fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

În acest articol îți vom explica ce trebuie să faci pentru a organiza o activitate memorabilă la o rundă de paintball.

Paintballul este un sport de întărire a caracterului în care jucătorii învață despre spiritul de echipă, câștigă încredere în ei înșiși, dezvoltă abilități de lideri și se distrează, eliberându-se în același timp de stres. Jocul provoacă participanții atât fizic, cât și psihic, transformându-l în opțiunea ideală pentru o activitate de team building. 

Pentru a câștiga, este necesară o strategie și o foarte bună comunicare a echipei. Din ce în ce mai mult, companiile descoperă beneficiile în materie de coeziune a echipelor în urma participării angajaților la astfel de jocuri în locul tradiționalelor ieșiri în oraș.

comunicare tactica paintball

Care este istoria jocului paintball?

Canadianul James Hale a inventat și brevetat prima pușcă de paintball în 1970. Acesta o folosea, inițial, pentru marcarea copacilor și a vitelor. Ulterior, în anii ’80, a apărut și sportul pe care îl cunoști astăzi și care a deveni atât de popular, inclusiv ca activitate de team building.

Dacă devii extrem de pasionat, poți juca paintball și la nivel de sport profesionist, participând la campionate atât în realitate, cât și în mediul virtual. De asemenea, ca fun fact, forțele de ordine sau armata practică uneori paintball în scopuri de antrenament.

team building copac marcat

Ce este paintballul?

Denumirea jocului vine de la capsulele moi umplute cu vopsea colorată (paint + balls) care se folosesc pentru marcarea adversarului ”rănit în luptă”. Jocul simulează un război, fiind de obicei jucat în aer liber, preferabil pe un teren cât mai natural. Terenul conține copaci, tufișuri, baloți de paie sau orice alt fel de obiecte în spatele cărora jucătorii se pot ascunde. Se poate juca, însă, și în interior. 

Fiecare jucător primește o armă încărcată cu bile colorate. Pot fi câteva zeci sau câteva sute, în funcție de mărimea armei, numai bune de țintit adversarii cu ele. Amestecul colorat din interiorul bilelor este pe bază de apă. Deci chiar dacă ajunge pe piele sau pe haine se curăță cu apă și săpun/detergent. De asemenea, poți sta liniștit, deoarece conținutul nu este toxic sau caustic, fiind biodegradabil. 

Proiectilele sunt propulsate cu ajutorul unor arme pe bază de aer comprimat, dioxid de carbon sau azot sub presiune. La impactul cu un obiect, bila proiectată se sparge, iar conținutul se împrăștie și marchează cu vopsea locul respectiv. Când un jucător este atins de o astfel de bilă, aceasta va forma o pată de vopsea pe echipamentul său, eliminându-l din joc.

team building bile de paintball

Cum se joacă paintball?

Există numeroase moduri în care puteți juca paintball, iar regulile diferă în funcție de centrul la care mergeți. Organizatorii vă vor face un instructaj la fața locului privind riscurile și vă vor explica regulile. 

Pentru a-ți face o idee însă, trebuie să știi că poți juca jocuri de tip capturarea steagului, jocuri de eliminare, jocuri de limitare a numărului de proiectile folosite, de apărare sau atac al unei anumite zone sau al unui punct de pe teren etc. 

Majoritatea presupun împărțirea jucătorilor în 2 echipe egale numeric. O echipă poate fi formată din 3-4 până la 20 de jucători. Un joc durează între câteva minute și…câteva zile, dacă joci printre profesioniști.

Într-un joc de tip capturarea steagului există o singură bază cu un steag care trebuie apărat de echipa apărătorilor și atacat de echipa..ai ghicit! Atacatorilor! Echipa care atacă este desemnată câștigătoare dacă elimină toți jucătorii adverși (capturează baza – obiectivul). Echipa care apără este desemnată câștigătoare dacă nu pierde obiectivul în 30 de minute sau elimină toți jucătorii adverși.

Într-un joc de tip eliminare există 2 baze. Fiecare își apără propria bază și încearcă să o cucerească pe cea a adversarilor. Pentru a câștiga jocul, echipa care va reuși să elimine toți jucătorii din echipa adversă având cel puțin un jucător care nu a fost eliminat va fi desemnată câștigătoare.

paintball teambuilding

Cât de periculos este să joci paintball?

Pentru a crea o atmosferă cât mai veridică de război, dar și pentru protecția voastră și a hainelor voastre, trebuie să purtați echipament de protecție. E în culori de camuflaj (pentru cine vrea, poate să își asorteze încălțămintea cu echipamentul de protecție). Este oferit de către organizatori la fața locului. Acesta constă, de obicei, într-o salopetă, mănuși și, obligatoriu, mască de protecție cu ochelari.

Terenul standard de joc este de 50 x 30 m și este îngrădit cu o plasă specială. Astfel, ține toate bilele în interior și ferește privitorii de incidente. Bilele au o viteză maximă de aproximativ 300 km/h, fiind reglate pentru a asigura siguranța jucătorilor. În mod normal, lovitura unei bile nu doare. Puterea cu care simți lovitura bilei depinde de distanța de la care ești împușcat. Dacă distanța este mare, este chiar posibil să fii împușcat și să nu îți dai seama

Pentru siguranța tuturor, este bine să stabiliți încă de la început că este doar un joc. Scopul principal este să realizați o activitate de team buildingNu trebuie să exagerați și nu trebuie să trageți de la distanță mică. Dacă, totuși, ești lovit de la distanță mică, maximul de daună pe care ți-l poate provoca o bilă este o vânătaie rotundă care va trece în câteva zile. 

În schimb, este posibil ca la finalul unui joc zgârieturile și vânătăile să nu provină de la bile, ci de la terenul de joc și  avântul tău de a câștiga. Poți sta, însă, liniștit la gândul că toate partidele sunt supervizate de specialiști. De asemenea, toți participanții sunt instruiți cu privire la regulile de siguranță înainte de începerea jocului. 

team building paintball periculos

Care este ținuta recomandată pentru paintball?

Ținuta trebuie să fie una lejeră. Pantaloni sport  și un tricou sunt hainele ideale, dar poți juca și în blugi. Hainele pe care le porți nu contează prea mult, pentru că echipamentul constă într-o salopetă pe care o vei îmbrăca peste haine. Îți recomandăm, însă, să nu iei cea mai îndrăgită pereche de încălțăminte. Combinația dintre terenul accidentat și bilele de vopsea nu este ideală pentru a o păstra intactă.

De asemenea, e mai indicat să porți o bluză cu mâneci lungi și pantaloni lungi. Gândește-te că nu ești primul care poartă salopeta aia de protecție și…e cald…și oamenii aleargă…înțelegi și singur implicațiile.

team building imbracaminte paintball

Se poate juca paintball indiferent de vreme?

Dacă e în interior, cu siguranță, da! Dacă e în exterior, contează ca centrul de joc să fie deschis și supervizorul să fie dispus să stea în ploaie/viscol să vă supravegheze. 

Totuși, pentru o experiență ideală a participanților, îți recomandăm să alegi o zi cu vreme bună. Nu e ok să fie nici prea cald, deoarece alergatul într-o salopetă purtată peste haine când sunt 35 grade Celsius nu este chiar o bucurie și…îți amintești paragraful despre germeni, nu?

team building paintball in noroi

De ce e paintball o activitate de team building?

Paintball devine o activitate de team building dacă o faci tu să fie așa.

Pentru a-ți îndeplini obiectivele de teambuilding, îți recomandăm să acorzi o atenție sporită modului în care se formează echipele și să nu lași acest lucru la voia întâmplării. Alegerile varizaă în funcție de rezultatul pe care îți dorești să îl obții. Poți combina, spre exemplu, în aceeași echipă de joc, două departamente care urmează să colaboreze la birou într-un proiect . 

În mod similar, dacă există tensiuni între anumiți angajați îi poți plasa în aceeași echipă, pentru a-i ajuta să ”spargă gheața”. Ai totuși grijă să existe  un număr echilibrat de femei și bărbați în cele două echipe. De asemenea, e important să ai o combinație potrivită între colegi atletici și sedentari. Nu este o sarcină ușoară, dar te asigurăm că efortul merită! Cu puțină răbdare, vei găsi combinația potrivită.

Dacă îți dorești să dai o notă și mai profesionistă întregii ieșiri de team building, poți implica un psiholog în alegerea componenței echipelor. În plus, acesta te poate ajuta cu evaluarea comportamentală a angajaților. Îți va semnala diverse tipuri de personalități, dar și punctele forte și slabe ale fiecăruia. La final, îți poate recomanda cele mai potrivite măsuri pe care le poți lua pentru a asigura un climat organizațional potrivit la locul tău de muncă.

Ce mai pregătim pentru tine

Dacă ți-a plăcut articolul despre paintball, te așteptăm să revii, pentru că pregătim pentru tine și alte articole despre:

  •  lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când organizezi o activitate cu colegii
  • cum îți poți convinge managerul cu argumente profesioniste cu privire la beneficiile pe care o activitate de team building (inclusiv o ieșire la paintball) le poate aduce echipei voastre

De asemenea, dacă ai și alte idei de tematici despre care ți-ar plăcea să citești, lasă-ne un comentariu și noi ne vom strădui să te ajutăm în cel mai scurt timp.

Dacă nu crezi că o ieșire la paintball e cea mai potrivită alegere pentru voi, caută mai departe inspirația citind articolul 10 activități potrivite pentru o ieșire cu echipa.

În cazul în care ești interesată de activități de teambuilding cu păstrarea distanței, s-ar putea să îți placă articolul nostru cu idei de activități cu distanțare socială sau articolul despre organizarea unei curse virtuale de alergare.

Mult succes îți dorim!

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu