fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Companiile mari, de renume, au reprezentat mereu un model de urmat de către cele mai mici. E adevărat, condițiile sunt diferite: au bugete mai mari și loc mai mult pentru schimbări de paradigmă. În același timp însă, cu cât sunt mai mari, cu atât schimbările sunt mai greu de implementat și de comunicat. Totuși, nu strică să vedem ce putem învăța de la astfel de companii.

Am făcut pentru tine o cercetare extinsă de piață și am colectat cele mai interesante măsuri pe care aceste companii le-au luat. Pentru această colecție, am colectat declarații ale reprezentanților lor și am citit nenumărate articole din publicații de încredere. Ne-am străduit să verificăm fiecare informație din mai multe surse, pentru a ne asigura că toate datele sunt conforme cu realitatea. Totuși, dacă ne-a scăpat vreo informație care nu e conformă cu realitatea, te rugăm să nu ne-o iei în nume de rău. Dă un semn și continuăm să investigăm.

Deci, hai să-ți povestim ce am aflat.

Disney

Nu puteam să nu începem cu așa o companie de vis. Din păcate, visul creat de parcurile tematice de distracții Disneyland a fost pus pe pauză. Toate parcurile de distracții sunt închise de la începutul pandemiei. Compania s-a străduit să taie din cheltuieli peste tot pe unde se putea. Din păcate însă, a trebuit să concedieze 28.000 de angajați din totalul de 100.000 existenți numai în SUA, iar alții au intrat în șomaj. 

Potrivit unei declarații a lui Josh D’Amaro, președintele Disney Parks, ”reducerile de personal  au fost o decizie greu de luat, deoarece angajații companiei au fost mereu cheia succesului acesteia, jucând un rol important și valoros în livrarea unei experiențe de talie mondială”. Totuși, compania s-a străduit să rămână alături de angajații săi, continuând să le păstreze abonamentele de sănătate tuturor celor care au intrat în șomaj.

Ramura de parcuri de distracții a companiei Disney a adus în 2019 un profit de 26 de miliarde $, acesta scăzând cu 58% în anul 2020, conform acestui articol scris în luna septembrie 2020.

Standard Chartered

Când pandemia a lovit cele mai mari piețe bancare din Asia de Nord (China, Hong Kong, Taiwan și Coreea de Sud), Standard Chartered a avut la dispoziție doar câteva săptămâni pentru a reacționa. Într-un timp record, gigantul bancar a implementat măsuri de dezinfectare a tuturor sediilor. A elaborat protocoale de distanțare socială și le-a comunicat tuturor clienților. Mai mult decât atât, a reușit, datorită agilității echipelor de IT, customer service și logistică, să mute 70% dintre cei 85.000 de angajați din birouri…acasă. 

Exemplu grija angajati

Cel mai important mod prin care banca și-a ajutat angajații să treacă cu bine prin această criză a fost să le permită să ia parte dintr-un proiect mai mare decât ei: un proiect umanitar. Banca lansase încă de la începutul pandemiei un program umanitar în valoare de 1 miliard $ menit să finanțeze achiziția de măști și echipamente medicale, însă angajații și-au dorit să poată și ei contribui la această misiune. 

Astfel, în scurt timp Standard Chartered a lansat un program umanitar în oglindă, la care și-a invitat angajații să contribuie prin donații. Aceștia au donat împreună 50 de milioane $. Din suma totală, jumătate a fost folosită pentru a adresa nevoile urgente, iar cealaltă jumătate pentru reconstrucție, pe termen lung.

Potrivit declarației lui José Viñals, președintele Grupului, acesta a fost demersul cel mai apreciat de către angajați, deoarece le-a oferit posibilitatea de a contribui la un proiect de responsabilitate socială mai mare decât ei. 

În plus, instituția bancară le-a oferit angajaților săi care lucrează acasă, izolați, programe de sănătate mintală și suport emoțional. Astfel, angajaților le e demonstrată grija pe care compania o are pentru starea lor de bine. 

PepsiCo

În ultimii 3 ani, PepsiCo România a fost pe locul 1 ca Angajator de Top. Potrivit lui Silviu Popovici, CEO-ul PepsiCo Europa, proiectele echipei din România devin exemple de bune practici pentru colegii PepsiCo din alte țări din Europa. Cel mai recent este ”Pepsi Summer Program”, creat special pentru a reface traficul în restaurante și cafenele, afectat de restricțiile COVID-19.

Tot în această perioadă a pandemiei, PepsiCo a sprijinit  peste 1.000 de clienți din HoReCa ce s-au confruntat cu dificultăți oferindu-le webinarii de business management care să-i ajute să recupereze întârzierile apărute în timpul stării de urgență.

În ceea ce privește proprii angajați, compania s-a străduit să dea dovadă de rezistență și să se adapteze rapid la noua realitate. Chiar și înainte de pandemie, compania a implementat deja cu succes programul Flexico, prin care angajații aveau flexibilitatea de a-și crea un program după nevoile lor și puteau chiar să lucreze de acasă două zile pe lună, precum și zile de vineri cu program redus, pe timp de vară.

Lanțurile de producție și aprovizionare au funcționat în continuare, reușind să pună în mișcare camioanele peste granițe. De asemenea, compania a început să folosească tehnologiile digitale inovatoare, cum ar fi ochelarii Google, pentru a putea lucra de la distanță în fabrici. 

Facebook

Facebook și-a încurajat angajații să lucreze de acasă atunci când acest lucru este posibil. De asemenea, fiecare dintre cei 45.000 de angajați full time au primit câte un bonus de 1.000 $. Banii sunt meniți să îi sprijine să depășească greutățile generate de pandemie, precum înființarea unui birou acasă sau acoperirea parțială a unor cheltuieli de îngrijire a copiilor. De asemenea, compania a continuat să își plătească cu salariu întreg angajații din sectoarele de servicii (curățenie, cafenele etc.), în ciuda faptului că programul acestora de lucru a fost redus.

Ulterior, Mark Zuckerberg a decis să le permită unor angajați munca de acasă permanentă, susținând că, în termen de 5-10 ani, jumătate din angajații rețelei sociale vor putea lucra permanent de acasă. 

De asemenea, potrivit unei declarații din martie 2020 a lui Sheryl Sandberg, COO al Facebook, compania urma să cheltuiască 100 de milioane $ pentru a sprijini mici afaceri din 30 de state care au fost afectate de pandemie.

Microsoft

Potrivit unei știri din octombrie 2020, gigantul Microsoft a decis să le permită angajaților să lucreze permanent de acasă. Celor care decid această formă de muncă li se va cere să renunțe la spațiul de lucru de la birou. Vor putea, însă, să viziteze sediul companiei și să lucreze sau să interacționeze fizic cu alți colegi într-un ”spațiu de contact”. 

De asemenea, unii angajați vor putea obține permisiunea de a se muta în provincie, reducându-și astfel costurile de trai. În această variantă însă, acestora li se vor modifica și condițiile salariale și beneficiile asociate, în funcție de o hartă a nivelurilor financiare a diverselor zone.

Măsura nu li se va putea aplica tuturor angajaților. Printre cei exceptați sunt angajații care lucrează în laboratoarele de cercetare software sau au nevoie de acces la centre de date, precum și cei care instruiesc personalul.

În plus, angajații Microsoft au posibilitatea de a lucra în mod flexibil fără a avea nevoie de aprobarea managerului. Le pot solicita, de asemenea, managerilor, perioade de lucru part-time.

Conform lui Kathleen Hogan, chief people officer în cadrul Microsoft, ”Pandemia COVID-19 ne-a provocat pe toți să gândim, să trăim și să muncim în moduri diferite. Vom oferi oricâtă flexibilitate e nevoie pentru a sprijini diferitele stiluri de lucru, în timp ce balansăm nevoile de business și ne asigurăm că ne păstrăm cultura organizațională”.

Hilton

Industria hotelieră a fost una dintre cele mai afectate de pandemie. Lanțul hotelier Hilton nu face excepție de la regulă, fiind nevoit să renunțe la cei 200.000 de angajați din hotelurile pe care le deține în sistem franciză.

Chiar și în aceste condiții, compania rămâne alături de angajații săi. Aceasta a încheiat parteneriate cu Amazon, CVS, Lidl, Albertsons și multe altele, pentru a le oferi angajaților săi locuri de muncă pe durată determinată generate de aceeași pandemie. Astfel, angajații lanțului hotelier au avut acces încă din martie 2020 la un centru online de resurse și au beneficiat de un proces rapid de angajare în respectivele companii.

Potrivit Nigel Glennie, vice președinte pe zona de comunicare corporativă la Hilton, ”calitatea recunoscută a angajaților lanțului hotelier, ospitalitatea și instruirea primită în zona de cultură a serviciilor în face candidații ideali care să preia aceste activități temporare. Bineînțeles, Hilton plănuiește să își reprimească angajații imediat ce restricțiile de călătorii iau sfârșit. Parteneri noștri au nevoie de angajați, iar membrii echipei noastre au nevoie să muncească în această perioadă. Așadar, prin această inițiativă ne dorim exclusiv să ne sprijinim oamenii, chiar dacă nu le putem oferi un loc de muncă noi înșine în acest moment.”

Probabil îți dai seama că mai sunt câteva avantaje ale acestui demers. Unul este responsabilitatea socială. Altul este eliminarea costurilor necesare unui nou proces de angajare și instruire a unor noi angajați la finalul pandemiei. Hilton s-a asigurat, astfel, nu doar că poate reangaja rapid aceiași angajați, ci și că aceștia vin cu sentimente puternice de loialitate față de companie. Aceștia vor fi recunoscători pentru faptul că, într-un moment dificil, angajatorul lor s-a asigurat că au un acoperiș deasupra capului și mâncare pe masă. Trebuie să recunoști că strategia lor a fost genială!

Va urma

Pentru că mai avem multe să îți povestim despre alți angajatori de renume din lume și soluțiile creative pe care aceștia le-au găsit pentru angajații lor în timpul pandemiei, nu ne vom opri aici. Lista continuă, deci stai pe aproape. Cel mai bine, dă-ne un like pe pagina de facebook  sau follow pe pagina de pinterest, să te asiguri că vezi și alte articole. Iar dacă vrei conținut exclusiv și alte informații interesante, abonează-te la newsletter (găsești formularul mai jos).

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să înveți mai multe, îți recomandăm și articolele următoare:

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu