fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

În urmă cu câțiva ani, vreo 20 și ceva, Alexandru Mironov – unul dintre pionierii SF-ului românesc, previziona mineritul gropilor de gunoi pentru extragerea deșeurilor în vederea prelucrării acestora. 

În prezent soluția cea mai avansată este ”recoltarea deșeurilor” reutilizabile pe criterii foarte bine stabilite, prelucrarea, producerea de noi materiale. Ulterior acestea vor fi reintroduse în circuitul economic.

Deci, ce înseamnă reciclare inteligentă?

Dacă a recicla presupune a depozita deșeurile reutilizabile, în locuri special amenajate, ceea ce știm cu toții … ce înseamnă ”reciclare inteligentă”?

Răspunsul este relativ simplu dar greu de pus în practică: reciclarea inteligentă presupune colectarea specializată pe categorii a deșeurilor rezultate în urma activităților curente la job sau în gospodărie. Apoi preluarea acestora cu ajutorul unei rețele de colectare bine puse la punct. Urmează prelucrarea lor în facilități industriale care să fie prietenoase cu mediul înconjurător. Și, în final, urmează reintroducerea în circuitul economic, sub forma unor produse noi.

simboluri reciclare inteligenta tinute in mana

Un pic de matematică a reciclării

Să luăm exemplul unui bloc unde se reciclează doar sticle, peturi, cutii de metal și ambalaje de carton de dimensiuni medii sau mari: cantitatea de deșeuri nereciclabile scade la jumătate față de perioada anterioară reciclării. 

Dacă facem un exercițiu simplu de imaginație, putem să realizăm ce impact are reciclarea la nivelul unui oraș, unde cantitatea de deșeuri care ajunge în groapa de gunoi scade la jumătate.

Matematic vorbind, 

  • dacă reciclezi 1 tonă de hârtie, salvezi 17 copaci maturi de la tăiere
  • dacă reciclezi 1 tonă de sticlă, economisești 600 kg de nisip și 100 kg de calcar
  • Din reciclarea a 1 milion de telefoane mobile, se recuperează 250 kg de argint, 24 kg de aur, 9 kg de paladiu şi 9 tone de cupru

Și exemplele pot continua.

Nu mai vorbim că procesele prin care se reciclează deșeurile sunt mult mai puțin poluante decât procesele de extracție a materiilor prime din natură, de prelucrare și de producere a bunurilor finite!

Ca exemplu de reciclare, Japonia a confecționat medaliile pentru Olimpiada din 2020 (care se va desfășura în 2021) din materie primă provenită din deșeuri.

medalii olimpice Tokio 2020

Cum se face corect reciclarea / Obligații ale companiilor privind reciclarea

Reciclarea este un domeniu de viitor, activitățile și procesele de reciclare fiind reglementate atât la nivel mondial și european, cât și național. Pentru mai multe amănunte, consultă legislația din domeniul reciclării

Fiecare companie care produce sau folosește ambalaje are obligația să recicleze o cantitate de deșeuri mai mare decât jumătate din cantitatea de ambalaje folosite.

Pentru a recicla eficient deșeurile, companiile specializate realizează politici proprii de colectare. Acestea pornesc de la colectarea nediferențiată, la cele prin care colectarea se face în containere de culori diferite. Metodele foarte rafinate de colectare eliberează automat, după colectare, bonuri valorice, corespunzător cantității de deșeuri colectate.

minicontainere reciclare diferentiata la birou

Ce ofertă de reciclare este pe piață

Te sfătuim să te orientezi către un operator economic în funcție de domeniul de activitate al companiei tale și de mărimea ei

În zona de producție a companiei, cum ar fi o hală sau incinta unui șantier, deșeurile sunt în cantități mari și puțin diversificate. Iar în zona de birouri cantitățile sunt mai mici, chiar mult mai mici, dar mult mai diversificate.

De aici trebuie să pleci în alegerea modului în care faci reciclare, deci ce operator economic alegi pentru a face reciclare. Totuși, e bine să iei în calcul și educarea angajaților tăi dincolo de locul de muncă, adică în societate și acasă.

Ai aici o listă, pe județe, a operatorilor economici specializați în reciclare.

containere reciclare diferentiata in natura

Reciclare de viitor - ”cazul” SIGUREC

Deși oferta de pe piața reciclării este foarte bogată, dorim să îți prezentăm ceea ce noi am considerat o variantă de viitor.

Sigurec este un concept de reciclare adaptat colectării indoor și outdoor care oferă și soluții de colectare a deșeurilor complet automatizate. 

Ceea ce ne-a plăcut la Sigurec este modul în care a transformat colectarea selectivă a deșeurilor în competiții din care atât participanții, cât și noi ca societate avem de câștigat.

Sub egida Sigurec au avut sau au loc campanii cum ar fi Împreună luminăm o casă sau Colectează ulei alimentar uzat cu Sigurec și câștigă premii, Acestea îți prezintă avantajele reciclării pentru mediul înconjurător.

De asemenea, pot fi pentru compania din care faci parte activități de responsabilitate socială cu care vă puteți mândri.

Sigurec desfășoară cu regularitate concursuri de reciclare în care îți poți înscrie echipa, cu premii cum ar fi excursii, biciclete sau dispozitive de fitness.Acestea transformă activitățile de colectare a deșeurilor în activități de teambuilding.

Te invităm să arunci o privire pe site-ul Sigurec pentru a afla mai multe despre ceea ce noi considerăm reciclare inteligentă.

efectele reciclarii inteligente

Reciclez de acasă / plătesc să arunc gunoiul versus sunt plătit să reciclez

Și pentru că viața ta și a angajaților tăi nu se rezumă numai la firmă, ci continuă și acasă, trebuie să îți spunem că începe să câștige din ce în ce mai mult teren colectarea diferențiată a deșeurilor, la blocuri și în gospodării. Noi credem că, în scurt timp, va deveni obligatorie.

Dacă ai un contract cu un operator de salubritate care face și colectare selectivă a deșeurilor, știi deja despre ce vorbim. Poate nu te-a interesat, dar, pe lângă faptul că plătești pentru a arunca gunoiul, îți spunem noi că asociațiile de proprietari primesc bani (nu mulți, dar nici puțini) de la companiile de salubritate care au în contract și colectarea selectivă a deșeurilor. 

Dacă nu faci parte dintr-o comunitate care are contracte de reciclare selectivă a deșeurilor,  poți descărca pe telefonul mobil o aplicație care să te îndrume spre cel mai apropiat punct de colectare selectivă a deșeurilor. Noi am găsit pe magazinele de aplicații mobile vreo 15. Deci, poți face asta cu ușurință!

aplicatie telefon mobil reciclare

Reciclează  inteligent! Fii responsabil pentru un viitorul mai curat al planetei!

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu