fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Colegii tăi care au copii de vârstă școlară au început să fie preocupați de începerea noului an școlar? Poate chiar tu ești părinte și te întrebi cum va trebui să pregătești copiii și să te pregătești și tu pentru anul școlar 2020 -2021.

Din perspectiva părinților cu copii școlari, vom vorbi în acest articol despe pregătirea copiilor pentru începutul anului școlar, în noile condiții, de pandemie.

Noi credem că, dincolo de partea logistică tradițională (rechizite, elemente de birotică, accesorii școlare și… ”outfitul”), la pregătirea pentru noul an școlar mai trebuie avute în vedere câteva aspecte. 

Ne-am gândit la comportament, ”echipamentul” pentru școală și la comunicare.

Comportamentul

Noi am insistat pe transformarea în reflex a dezinfectării spațiului de lucru, a spălatului pe mâini în fiecare pauză, a obligativității portului măștii faciale în situația în care spațiile de lucru nu sunt separate prin ecrane de protecție și a modului de purtare a acesteia, a obligativității ștersului pe picioare înainte de intrarea în clasă, a modului în care copiii strănută sau tușesc și a păstrării distanțării fizice pe perioada pauzelor.

Pe scurt, în calitate de părinți, trebuie să transmitem copiilor care sunt normele de conduită în colectivitate în condiții de pandemie. Și să ne asigurăm că aceștia au înțeles ce trebuie să facă și care sunt riscurile la care sunt expuși.

Pe siteul Ministerului Educației și Cercetării (MEC) găsim informații despre regulile care trebuie respectate de elevi în școli. De curând MEC a lansat și o campanie despre importanța portului măștii faciale.

ATENȚIE! Nu este indicat să spunem copiilor să se țină departe de colegi pentru că aceștia pot fi bolnavi! Copiii trebuie să știe că distanțarea fizică îi protejează și pe ei, dar și pe colegi!

Echipamentul

O a doua perspectivă despre care vom vorbi este cea asigurării logistice despre care am vorbit la început. În condiții de pandemie aceasta se amplifică, prin adăugarea elementelor de autoprotecție (mască, dezinfectant, șervețele antibacteriene, batiste de unică folosință).

Dacă în privința capitolelor referitoare la rechizite, birotică, accesorii și outfit vă sfătuim doar să nu exagerați, în privința materialelor de autoprotecție vă putem spune câte ceva util.

Masca facială trebuie să fie comodă, dar să se poată fixa bine peste gură și nas. Un aspect foarte important este asigurarea unei respirații ușoare. Deși sunt măști care au mai multe sau mai puține straturi de protecție, e bine să căutați în descrierea acesteia ce nivel de protecție asigură. Aici  găsiți descrieri ale nivelurilor de protecție ale măștilor. 

Pentru băieți ne-am oprit la o mască refolosibilă, cu filtre de carbon care se înlocuiesc, cu valvă care să permită o expirația facilă, potrivită pentru o călătorie mai lungă, cu bicicleta, până la școală. 

Pentru fete am ales o mască cu trei straturi de protecție, comodă, veselă, cu lame sau pisici brodate. Drumul până la școală nefiind lung, apreciem că e foarte potrivită!

În cele mai multe cazuri măștile care oferă un nivel ridicat de protecție sunt de unică folosință, sunt mai scumpe, sunt complicat de purtat și îngreunează respirația. Noi credem că respectarea regulilor privind portul măștii faciale poate asigura o protecție eficientă, chiar dacă nu au un nivel de protecție ridicat.

Dezinfectantul asigură protecția împotriva bacteriilor, cele mai multe dintre ele, și a virusurilor. De aceea studiem cu atenție prospectul dezinfectantului în momentul achiziției, pentru a cumpăra ce e potrivit pentru mâni. Recomandăm ca în trusa de igienă a copiilor să fie o sticluță de 50 de mililitri cu pulverizator, care să poată fi reumplută.

În trusa de care am vorbit mai sus am pus și șervețelele umede antibacteriene și batistele de unică folosință. Chiar dacă șervețelele umede antibacteriene nu protejează împotriva virusurilor, proprietățile acestora pot fi îmbunătățite prin pulverizarea dezinfectantului pe ele.

Comunicarea

Am lăsat la urmă acest aspect pe care îl considerăm foarte important. 

Avem în vedere aici atât comunicarea dintre părinte și copil, cât și comunicarea părinților cu școala (prin intermediul profesorilor diriginți sau a învățătorilor), dar și comunicarea dintre școlari.

 Noi menținem un dialog deschis cu copiii despre importanța respectării regulilor de autoprotecție, despre conștientizarea riscurilor la care se expun, fără a exagera, dar și fără a le minimaliza. Vorbim cu ei și pe înțelesul lor despre comportamentul pe care trebuie să îl adopte la școală (inclusiv despre modul de interacțiune cu colegii), despre măsurile de autoprotecție și de protecție a colegilor (dezinfectare, spălarea mâinilor, modul în care tușesc sau strănută sau modul în care se salută), dar și despre comportamentul pe drumul până la școală și înapoi (inclusiv în mijloacele de transport în comun, magazine sau alte spații publice).

În contextul pandemiei, încurajăm, pe cât posibil, mersul pe jos sau cu bicicleta / trotineta / skateboardul la și de la școală.

Este timpul ca noi, părinții să avem o comunicare mai bună, mai responsabilă, cu școala. Asta nu presupune vizite mai dese la școală sau asaltarea cu telefoane a dirigintelui sau învățătorului. O sugestie este crearea unui grup pe WhatsApp, de exemplu, moderat de diriginte / învățător, pe care să fie postate informații noi despre modul de desfășurare a orelor și împărțirea elevilor pe grupe, ședințe cu părinții, starea de sănătate a elevilor din clasă și din școală, etc.

Un alt aspect despre care vrem să vorbim este cel legat de comunicarea dintre elevi. Comportamentul responsabil al unui elev față de colegii săi începe, în aceste vremuri, cu respectarea distanțării fizice, cu portul responsabil al măștii faciale și continuă cu o atitudine verbală corectă.

Credem că elevii vor găsi modalitatea prin care să se adapteze la noile condiții și să facă zilele la școală agreabile, eficiente și chiar amuzante.

Sperăm că am atins unele puncte de interes, din perspectiva apropierii noului an școlar. De aceea ne dorim să împărtășești cu colegi tăi care au copii de vârstă școlară recomandările noastre din acest articol. Arată-le că te interesează preocupările lor legate de acest subiect și distribuie-le articolul. Discută cu ei sfaturile la care noi ne-am gândit. Vei vedea că vor aprecia interesul tău pentru echilibrul dintre viața lor profesională și cea personală,  nu doar indicatorii de productivitate. Spune-ne care este părerea voastră despre articol într-un comentariu.

Sperăm că am atins unele puncte de interes, din perspectiva apropierii noului an școlar. De aceea ne dorim să împărtășești cu colegi tăi care au copii de vârstă școlară recomandările noastre din acest articol. Arată-le că te interesează preocupările lor legate de acest subiect și distribuie-le articolul. Discută cu ei sfaturile la care noi ne-am gândit. Vei vedea că vor aprecia interesul tău pentru echilibrul dintre viața lor profesională și cea personală,  nu doar indicatorii de productivitate. Spune-ne care este părerea voastră despre articol într-un comentariu.

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu