fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Pentru multe persoane, gătitul este atât o formă de relaxare, cât și una de descoperire a noi aptitudini personale. Deseori companiile organizează concursuri de gătit pentru angajații lor. Astfel aceștia au atât posibilitatea să deprindă îndeletniciri în bucătărie, cât și să dezvolte relații personale cu colegii, nu doar în mediul profesional. Concursurile de prăjituri le oferă colegilor tăi posibilitatea de a-și etala talentele în bucătărie, dar și de a primi recunoașterea norocoșilor degustători pentru munca depusă. În plus, nu ai nevoie de nicio teorie pentru a-ți demonstra că dulciurile înmoaie inimile și apropie oamenii. 

Beneficii

  • Nutriție adecvată
  • Îmbunătățirea stării de spirit
  • Apartenența la grup
  • Plus de creativitate
  • Sănătate mintală
  • Nivel de energie
  • Dezvoltare personală continuă

Pas cu pas

Pentru a organiza un concurs de prăjituri ca la carte, ai nevoie de 2 lucruri la început: un juriu și reguli bine stabilite și cunoscute de către toți potențialii participanți.

Pentru început, stabilește tipul de prăjituri care se califică pentru a intra în competiție. Plăcinte, prăjituri, prăjiturele, brioșe, bomboane…le poți accepta pe toate sau poți restrânge categoriile la o tematică. Spre exemplu, organizează exclusiv un concurs de plăcinte…sau un concurs de biscuiți. 

Alte tematici care îți pot face cu ochiul sunt dulciurile vegane, dulciuri fără gluten, dulciuri fără îndulcitori artificiali sau, pur și simplu, dulciuri cât mai sănătoase. Poți alege să le oferi concurenților mai multe categorii la care se pot înscrie, astfel încât unii să aleagă fără emoții să pregătească o plăcintă fără zahăr, fără să se teamă că nu au nicio șansă de succes în fața unui cheesecake.

În funcție de compania sau organizația din care faci parte, ia în considerare și alte reguli care vi se potrivesc. Spre exemplu, stabilește un număr maxim de concurenți, vârsta participanților sau genul acestora. Se pot înscrie doar angajați permanenți sau și cei aflați în practică sau contractați prin servicii externalizate? De asemenea, specifică foarte clar că dulciurile trebuie preparate de către titularul înscris în concurs. Acesta nu are voie să își însușească munca altcuiva, fie el membru al familiei sau cofetar contractat.

Distracția e mai mare când ai reguli bine stabilite

Stabilește numărul de prăjituri cu care un participanti are voie să se înscrie în concurs: câte un singur fel de fiecare? Câte două? În ce cantitate?

De asemenea, stabilește modalitatea prin care un angajat se poate înscrie în competiție: pur și simplu își completează numele pe o listă? Trebuie să plătească o taxă de participare? Trebuie să își convingă colegii să doneze o anumită sumă de bani pentru a-l susține? Variantele de strângere de fonduri sunt foarte utile pentru cumpărarea unor premii pentru câștigători, dar și pentru a combina această activitate distractivă cu una de responsabilitate socială, prin donarea sumelor strânse pentru o cauză nobilă.

Oferă-le participanților un format standard în care să le prezinte tuturor rețeta după care creează felul de mâncare cu care concurează. Astfel, colegii se pot inspira și pot încerca rețetele în propriile bucătării. În plus, dacă ai suficienți concurenți înscriși, poți edita cartea de bucate a organizației tale, pe care să o împarți tuturor colegilor.

Și criterii...pentru cei competitivi din fire

Pentru a nu se isca nemulțumiri, este important să stabilești foarte clar criteriile în baza cărora concurenții vor fi notați. Nu uita, chiar dacă este doar un joc, mereu există oameni foarte competitivi care își doresc un concurs fair play. Printre categoriile de notare se pot număra: gust, prezentare, complexitatea rețetei. În cazul în care ai redus concursul la un anumit tip de dulce (ex. concurs de plăcinte), poți stabili indicatori concreți de notare, precum: 

  • Prezentare generală: cât de apetisant arată; cât de aromată este;

  • Cocă: cât de gustoasă este; cât de bine coaptă este; cât de moale este;

  • Umplutură: cât de echilibrat de dulce este; cât de bine se așează; cât de aromată este;

  • Creativitate: cât de complexă și/sau de efect este tehnica de decorare folosită;

Stabilește cine va face parte din juriu. Membrii juriului pot fi bucătari profesioniști, lideri formali și/sau informali ai organizației, colegi, profesori etc. Ideal este să alegi un număr impar de jurați, pentru a evita situațiile în care voturile sunt la egalitate. De asemenea, avertizează membrii juriului să nu mănânce cam 3 zile înainte de competiție, pentru a face față provocării până la capăt. 😊

Stabilește câți câștigători vor fi și ce premii sunt în joc. Printre premii poți alege sume de bani, medalii, trofee, contribuții la cauze nobile făcute în numele lor, tichete cadou etc.

Alte detalii organizatorice

Durata activității: o zi

Echipa de proiect: 3-4 persoane

Participanți: Depinde de numărul angajaților, de mărimea spațiilor comune etc.

Resurse:

Umane – angajați

Materiale – mese pentru prezentarea prăjiturilor, etichete cu denumirea lor și autorul, hârtii pe care este expusă rețeta fiecărui fel de mâncare, farfurii, furculițe/lingurițe pentru degustare, cuțite pentru tăierea torturilor, premii

Buget

Dacă fondurile de premiere se acoperă din colecta angajaților sau din plata unei taxe de înscriere, bugetul necesar activității poate fi 100 de lei (pentru farfurii, tacâmuri, etichete etc.)

Promovare

Folosește pentru promovare orice se potrivește modului în care colegii tăi sunt obișnuiți să comunice în organizație. Poți folosi afișe, mailuri interne, anunțuri în ședințe etc. Dacă realizezi o interogare înainte și îți dai seama că ai mulți potențiali concurenți – pentru mai multe detalii despre cum să faci asta citește articolul Cum alegi proiectele de wellbeing pe care să le implementezi în compania ta – poți să îi folosești chiar pe aceștia să facă publicitate activității. E suficient să le soliciți să colecteze o sumă de bani de la colegi pentru a se înscrie sau să institui ”Premiul publicului”, încurajându-i să își creeze o bază de fani până la concurs, și vor face toată activitatea de popularizare în locul tău.

Sperăm că te-am inspirat pentru a organiza un concurs de prăjituri pentru colegii tăi și că te vei convinge că, așa cum spunea Cezar Chavez, ”Oamenii care îți oferă mâncare îți oferă și inima lor”. Abia așteptăm să ne scrii un comentariu povestindu-ne cum a decurs totul!

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu