Un exemplu de evaluare a conceptului de îmbunătățire a calității vieții este: capacitate, progres și stil de viață. Altfel spus, sunt luate în considerare 3 dimensiuni: fizică, psihologică și socială.
Pentru a atribui schimbările comportamentale unui program de calitate a vieții este necesar să combini mai multe metode, precum: sondaje de opinie, focus grupuri și interviuri individuale structurate.
Totuși, având în vedere subiectivismul aferent acestor metode calitative, este nevoie și să realizezi măsurători pe termen lung, estimări cu privire la durata și perioada potrivită de implementare a unui program de calitatea vieții, analize cost-beneficiu și cost-eficiență, precum și să determini numărul minim de variabile dependente de respectivul program de calitate a vieții.
Spre exemplu, screening-ul anual al stării de sănătate poate avea ca variabile dependente detectarea bolilor în fază incipientă și reducerea costurilor generate de absenteism datorat concediilor medicale.
Când realizezi măsurătorile, creează mereu două grupe: participanți și nonparticipanți. Indivizii din cele două grupe ar trebui să se asemene cât mai mult (doi câte doi) din punct de vedere al genului, vârstei, greutății și stilului de viață. Comparațiile pre și post program trebuie să le realizezi din punct de vedere al schimbărilor comportamentului, costurilor medicale, nivelului de rezistență la efort, absenteismului, ratei accidentării și severității acesteia, productivității și satisfacției muncii. Trebuie să analizezi separat variabilele cuantificabile (ex. costurile îngrijirilor medicale și absenteismului) , atât pentru participanți, cât și pentru nonparticipanți. În plus, nu uita să incluzi în analizele cost-beneficiu atât beneficii prezente cât și viitoare.
Pentru claritatea impactului unui program de calitate a vieții este necesar și să comparari statistic rezultatele din compania ta cu valorile naționale, pentru a stabili unui standard în domeniu.