Pentru a organiza un concurs de prăjituri ca la carte, ai nevoie de 2 lucruri la început: un juriu și reguli bine stabilite și cunoscute de către toți potențialii participanți.
Pentru început, stabilește tipul de prăjituri care se califică pentru a intra în competiție. Plăcinte, prăjituri, prăjiturele, brioșe, bomboane…le poți accepta pe toate sau poți restrânge categoriile la o tematică. Spre exemplu, organizează exclusiv un concurs de plăcinte…sau un concurs de biscuiți.
Alte tematici care îți pot face cu ochiul sunt dulciurile vegane, dulciuri fără gluten, dulciuri fără îndulcitori artificiali sau, pur și simplu, dulciuri cât mai sănătoase. Poți alege să le oferi concurenților mai multe categorii la care se pot înscrie, astfel încât unii să aleagă fără emoții să pregătească o plăcintă fără zahăr, fără să se teamă că nu au nicio șansă de succes în fața unui cheesecake.
În funcție de compania sau organizația din care faci parte, ia în considerare și alte reguli care vi se potrivesc. Spre exemplu, stabilește un număr maxim de concurenți, vârsta participanților sau genul acestora. Se pot înscrie doar angajați permanenți sau și cei aflați în practică sau contractați prin servicii externalizate? De asemenea, specifică foarte clar că dulciurile trebuie preparate de către titularul înscris în concurs. Acesta nu are voie să își însușească munca altcuiva, fie el membru al familiei sau cofetar contractat.