Trebuie să înțelegi de la început că nu există o rețetă unică, universal valabilă pentru a-ți mulțumi publicul când vine vorba de programe de wellbeing, pentru că, vorba unei reclame care a rămas în folclorul românesc, ”Suntem cu toții diferiți. Din fericire.”. Ceea ce crezi tu că își doresc angajații este foarte posibil să fie diferit de ceea ce își doresc cu adevărat.
Prin urmare, dacă nu discuți cu ei înainte, este posibil să consumi foarte mult timp și, de multe ori, bani, pentru un beneficiu sau o activitate pe care ei nu și-o doreau și care nu le schimbă cu nimic starea de bine. În schimb, constați că dacă i-ai fi întrebat, ai fi aflat, poate, că fericirea stă în lucruri simple și ai fi învățat cum să acționezi țintit, cu resurse minime și efecte maxime.
Mai mult decât atât, psihologii ne învață că dacă implici angajații în selectarea unui beneficiu, ei se vor simți responsabili să se bucure de el, pentru că l-au primit la solicitare. Să-ți dăm un exemplu, pentru a înțelege mai bine la ce ne referim.