

Pentru ultima echipă, ai nevoie de cineva care poate fi un fel de ajutor creativ, cineva care caută constant idei noi, un fel de generator de idei.

Ai nevoie de cel puțin un angajat care să vină și să îți întindă pe birou toate lucrurile la care s-a gândit în ultimul timp. În același timp echipa de inovare are și un rol inconfortabil. Trebuie să fie genul de oameni care strâmbă din nas la modul în care se fac lucrurile în prezent și au idei despre cum le-ai putea optimiza. Ei te împing să inovezi. Prima alegere pentru acest job este un Debater (ENTP).

Foarte interesant este că el e exact opusul Apărătorului (ISFJ), recomandat în echipa de implementare. Debater-ul este extravert, ceea ce îi dă voie să își exprime ideile și să vină cu dialoguri de genul: ce-ar fi dacă facem așa? dar așa?dar dacă facem asta? Au de asemenea avantajul că sunt logici. Vor vedea o mulțime de modele, o mulțime de căi potrivite pentru afacerea ta. Spre deosebire de gânditorii extraverți care spun: nu-mi pasă cum facem, vreau doar rezultate, debater-ul și ceilați gânditori introverți răspund: ce-ar fi să ne mai gândim puțin la asta și ne asigurăm că totul e bine plănuit? O alternativă asemănătoare este Mediatorul (INFP) sau Militantul (ENFP). Chiar și un Logician (INTP) ar fi potrivit pentru un astfel de post. Ai nevoie să vinp cu cât mi multe idei nebunești, dintre care să le poți alege pe cele inovatoare.

Ca management, trebuie să te asiguri că îi ții focusați pe sarcină, pentru că au tendința să devină împrăștiați. Rolul tău este să te asiguri că își duc proiectele la bun sfârșit. 

Așa cum observi, am lăsat deoparte mai multe personalități. Crezi că a fost o greșeală din partea noastră? Ei bine, părerea noastră este că unele personalități, cum ar fi un virtuos sau un avocat ar fi pur și simplu nefericiți ca parte a mecanismului unui business. Un executiv sau un consul au nevoie de un mediu mai degrabă instituțional sau corporate, au nevoie să adere la ideile unei organizații mult mai mari decât ei.

Iar antreprenorul, ei bine, el este cel care ar trebui să citească acest articol și să îl pună în aplicare. Faptul că nu ne găsim cu toții locul într-un business formal este un lucru rău? Dimpotrivă! Ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei dintre noi care nu sunt fericiți într-un astfel de mediu formal, fiindcă suntem făcuți pentru alte moduri de a lucra. 

Nu uita că echipele descrie mai sus reprezintă alegerile noastre. Suntem curioși tu ce personalități ai alege să lucreze cu tine în echipă? Te invităm să ne lași un mesaj mai jos și să ne spui și nouă.

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu