fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Te aștepți să îți vorbim despre cât de dificil e să lucrezi cu oamenii. Să îți reamintim de responsabilitatea pe care un specialist HR o are pentru ca oamenii să-și primească la timp drepturile. Să îți povestim despre faptul că cea mai mare parte a muncii de HR nu e la vedere și, prin urmare, nu e apreciată. 

Dar noi nu îți vom povesti despre asta în acest articol. Nu… acesta e un articol de neuroștiință. Un articol care să-ți explice de câte tipuri de inteligență și de ce parte a creierului ai nevoie pentru a face HR. Curios? Normal!

Cum funcționează creierul uman

Așa cum știi deja, creierul uman este format din două emisfere: cea stângă și cea dreaptă. Emisfera stângă controlează partea dreaptă a corpului. Emisfera dreaptă controlează partea stângă a corpului. Cea stângă lucrează secvențial. Cea dreaptă lucrează simultan. Emisfera stângă e specializată în text. Emisfera dreaptă e specializată în context. Cea stângă analizează detaliile. Cea dreaptă sintetizează imaginea de ansamblu.

Emisfera stângă are o abilitate deosebită pentru recunoașterea evenimentelor care se produc în serie, adică unele după altele, și pentru controlarea secvențelor de comportament. Tot emisfera stângă e implicată în controlarea comportamentelor în serie. Funcțiile de serie îndeplinite de emisfera stângă includ activitățile verbale precum vorbitul, înțelegerea a ceea ce spun alți oameni, scrisul și cititul. 

Dimpotrivă, emisfera dreaptă nu mărșăluiește în formații de tip A-B-C-D-E. Talentul ei deosebit e capacitatea de a interpreta lucrurile simultan. Această parte a creierului e specializată să vadă mai multe lucruri dintr-odată. E deosebit de utilă la interpretarea expresiilor faciale sau în înțelegerea metaforelor și le conferă oamenilor un avantaj în fața computerelor.

Stânga face calcule elaborate converge către un răspuns unic, se concentrează pe categorii și percepe detalii. Dreapta diverge într-un complex de elemente. Se concentrează pe relații și poate vedea imaginea de ansamblu. 

Evident că avem nevoie de ambele părți ale creierului pentru a face activitățile de zi cu zi. Totuși, unii oameni își folosesc preponderent emisfera stângă a creierului, în timp ce alții o folosesc preponderent pe cea dreaptă. 

Cum influențează emisferele creierului locurile de muncă

Piața locurilor de muncă e și ea în general împărțită în funcție de cele două emisfere ale creierului uman. Dacă ești un tip de persoană cu o gândire bazată preponderent pe emisfera stângă, poți excela în meserii precum avocat, inginer, contabil, evaluator de risc etc. În schimb, dacă ești un tip de persoană cu o gândire bazată preponderent pe emisfera dreaptă, poți fi un foarte bun asistent medical, educator, psiholog, artist.

Așa cum începi să intuiești, unele meserii sunt în general despre cifre. Altele, sunt în general, despre emoții. Și apoi, mai sunt acele meserii care sunt… despre ambele.

Cu ce emisferă cerebrală faci HR

Probabil că ai intuit deja răspunsul: cu amândouă. Pentru că HR-ul este atât despre cifre: număr de oameni, indicatori de performanță, state de organizare, date de expirare a contractelor de muncă, legislație. Dar HR-ul este în aceeași măsură și despre emoții: nivel de retenție, grad de motivare, interviuri de exit, mentorat, proces de inițiere, învățare continuă, planuri de carieră.

Era conceptuală a mutat lupa HR-ului de pe cifre pe oameni. Din acest motiv, HR-ul trebuie să integreze acum 6 noi simțuri:

1. Nu mai e doar despre funcționalitate, ci și despre design

Nu mai e de ajuns ca HR-ul să creeze o procedură sau un serviciu concentrându-se pe funcționalitate. Astăzi acestea trebuie să fie și frumoase, și interesante, sau emoționante. 

Cu alte cuvinte, o aplicație de introducere a pontajelor trebuie să fie rapidă, intuitivă, prietenoasă cu utilizatorul și… frumoasă! O procedură internă se scrie poate în termeni juridici pentru a asigura legalitatea, dar trebuie apoi comunicată într-un mod interesant, cu un limbaj pe înțelesul tuturor, cu suport audio/video și cu multe imagini.

2. Nu se mai poate baza doar pe argumente, ci și pe o poveste

Pentru că viețile angajaților abundă în informație și date, un argument eficient nu mai este de ajuns. Undeva, cineva, cu siguranță va găsi un contraargument. HR-ul trebuie acum să folosească tehnici de storytelling, de persuasiune, de comunicare și de înțelegere de sine. Trebuie să spună în mod captivant o poveste pentru a-i atrage pe oameni să acționeze într-un anumit fel. 

3. Nu doar concentrare, ci și simfonie

Da, ai înțeles bine: simfonie! În mare parte, Era industrială și cea informațională cereau concentrare și specializare. Dar când munca funcționărească e preluată de aplicații informatice, HR-ul trebuie să găsească alte instrumente prin care să rămână relevant. Specialistul HR trebuie să pună la un loc toate piesele. Cu alte cuvinte, să creeze o simfonie. Trebuie să înlocuiască analiza cu sinteza. Să vadă imaginea de ansamblu, să își depășească granițele și să combine piese disparate într-un întreg original și care captează atenția.

4. Nu doar logică, ci și empatie

Capacitatea de gândire logică este unul dintre numeroasele elemente care ne definesc ca oameni. E și elementul care se cerea de la HR. Dar într-o lume a informației omniprezente și a instrumentelor de analiză avansate, într-o lume a aplicațiilor de Business Intelligence, numai logica nu e de ajuns. Un specialist HR bun trebuie să înțeleagă ce îi motivează pe ceilalți, să își construiască relații și să aibă grijă de ceilalți.

5. Nu doar seriozitate, ci și joacă

Există o mulțime de dovezi care arată că râsul, veselia, joaca și umorul au beneficii enorme pentru sănătate și carieră. Uneori trebuie să fii serios, desigur. Dar prea multă seriozitate poate dăuna carierei și poate avea efecte chiar mai rele pentru bunăstarea generală a unui om. În Era conceptuală, HR-ul trebuie să le creeze oamenilor contexte de joacă. Joaca îi face mai deschiși, mai relaxați și mai productivi. Din acest motiv, joaca trebuie ridicată la rang de obiectiv de business și e datoria HR-ului să conceptualizeze și să aplice acest nou obiectiv.

6. Nu doar acumulare, ci și sens

Trăim într-o lume de abundență materială care a eliberat sute de milioane de oameni de lupta de zi cu zi pentru supraviețuire. Dar acest beneficiu material ne-a adus în același timp nevoi superioare: avem nevoie de scop în viață, de transcendență și de împlinire spirituală. Așadar, HR-ul trebuie să găsească programe de wellness și de well being pentru a le oferi angajaților acele instrumente cu care să își îndeplinească astfel de nevoi spirituale. Mărirea salarială de la un punct încolo nu mai are efectul așteptat și cu siguranță nu are un efect de lungă durată. Aici trebuie să intervină alte programe care să mărească retenția, nivelul de engagement și de motivație al angajaților.

De ce e această provocare a HR-ului un lucru bun

Da, poate că citind rândurile de mai sus ai simțit un sentiment de copleșire, de oboseală. Te-ai gândit la un moment dat… chiar trebuie să le fac pe toate? Și poate ai avut o fracțiune de secundă intenția să cauți alte joburi, care să necesite un singur tip de gândire. Dar cum orice blestem e și o binecuvântare, lasă-ne să-ți explicăm de ce ești atât de norocos să lucrezi în resurse umane sau de ce ar trebui să cauți o astfel de meserie dacă nu o ai deja.

Gândirea specifică emisferei stângi e în pericol de dispariție. Bine, nu chiar în pericol de dispariție, dar să spunem că devine din ce în ce mai irelevantă. Pe măsură ce calculatoarele preiau mai toate funcțiile logice pe care specialiștii umani le făceau cu creierele, o mulțime de meserii profund raționale dispar încetul cu încetul. Ai citit suficient pe tema asta încât să îți dai seama că acum nu mai ai nevoie de 10 contabili pentru că există programe de contabilitate, că există programe de simulare arhitecturală și că inclusiv partea de cercetare în avocatură e preluată de calculatoare sau externalizată în Asia. 

În același timp, gândirea specifică emisferei drepte are încă mult de luptat cu preconcepțiile pentru a fi apreciată la adevărata valoare. Aceasta a trecut de la a fi de-a dreptul ignorată în Era industrială la a fi considerată ”drăguță”, ”decorativă”, dar neesențială în Era informațională. Da, cercetări în domeniu susțin că următoarea eră îi va aparține emisferei drepte. În sfârșit, artiștii, profesorii și îngrijitorii vor fi apreciați la adevărata lor valoare. Până la acel moment însă, mai e ceva de muncă. 

În această perioadă de transformare, HR-ul are luxul de a se afla la răscruce de drumuri. 

Ce are de făcut specialistul HR

Jonglând cu ce e mai bun din ambele emisfere, specialistul în resurse umane are luxul de a rămâne relevant în orice organizație. Tot ce trebuie să facă pentru acest lucru este să introducă în proiectele sale cât mai multe din elementele enumerate mai sus: design, poveste, simfonie, empatie, joacă și sens. Aceste șase ”simțuri” vor modela lumea în care trăim. Partea bună e că ele nu sunt ceva nou. Atributele înalt creative și intuitive care contează cel mai mult acum sunt atribute fundamental umane. În fond, strămoșii noștri care trăiau în peșteri nu dădeau bacalaureat și nu completau numere pe foi. În schimb, spuneau povești, empatizau unii cu ceilalți și inventau lucruri noi. Aceste abilități au fost dintotdeauna o parte din ceea ce ne definește ca oameni. Doar că, după câteva generații în Era informațională, ”mușchii” cu pricina s-au atrofiat. Provocarea este să îi lucrăm până când reintră în formă. 

Recomandări de lectură

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu