fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tu cum ți-ai descrie locul de muncă din perspectiva egalității de șanse? Toată lumea se consideră tratată în mod echitabil? Toți angajații sunt apreciați și promovați conform unor criterii nondiscriminatorii, bine comunicate și cunoscute de toată lumea? Aveți politici bine puse la punct și bine cunoscute prin care asigurați tratament nediscriminatoriu pentru toți angajații? Toată lumea știe ce are de făcut sau cui se poate adresa în cazul în care se simte discriminat sau hărțuit? Aveți o atitudine proactivă din perspectiva HR-ului și realizați traininguri periodice cu privire la această temă? 

Dacă ai răspunsuri potrivite la toate aceste întrebări, ești un om norocos! Poți închide acest articol chiar acum, pentru că nu ai nevoie de el. Înainte de a-l închide, însă, te rugăm din suflet să ne spui în comentarii unde lucrezi, ca să te putem invidia până la capăt! În plus, ca să nu simți că ai pierdut un click degeaba, iată o poză cu o pisică drăgălașă:

pisica

E posibil, însă, ca răspunsurile la unele dintre întrebările de mai sus să nu te facă să te simți chiar mândru/mândră de locul tău de muncă. E posibil, de asemenea, ca sentimentul pe care îl ai să fie și mai plin de frustrare, dacă lucrezi într-un post de HR sau de management și simți o oarecare responsabilitate pentru faptul că nu toate răspunsurile la întrebările noastre sunt pozitive, concrete și cu detalii. În acest caz, poate vrei să mai stai alături de noi preț de câteva rânduri. S-ar putea să găsești câteva idei bune pe care le poți pune în aplicare.

Ce învățăm din filme

Pentru început haide să ne destindem puțin cu o secvență din serialul ”The Big Bang Theory”, în care Sheldon este chemat în biroul HR pentru că o colegă a depus plângere împotriva lui pe motiv de hărțuire sexuală.

Acum hai să vedem și continuarea.

În ciuda faptului că vorbim despre o comedie americană, putem extrage niște lecții foarte utile din modul în care specialistul HR a gestionat întreaga situație:

  1. A preluat plângerea colegei lui Sheldon și apoi a investigat problema, chemând la o discuție toate părțile implicate, fără a trage inițial nicio concluzie sau a căuta vinovați.
  2. A identificat problema și a încercat să îi explice lui Sheldon unde a greșit.
  3. A luat un gen de măsură constructivă, cerându-i lui Sheldon să parcurgă un curs online pe tema egalității de șanse și asigurându-se că va verifica și nota cu care îl încheie.

Desigur, Sheldon continuă să aibă atitudinea unui angajat problemă, solicitându-i colegei care l-a reclamat să parcurgă cursul în locul lui. 

Să spunem că situația neplăcută ar fi continuat în lumea lui Sheldon. Ce crezi că s-ar fi întâmplat în acest caz? Potrivit politicilor generale HR, în următorii pași Sheldon ar fi primit o mustrare scrisă, urmată de o sancțiune care să îl afecteze financiar. În ultimă instanță, acesta și-ar fi pierdut locul de muncă.

Un alt material interesant compară, din perspectiva HR-ului, diverse alte situații prezentate în filme, cu modalitatea în care acestea se rezolvă în realitate. Nu toate scenele prezentate se referă la discriminare, dar per total filmulețul e prea interesant să nu îl urmărim:

Ce învățăm din actele legislative

Primul pas sprea asigurarea unui mediu de lucru lipsit de discriminare este să cunoști legislația în domeniu. Și nu e chiar atât de mult de învățat (din păcate). În România există 3 legi care reglementează tratamentul egal la locul de muncă:

  1. Ordonanța de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare. Aceasta formează cadrul legal în domeniu.
  2. Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați. Aceasta e o reglementare specială privind egalitatea de tratament între femei și bărbați.
  3. Codul Muncii

Citește-le, imaginează-ți cum ar fi lumea locurilor de muncă dacă acestea s-ar aplica în totalitate și gândește-te cu groază câte alte situații din jurul tău nu sunt acoperite de acte legislative.

Cum recunoaștem situațiile de discriminare

Primul pas spre diminuarea situațiilor discriminatorii este să recunoaștem atunci când acestea au loc. Din păcate, de multe ori acestea se întâmplă în mod subtil, ca urmare a biasurilor societății în care am fost educați, și actorii nici măcar nu își dau seama că au luat parte la un caz de discriminare.

Pentru a exersa, haide să experimentăm cu câteva situații de discriminare pe diverse criterii pe care le vei recunoaște, cel mai probabil, din propria ta experiență:

1. Discriminare de gen

Spre exemplu, psihologul Aurora Liiceanu descrie următoarea situație în care s-a regăsit:

Eram în membră în comisii de doctorat și semnând procesul verbal am observat că era scrisă componența juriului. Erau cinci persoane cu totul și lista se termina cu secretara/dactilografa și eu înaintea ei, adică ultima din membri. M-am gândit care ar fi cauza: criteriul titlului științific nu conta, bărbații dinainte mereu aveau o pozițe inferioară. Apoi, m-am gândit că este o ordine alfabetică, folosită în unele cazuri pentru a evita interpretările. Nici acest criteriu nu mergea. Nu m-am lăsat și am întrebat un coleg-membru dacă i se pare normal ca eu totdeauna să apar ultima pe listă. Colegul meu mi-a zâmbit calm și m-a întrebat de ce nu m-am plâns mai demult. A funcționat un instinct, femeile erau desconsiderate fără ideea de discriminare.

2. Discriminare pe criteriul vârstei

Foarte mulți pacienți care se regăsesc în fața unui medic (aparent) tânăr pun la îndoială competențele acestuia și, uneori, chiar își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că respectiva persoană ”e prea tânără să știe meserie” sau chiar solicită să fie tratați de medici mai în vârstă.

3. Discriminare pe criteriul aparenței

Meseria de însoțitor de zbor este, și în ziua de astăzi, discriminatorie față de persoanele care nu au un aspect fizic foarte plăcut. În continuare, se păstrează biasul potrivit căruia atribuțiile acestora țin de ”entertainment” și servirea pasagerilor, nu de asigurarea siguranței acestora pe parcursul zborului.

Similar, toate bancurile referitoare la blonde pe care le-ai auzit/spus de-a lungul vieții se încadrează în acest tip de discriminare. Acum rămâne să te gândești cât de tare ești biasat de aceste bancuri atunci când relaționezi, în viața de zi cu zi, cu o femeie blondă. Dacă nu știi sau… nu crezi, îți recomandăm să porți o discuție cu orice femeie blondă și să o întrebi dacă s-a simțit vreodată discriminată. Vei avea parte de mai multe povești și situații decât îți dorești să auzi!

4. Discriminare pe criteriul carierei

De câte ori nu ți s-a întâmplat să fii martorul unor atitudini discriminatorii față de instalatori, spre exemplu? Ce puțină lume știe este că un instalator câștigă chiar mai bine decât majoritatea angajaților cu o muncă de birou.

5. Discriminare pe criteriul dizabilității

Data viitoare când faci cea mai simplă rută în afara propriei case pentru a face cumpărăturile, spre exemplu, pune-te în locul unei persoane cu handicap și încearcă să găsești soluții pentru a-ți încheia traseul cu bine. Vei descoperi incredibil de multe impedimente! Cel mai des au această revelație proaspeții părinți care ies, pentru prima dată, cu căruciorul la plimbare. Lumea pare, dintr-o dată, mult mai complicată.

6. Discriminare pe criteriul situației maritale

De câte ori nu ai auzit expresia ”e om serios, la casa lui”, însemnând, cel mai probabil, că e căsătorit, cu copii și preferabil rate la bancă.

7. Discriminare pe criteriul copiilor

De multe ori, angajații care sunt părinți, în special femei, nu sunt selectați pentru diverse responsabilități, considerându-se că nu vor avea aceeași ”disponibilitate la lucru suplimentar” ca angajații fără copii.

8. Discriminare prin asocieri personale

Acest tip de discriminare este mai greu de dovedit, sau explicat. Are legătură cu experiențele personale ale fiecăruia dintre noi. Spre exemplu, s-a dovedit științific că, dacă ai ghinionul ca în ziua interviului să alegi parfumul pe care îl purta fostul partener de viață al intervievatorului tău, nu vei fi selectat/ă pentru respectivul post.

9. Discriminare pe criteriul rasei

Să spunem că ești indian și întâlnești alți doi colegi: un indian și un spaniol. Dacă te împrietenești instantaneu cu colegul indian pentru că aveți același istoric rasial, ai luat o decizie bazată pe discriminare rasială.

10. Discriminare bazată pe criterii religioase

Să spunem că ai de ales între a angaja o femeie îmbrăcată în haine tipic europene și una care poartă burca, din motive religioase. Mai are rost să continuăm cu explicația?

11. Discriminare bazată pe orientare sexuală

Să spunem că ești student și afli că vei locui la cămin în aceeași cameră cu un coleg homosexual. Dacă ai ceva împotriva acestei idei, nu mai trebuie să îți spunem că ești autorul acestui tip de discriminare.

De ce compania ta are nevoie de o politică de nondiscriminare

 Politica de nondiscriminare vine în sprijinul organizației voastre prin următoarele avantaje:

  • Employer Branding: E de bun simț faptul că orice om aflat în căutarea unui loc de muncă își dorește să lucreze pentru o companie care tratează pe toată lumea în mod echitabil, indiferent de resă, gen, naționalitate, starea de sănătate, religie, aspect etc. O politică de nondiscriminare face publică atitudinea voastră cu privire la acest subiect și diminuează îngrijorările candidaților.
  • Promovarea limitelor legislative pe subiect: Nu toată lumea are o preocupare pentru texte legislative. ”Traducerea” prevederilor legislative pe subiectul nondiscriminării ajută mai bine oamenii să înțeleagă care sunt limitele în domeniu și să se comporte în consecință. 
  • Claritate a regulilor interne de comportament: O politică foarte clară pe subiectul nondiscriminării este foarte utilă pe principiul ”nu poți spune că nu ai știut”.
  • Luptă împotriva biasurilor: cum spuneam mai sus, de multe ori discriminăm fără să ne dăm seama, fiind influențați de biasuri ale societății și de cutume cu care am crescut fără să le punem sub semnul întrebării. E o greșeală să presupui că toată lumea știe cum trebuie să se comporte, că tratamentul nondiscriminatoriu face parte din regulile de bună creștere, cei 7 ani de acasă etc. Amintește-ți că avem, cu toții, un background diferit. Am fost crescuți cu alte concepții și acestea s-ar putea să-și fi lăsat amprenta asupra noastră mai mult decât am fi crezut.

Pentru un model de politică de nondiscriminare pe care îl poți adapta propriei companii, consultă acest articol. De asemenea, nouă ne place mult politica de wellness a celor de la Workable, descrisă clar, complet și cu mare atenție acordată egalității de șanse. Suntem sigură că o să-ți placă și ție și o să te inspire!

Va urma

Pentru că subiectul este atât de vast, vom mai povesti cu tine despre nondiscriminare și egalitatea de șanse, astfel încât să înțelegem mai bine situația din țara noastră pe respectivul subiect comparativ cu alte țări, dar și să afli despre măsurile luate de legiuitori, autorități, ong-uri sau chiar persoane fizice pentru a reduce diverse tipuri de discriminare conștientă sau inconștientă. Dar pentru asta, povestește-ne printr-un comentariu sau în privat, pe facebook, despre experiența ta legată de acest subiect. Ne-am bucura să învățăm unii de la ceilalți.

Îți vom oferi, de asemenea, sfaturi despre modalități prin care te poți asigura că în organizația din care faci parte nu au loc acte de discriminare a colegilor actuali sau viitori. Vei avea, de asemenea, informații numai bune de transmis colegilor pentru a le îmbunătăți nivelul de cunoaștere pe subiect și a-i ajuta să conștientizeze dacă au fost ei înșiși victimele sau autorii unor tipuri de discriminare, fără să-și fi dat seama de acest lucru.

Dacă vrei să te asiguri că primești vești despre viitoarele noastre articole, te invităm să ne dai un like pe pagina de facebook  sau follow pe cea de pinterest.

Dacă ți-a plăcut acest articol și vrei să înveți mai multe, îți recomandăm și resursele următoare:

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu