fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ești angajat și relaționezi destul de des cu colegii de la HR. De cele mai multe ori te bat la cap cu tot felul de hârtii care trebuie semnate, cu situații, planificări de concediu, evaluări periodice și alte lucruri de care ”abia aștepți să te ocupi”. Ei bine, e timpul să îi afli gândurile colegei de la HR. Tot ceea ce nu îți spune vei regăsi în rândurile ce urmează. Ești sigur că ești pregătit? Să-i dăm drumul.

O încurci

De cele mai multe ori, în loc să îți sprijini colega de la HR să-și facă treaba, mai degrabă o încurci. Știe că nu o faci intenționat, dar și-ar dori ca măcar o dată să iei în serios contribuțiile pe care ți le solicită și să respecți deadline-ul stabilit. Nu știi asta, dar așa cum tu nu respecți deadline-ul, la fel fac cei mai mulți dintre colegii tăi. 

Asta înseamnă că, după trecerea deadline-ului, ea trebuie să dea mailuri de reminder și chiar telefoane fiecăruia dintre voi și să piardă o grămadă de timp pentru a colecta toate datele de care are nevoie pentru…a se apuca de treabă! Exact! Tabelul acela trimis de tine la finalul programului înseamnă pentru ea abia începutul muncii. 

Iar apoi, pui cireașa pe tort în momentul în care revii cu o modificare câteva ore sau zile mai târziu…după ce a integrat totul într-o hartă macro, așa cum îi ceruse top managementul. Din nou, așa cum tu revii cu modificări, la fel fac și alții. Iar toate aceste reveniri necesită modificări manuale și mai mult timp și nervi pierduți.

Încearcă să fii mai empatic și străduiește-te să trimiți la timp toate situațiile pe care ți le cere. Ajut-o să își facă meseria, așa cum și tu îți dorești să o faci pe a ta. O să vezi…nu e un efort mare, ci necesită doar o schimbare de atitudine. 

Nu ești singurul care solicită favoruri și tratament special

Știi data aia când ai sunat-o și ai rugat-o să îți trimită o copie după documentele acelea pe care nu le mai găseai nicăieri? Dar când ai rugat-o să te scuze pentru că te-ai luat cu treburi și ai uitat să introduci și să validezi pontajul echipei tale în sistem la timp? Sau momentul când i-ai cerut să scrie situația aceea în locul tău, deși știați amândoi că era responsabilitatea ta. 

Dacă aveai impresia că ești singurul care solicită astfel de favoruri, află că probabil telefonul primit de la tine a fost al zecelea de acel fel din ziua aceea. 

Verifică informațiile înainte să o suni cu chef de ceartă

Nici nu îți imaginezi câte telefoane pline de agresivitate primesc cei de la HR într-o zi. De cele mai multe ori însă, atitudinea agresivă este oferită în mod gratuit, fără să fie fondată. Problemele apar din înțelegerea greșită a unor mesaje și se rezolvă atunci când lucrurile sunt explicate corect. Totuși vorbele spuse nu pot fi retrase. Așadar, data viitoare când te enervezi și pui mâna pe telefon hotărât să îi spui vreo două specialistului HR, pune-te în locul lui și dă-ți seama că nici ție nu îți place când primești telefoane de la oameni cu chef de harță. Trage aer adânc în piept și sună pentru a cere toate detaliile. Până la urmă, sunt doar probleme de serviciu și nimic nu e de nerezolvat.

Nu e nimic personal

Știe că unele decizii de resurse umane nu vor fi pe placul angajaților, dar nu are ce face în acea situație. De fiecare dată când se poate, găsește soluții pentru oameni. Uneori însă, deși nu e de acord cu unele decizii, trebuie să le pună în aplicare fie pentru că așa îi cere legea, fie pentru că asta e decizia top managementului. 

Deci, încetează să mai iei lucrurile personal și realizează că ai în fața ta doar un om. Nu-ți vărsa nervii pe ea și nici nu-i purta pică, pentru că ți-ai greșit ținta. 

Caută-ți singur răspunsurile înainte de a da un telefon

Știm că cel mai ușor atunci când ai o nelămurire este să pui mâna pe telefon și să ceri explicații. Totuși, gândește-te cât de frustrant e acest lucru pentru un om care se străduiește să comunice mesajele cât mai bine. Specialistul acela de la HR a petrecut mult timp scriind proceduri și apoi traducându-le pe înțelesul tuturor. A trimis mailuri cu explicații către toată lumea, a publicat în portalul intern manuale și secțiuni de întrebări și răspunsuri. A făcut până și tutoriale, print screen-uri și infografice. 

Dacă după tot acest efort câteva zeci de oameni decid să pună mâna pe telefon și să ”întrebe la HR” doar pentru că le e lene să dea câteva click-uri și să își găsească răspunsul la respectivele întrebări, bietului om îi vine să își ia câmpii!

Mai bine trimite un email

Știi cu siguranță cât de neplăcut e când nu reușești să tastezi două gânduri coerente la calculator pentru că îți sună telefonul într-una sau te trezești cu colegul direct la ușa biroului, pentru că vrea să fie sigur că i se rezolvă problema chiar în acel moment.

Dacă problema ta nu e foarte urgentă (și, să fim sinceri, de cele mai multe ori nu e), mai bine trimite un e-mail către HR. Astfel, specialistul rezolvă solicitările de la cap la coadă fără întreruperi. Se poate interesa mai întâi și apoi îți va răspunde fie prin email, fie prin telefon (dacă sunt necesare explicații suplimentare). Astfel, economisești timpul tuturor: nu doar pe al HR-ului, ci și pe al tău. Toată lumea e mulțumită!

Vorba dulce mult aduce

Specialistului HR i se cere, de cele mai multe ori, să se poarte cu angajații de parcă ar fi clienți interni: să nu facă HR, ci curstomer service. Dar nimeni nu realizează că și el este un angajat al acelei companii! Toată lumea uită de el atunci când vine vorba de motivarea angajaților, fie că e vorba de motivare morală sau financiară. E valorizat doar atunci când apar crize și e chemat să salveze situația, iar în rest nimeni nu știe cu ce se ocupă toată ziua. Atât timp cât lucrurile merg bine, hârtiile sunt făcute și oamenii își iau banii la timp, HR-ul e invizibil. 

În încheiere, te lăsăm cu acest gând și sperăm să ți-l amintești data viitoare când te întâlnești cu colegul de la HR pe hol. Spune-i o vorbă bună și fără motiv, nu numai când vrei ceva de la el. E și el colegul tău și e parte din echipă, așa că nu strică să îi și arăți acest lucru din când în când. 

 

Cu drag,

Echipa Happy Team Project

Alte articole recomandate pentru tine

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu