fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pentru că se apropie vara și îți dorim să petreci cât mai mult timp în aer liber, venim în ajutorul tău cu o listă a celor mai utile 7 discursuri TED despre fericire numai bune de ascultat în timp ce te plimbi, admiri natura și te bucuri de viață. Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție, nu-i nimic! Îți oferim și scurte descrieri ale celor mai interesante mesaje transmise de autori. Astfel, poți să aduni pe repede înainte câteva tips and tricks despre fericire și să te simți inspirat să le pui în aplicare.

Dacă îți place compilația realizată de noi, nu fi egoist! Împărtășește articolul și cu colegii, familia sau prietenii, pentru că o lume fericită e o lume mai bună pentru noi toți!

1. Martin Seligman: The New Era of Positive Psychology

Martin Seligman susține că sunt 3 modalități prin care poți avea o viață fericită:

  • Căutarea constantă a plăcerii: fă cât mai multe activități care te fac fericit. Hrănește-ți sufletul cu experiențe pozitive.
  • Implicare: găsește o activitate în care să te pierzi complet – o activitate în timpul căreia, pentru tine, timpul pur și simplu stă pe loc.
  • Însemnătate: implică-te într-o cauză mult mai mare decât tine. Luptă pentru ea și dedică-ți timp cât mai mult ei.

Potrivit descoperirilor științifice, căutarea plăcerii nu aduce aproape nicio contribuție la satisfacția în viață. În schimb, implicarea/engagement-ul este pe locul doi în ceea ce privește nivelul de satisfacție. Realizarea activităților cu sens este cel mai important factor contributor la starea de satisfacție generală.

Combinația ideală este, deci, să realizezi cât mai multe activități cu o însemnătate mai mare decât existanța ta pe pământ, să te implici cât mai des în genul de activități care te absorb cu totul și opresc timpul în loc, și, precum cireașa de pe tort, să le combini pe toate acestea cu activități care îți fac plăcere.

2. Dan Gilbert: The Surpsining Science of Happiness

Dan Gilbert este autorul cărții ”Stumbling on Happiness”. În discursul său, ne demonstrează că mințile noastre sunt setate să mențină același nivel de fericire în timp, indiferent de experiențele prin care trecem.

Spre exemplu, au fost realizate măsurători asupra oamenilor care au câștigat la Loto și asupra celor care au rămas paralizați fiind nevoiți să folosească un scaun cu rotile. La un an distanță de la fericitul/nefericitul eveniment, cele două categorii de oameni întregistrau același nivel al fericirii.

În mod hilar, Gilbert ajunge la următoarele tips and tricks pentru atingerea fericirii:

  • Acumulează bogăție, putere și prestigiu. Apoi, pierde-le pe toate.
  • Petrece cât de mult timp poți în închisoare.
  • Fă pe altcineva foarte foarte bogat.
  • Niciodată, dar absolut niciodată nu te alătura trupei Beatles.

Știm, e o listă hilară, dar aceasta face referire la diverse întâmplări pe care le relatează, în care oameni care au trecut prin experiențele respective au declarat ulterior că se simt mult mai fericiți decât ar fi fost în altă situație.  Astfel, Dan Gilbert te va convinge că, atunci când nu ai parte de fericire naturală, ești la fel de câștigat fabricând fericire sintetică.

De asemenea, îți va explica de ce e mai bine pentru nivelul tău de fericire să nu ai posibilitatea de a returna un produs cumpărat.

3. Nic Marks: The Happy Planet Index

Statisticianul Nic Marks se întreabă de ce măsurăm succesul unei națiuni în funcție de productivitatea acesteia, și nu în funcție de starea de bine a cetățenilor ei. Încă din 1968, Robert Kennedy a susținut că Produsul National Brut măsoară totul, în afară de ceea ce face ca viața să merite trăită.

Fiind în asentimentul lui Kennedy, Marks îți prezintă proiectul Happy Planet Index. E o analiză statistică ce măsoară starea de bine a țărilor lumii, comparând-o cu resursele utilizate pentru atingerea ei. Câștigătoare nu sunt statele care au atins un nivel ridicat al Well Being-ului cu prețul consumului excesiv al resurselor (ex. SUA). Viața fericită nu trebuie să vină cu costul distrugerii planetei.

Conform Happy Planet Index, statele care reușesc să mențină un nivel ridicat al stării de bine fără resurse mari consumate sunt cele din America Latină. În Costa Rica, spre exemplu, speranța de viață este de 78,5 ani. Locuitorii acestui stat sunt cei mai fericiți oameni ai planetei. În plus, reușesc această performanță folosind doar un sfert din media resurselor utilizate de statele vestice de dimensiuni similare.

Cum, te întrebi? Factori care contribuie la starea de bine a acestei națiuni sunt: utilizarea resurselor regenerabile de energie, desființarea armatei, investiții în educație și în sistemul de sănătate și…vibe-ul latin. 😊

Care sunt cele mai bune 5 acțuni pozitive prin care să îți îmbunătățești propria viață?

  1. Conectează-te cu cei din jurul tău.
  2. Fii activ.
  3. Observă ce se întâmplă în jurul tău.
  4. Fii curios și continuă să înveți întreaga viață – de la a învăța o rețetă nouă, la a învăța să cânți la chitară, orice e ok.
  5. Oferă altora/fă fapte bune – Nic Marks îți garantează că 100 de lei oferiți altcuiva te vor face mult mai fericită decât 100 de lei cheltuiți pentru tine.

4. David Steindl-Rast: Want to be happy? Be Grateful!

Călugărul David Steindl-Rast îți explică ce avem cu toții în comun: dorința de a fi fericiți. De asemenea, acesta vorbește despre conexiunea dintre fericire și recunoștință. În mod interesant, nu fericirea duce la recunoștință, ci vice versa. Momentele în care să fim recunoscători ne întâmpină la fiecare pas. Trebuie doar să profităm de ele.

Secretul pentru a trăi o viață plină de recunoștință constă într-o tehnică foarte simplă, pe care o folosim atunci când îi învățăm pe copii cum să treacă strada în siguranță: oprește-te – uită-te – mergi.

Cu alte cuvinte, trebuie să încetezi să alergi prin viață. Construiește semne de STOP în viața ta, pentru a te opri din alergat și pentru a te uita în jurul tău. Observă bogăția vieții și bucură-te de ceea ce vezi în jurul tău. Atunci, îți deschizi inima către oportunitatea de a face ceea ce te face fericit.

Dacă ești recunoscător, nu te temi. Iar dacă nu te temi, nu ești violent. Dacă ești recunoscător, acționezi dintr-un sentiment de îndestulare, nu din unul de foame. Te bucuri de diferențele dintre oameni și respecți diversitatea din jurul tău. Nu sună rău, nu?

5. Matthieu Ricard: The Habbits of Happiness

Matthieu Ricard este un fost biochimist care a devenit călugăr budist. Își începe discursul cu câteva imagini din Tibet descrise cu umor pe care merită să le vezi, chiar dacă nu ai timp pentru întreaga prezentare.

Printre cele mai interesante gânduri pe care le împărtășește cu tine se numără faptul că nimeni nu se trezește dimineața gândindu-se ”Vreau să sufăr întreaga zi!”. Cu toții căutăm fericirea. Totuși, fericirea pare că se consumă pe măsură ce o experimentăm. Orice experiență care ne face fericiți scade în intensitate cu fiecare clipă trăită. Mănânci o bucată de tort și cu fiecare linguriță îți place mai puțin. Te așezi iarna lângă un foc și în curând ți se face prea cald. Asculți Bach cu plăcere, dar perspectiva de a-i asculta muzica 24 de ore din 24 transformă experiența într-o tortură.

Conform viziunii budiste, starea de bine nu e o simplă senzație de plăcere. E o stare profundă de seninătate și împlinire. Poți trece de la iubire la ură, dar nu le poți simți pe amandouă în același timp. Fiecare emoție are propriul antidot.

Atunci când suntem furioși pe cineva, cu cât ne gândim mai mult la acea persoană sau la motivele pentru care suntem furioși, cu atât sentimentul se intensifică. Abordarea exterioară a unei emoții o ajută să se hrănească și să crească.

În schimb, dacă ne uităm în interior și privim sentimentul în față, îl analizăm, îl controlăm și să îl facem să dispară. Cu cât repetăm mai des procesul, cu atât devenim mai puțin afectați de emoțiile exterioare.

Richard susține că antrenarea minții contează enorm în atingerea stării de bine. Exercițiul, prin meditație, poate aduce îmbunătățirea stării de sănătate a oamenilor bolnavi și le poate prelungi durata de viață. Deci, ești gata pentru o sesiune de mendidație?

6. Emily Esfahani Smith: There’s More to Life than Being Happy

Puțin contraintuitiv pentru tematica acestui articol, nu-i așa? Scriitoarea Emily Esfahani Smith se întreabă dacă fericirea este, cu adevărat, scopul suprem al oamenilor în viață. Ea încearcă să dărâme acest concept, înlocuind fericirea cu însemnătatea unei misiuni mai importante decât noi.

Conform teoriei ei, urmărirea constantă a fericirii ne face din ce în ce mai nefericiți. În schimb, oamenii care găsesc un sens al muncii lor ajung să aibă mai mult success, să trăiască mai mult și să fie mai fericiți.

Emily Esfahani Smith susține că însemnătatea vine din reuniunea a 4 piloni principali:

  1. Apartenență – apartenență la un grup, bazată pe valoarea intrinsecă a unui om. Acest sentiment de apartenență se creează prin acte care îi valorizează pe cei din jurul nostru. Apartenența clădește sentimentul de încredere reciprocă.
  2. Scop – folosirea punctelor noastre forte pentru a-i ajuta pe ceilalți.
  3. Transcendență – acele momente în care renunțăm să mai alergăm și ne implicăm complet într-o activitate, uitând de timp și loc.
  4. Povestire – poveștile pe care ni le spunem despre propriile noastre vieți ne ajută să ne schimbăm atitudinea cu privire la ceea ce ni se întâmplă. Astfel, transformăm evenimente negative în lecții de viață și găsim partea pozitivă a fiecărei experiențe prin care trecem.

7. Robert Waldinger: What Makes a Good Life – Lessons From the Longest Study on Happiness

Psihiatrul Robert Waldinger îți vorbește despre lucrurile care te fac cu adevărat fericit(ă). Coordonator al unui studiu asupra dezvoltării adulților care a durat 75 de ani, Waldinger împărtășește date remarcabile despre fericire. În urma studierii a câteva sute de oameni pe parcursul întregii lor vieți, a interviurilor, chestionarelor, filmărilor și analizelor medicale, concluzia este simplă: relațiile de calitate ne mențin sănătoși și fericiți.

În urma studiului, Waldinger a desprins 3 lecții importante:

  1. Conexiunile sociale sunt foarte bune pentru noi. Singurătatea ne omoară. Oamenii conectați social cu familia, prietenii și comunitatea din care fac parte sunt mai fericiți. De asemenea, sunt mai sănătoși și trăiesc mai mulți ani. Oamenii care sunt mai izolați de ceilalți decât își doresc sunt mai puțin fericiți și au o durată mai scurtă de viață.
  2. Nu contează numărul prietenilor pe care îi ai, ci calitatea acestora. Relațiile conflictuale ne dăunează mai mult sănătății decât singurătatea. Oamenii care erau cei mai satisfăcuți cu relațiile lor la 50 de ani s-au dovedit a fi cei mai longevivi. În plus, în zilele în care oamenii sociabili simțeau dureri fizice nu le percepeau la adevărata lor intensitate. Cei singuri simțeau mai intens durerile.
  3. Relațiile bune nu ne protejează doar corpurile, ci și creierele. Oamenii care au relații valoroase își păstrează creierele sănătoase mai mult timp. Ceilalți înregistrează pierderi de memorie mai devreme și dezvoltă boli neuronale mai ușor.

Când vorbește despre relații de calitate, Robert Waldinger nu se referă la relații în care totul este lapte și miere. Relații sănătoase se pot regăsi chiar și în cuplurile în care partenerii se cicălesc reciproc. Diferența constă în certitudinea că se pot baza unul pe celălalt în momentele grele. Încrederea nezdruncinată unul în altul este ceea ce definește o relație de calitate.

Concluzii

Sperăm că aceste discursuri te-au inspirat să te gândești la lucrurile care te fac cu adevărat fericit/fericită în viață. Uită de mărunțișuri, pune agitația pe stop din când în când, observă ce se întâmplă în jurul tău și pur și simplu trăiește. 

Implică-te în activități cu sens și în proiecte cu însemnătate mai mare decât tine. Sau, de ce nu, devino inițiatorul/inițiatoarea unui astfel de proiect! Nu știi cu ce să începi? Poate te inspiră acest articol despre organizarea unei campanii de donare de sânge la birou

Fă fapte bune ori de câte ori ai ocazia! Dăruiește și te vei simți mult mai bine decât atunci când primești ceva! Spre exemplu, vizitează una dintre aceste cafenele cu fapte bune sau afaceri sociale. Sau protejează natura, reciclând inteligent și învățându-i pe colegi să procedeze la fel

În încheiere, te lăsăm cu înțeleptele vorbe ale lui Mark Twain: ”Nu e timp, atât de scurtă e viața, pentru certuri, scuze, gelozie, reproșuri. E timp doar pentru iubire, și nici pentru ea nu e decât o clipă, ca să spun așa.”

Ți-a plăcut articolul și cunoști pe cineva căruia i-ar prinde bine să i se reamintească ce înseamnă, cu adevărat, fericirea? Știi ce trebuie să faci! 😊

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu