fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Potrivit statisticilor, România a decontat, în 2020, concedii medicale în valoare de 7,4 miliarde de lei. În octombrie 2020, Florin Cîțu declara, în calitate de ministru al Finanțelor, că acesta reprezintă un record istoric. Prin comparație, în perioada 2009-2019, se decontau în medie 1,3 miliarde de lei anual. 

În general, cele mai populare motive pentru solicitarea unui concediu medical le reprezintă răcelile, gripa, toxiinfecția alimentară, dar și motive pline de imaginație care implică animale de companie. Angajatorii susțin că își doresc ca angajații lor să fie la fel de creativi și în munca pe care o depun, cum sunt atunci când solicită un concediu medical. 

În ce perioadă a anului suntem cei mai bolnavi?

Cele mai multe concedii medicale se solicită în perioada iernii (ianuarie – februarie). Cercetătorii susțin că motivele pentru această creștere a numărului concediilor medicale în perioada de iarnă constau în vremea mohorâtă, care generează o stare generală de moleșeală sau chiar rău general. Luna ianuarie este în general luna evaluărilor. Acest lucru duce la decizia angajaților de a merge la interviuri pentru căutarea unui nou loc de muncă. De asemenea, faptul că feeria Sărbătorilor de iarnă trece și lasă loc taxelor și impozitelor anuale nu ajută deloc la starea generală de bine a oamenilor.

Scuze creative pentru absență

La începutul acestui an, provocările sunt și mai mari pentru angajatori și specialiștii de resurse umane să delimiteze între realitate și ficțiune atunci când primesc o solicitare de liber sau concediu medical. Varietatea ”scuzelor” a crescut atât de mult, încât e greu să le faci față. ”A trebuit să fac școală de acasă cu copiii”; ”Nu am putut pleca de acasă. Sunt în izolare”; ”Trebuie să aștept curierul”; ”Mă simt prea obosit și în prag de burnout”; ”Sufăr de oboseală cauzată de folosirea excesivă a video conferințelor (Zoom fatigue)”; Mi s-a stricat calculatorul”; ”A, și nu ți-am spus! Se pare că am COVID-19!” sau ”Am programare la vaccin.”

Cauzele generale ale absenței de la muncă

Există 2 motive principale pentru care un angajat își ia un număr mare de zile de concediu medical: fie e foarte bolnav, fie abuzează de sistem, fiind perfect sănătos. Cauzele unuia sau ambelor motive enumerate mai sus pot fi:

  • Boală mentală sau fizică
  • Un stil de viață nesănătos
  • Nevoia de a îngriji membri ai familiei
  • Probleme afective personale
  • Probleme la locul de muncă, ce cauzează evitarea prezenței sau boală bazată pe stres
  • Lipsa înțelegerii politicilor de resurse umane cu privire la dreptul la concediu medical
  • Satisfacție scăzută la locul de muncă și nivel scăzut al engagementului, rezultate deseori dintr-un grad scăzut de control și putere de decizie în propria activitate
  • Nivel scăzut al calității vieții din punct de vedere economic, social sau fizic
  • O lipsă a înțelegerii faptului că munca aduce atât obligații, cât și drepturi

Cealaltă parte a monedei

Un alt aspect îngrijorător în această perioadă este faptul că, lucrând de acasă, mulți angajați continuă să lucreze chiar dacă sunt bolnavi sau pot folosi scuze legate de diverse alte boli pentru a acoperi boli mentale cu care se pot confrunta. Dacă am putea vedea prin pereți…

Și atunci, ce facem? Acceptăm orice motiv crezându-ne colegii pe cuvânt sau încercăm să investigăm situația? Unde e linia de demarcație între a-ți face meseria cu seriozitate și a invada intimitatea colegilor tăi? Ar trebui să încurajăm o cultură în care zilele ”petrecute în pat” să fie o normalitate? Sau dimpotrivă, ar trebui să îi instruim pe manageri și să îi încurajăm să poarte discuții mai sincere și profunde cu membrii echipelor lor pentru a se asigura că aceștia nu își iau prea multe zile de concediu medical fără motive serioase?

Abordarea recomandată

E clar că angajații trebuie să primească o mai mare flexibilitate și autonomie. În același timp însă, aceștia trebuie să își câștige dreptul de a primi flexibilitatea și autonomia pe care și le doresc, dovedind că pot să le folosească în mod matur și onest în relația cu angajatorul. Pentru acest obiectiv, e vitală crearea unei culturi organizaționale sănătoase, în care angajații să simtă că aparțin. Managerii lor trebuie să le câștige și păstreze încrederea. Pentru acest obiectiv, managerii trebuie, la rândul lor, educați. Nu toți au abilități native de relaționare empatică. Dar și empatia, din fericire, se educă și se menține în timp, prin instruire continuă. Prin cultivarea empatiei, veți reuși performanța ca angajații să se simtă confortabil să discute onest despre sănătatea lor, atât cea fizică, cât și cea mentală, și să adopte comportamente preventive.

Posibile soluții

Câteva soluții concrete pentru compania voastră ar putea fi:

  • Fiți atenți la semnalele date de angajați nefericiți sau tensionați și discutați deschis cu aceștia despre problemele lor
  • Oferiți bonusuri pentru prezență – atenție, însă, să nu ajungeți în extrema cealaltă, în care oameni bolnavi vin la muncă și își îmbolnăvesc și colegii
  • Educați angajații cu privire la politicile companiei, pentru a vă asigura că sunt cunoscute de toată lumea
  • Identificați noi metode de a reduce stresul la care sunt supuși angajații. Spre exemplu, poate descoperiți că stau în picioare întreaga zi și au nevoie de un loc în care să se așeze din când în când. Sau realizează o mulțime de mișcări repetitive și au nevoie de o variație mai mare a activității.
  • Oferiți training pentru manageri astfel încât să își mărească nivelul de empatie și să abordeze în mod corect angajații care își iau prea multe zile de concediu medical
  • Oferiți oportunități de sport la locul de muncă
  • Oferiți zile libere dedicate îngrijirii personale și măsurilor preventive de menținere a sănătății
  • Organizați zile ale wellnessului în companie, în care să îi învățați pe angajați cum să aibă mai multă grijă de sănătatea lor
  • Fiți flexibili atunci când angajații au nevoie de timp liber pentru a îngriji, spre exemplu, membri ai familiei, oferindu-le posibilitatea să compenseze orele nelucrate prin muncă suplimentară în alte zile. 

Recomandări de lectură

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu