fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dacă lucrezi la HR, sigur te-ai întâlnit cu fake news. Sigur ai avut colegi care au venit la HR să întrebe când se acordă măririle salariale de care au auzit, când se mută cutare despre care așa știu ei sau când se dau premiile de care vorbește toată lumea.

Și, așa cum îți aduci aminte, surprins la început, ai întrebat din nou ce vor să zică, în timp ce încercai în gând să identifici subiectul. Dar nu aveai cum, pentru că nu apăruse nimic în Monitorul Oficial. Niciun coleg, plăcut sau urât de ceilalți, nu anunțase că se mută și top managementul companiei nu anunțase nimic de premieri. Atunci?

De unde pot veni știrile false?

Cel mai bine ar fi să grupăm mediul din care apar știrile false în mediul extern și cel intern companiei. Când vorbim de mediul extern, vorbim în special despre legislație și despre canalele media prin care aceste știri ajung la noi. Când vorbim de mediul intern, avem în vedere top managementul și colectivul companiei, iar știrile care pot avea astfel de surse sunt cele care privesc avansări, premieri, mutări disciplinare sau sancționări, concedieri, tăieri salariale, restrângeri de activități, etc.

Fake news din mediul extern

Știm că ești la curent cu legislația muncii, știi aproape la virgulă cum e cu vârsta de pensionare, ești familiarizat cu legislația din alte domenii care are incidență asupra HR-ului (de exemplu cea referitoare la donarea de sânge), dar încearcă să începi dimineața cu o privire pe site-urile agențiilor de știri lângă cafeaua pe care ai cumpărat-o de pe drum sau ai luat-o de la espressorul din chicineta companiei, iar în pauze aruncă o privire pe site-urile agențiilor de știri, la telejurnale și aruncă o privire pe cuprinsul Monitorului Oficial.

Majoritatea actelor oficiale care sunt publicate în Monitorul Oficial nu au legătură cu HR-ul, dar în momentul în care cele din această categorie sunt publicate, va trebui să fii primul care va ști despre existența lor, despre data intrării în vigoare (de cele mai multe ori, la sfârșitul documentului e precizată această dată) și să ai deja creionat modul de aplicare în compania de ai cărei angajați ai grijă, în calitate de specialist HR. 

Dacă e vorba de dezbateri legislative care privesc domeniul resurselor umane, e bine să le urmărești pe canale de știri sau publicații despre care știi că sunt echidistante sau cât mai obiective. Trebuie să ai în vedere că documentarea legislativă încă din faza de proiect legislativ îți va înlesni cunoașterea și înțelegerea documentelor oficiale după intrarea lor în vigoare.

Fii, așadar, cu informațiile la zi, dar nu le ține doar pentru tine!

Pregătește-ți informări referitoare la progresul acestora și, în măsura în care este necesar, transmite-le către top management și angajații companiei.

Ține în permanență legătura cu top managementul

Fake news nu ocolește nici conducerea companiei al cărei angajat ești. Deci, trebuie să acționezi astfel încât să eviți apariția acestei situații, să fii proactiv.  În momentul apariției documentelor legislative care privesc domeniul tău de activitate, pregătește o informare către top managementul companiei, cu conținutul pe scurt, implicațiile și modul de aplicare a acestora, dacă este necesar.

Dacă ai o anumită strângere de inimă când e vorba să te adresezi top managementului, te sfătuim să citești articolul nostru Cum să stai de vorbă cu managerul VIP, pentru a vedea cum să menții o legătură eficientă cu top managementul companiei.

În principiu, pentru informări, folosește un mesaj scurt și clar. Managerii nu au mult timp la dispoziție și nu le place să caute explicații în DEX la diverși termeni tehnici care ție îți sunt foarte familiari.

Încearcă să nu îi bombardezi cu informații, transmite rezumate legislative și stabilește cu top managementul să transmiți ”peste rând” doar informațiile care au caracter urgent și / sau care au impact deosebit.

De preferat să vii și cu propuneri în ce privește modul de aplicare în companie a legislației.

Fake news intern

Nu odată unii colegi au încercat să îți spună că au auzit că va fi avansat Cutărescu, că se vor face nu știu ce premieri sau că se va restrânge activitatea unui anume departament, după care au încercat să afle mai multe amănunte de la tine.

Ai ridicat mirat din sprâncene în timp ce ascultai și te întrebai de unde au apărut astfel de… știri în companie? 

Ca să eviți situațiile în care nu ai pregătit un răspuns și încerci să găsești o cale prin care scapi din astfel de capcane, trebuie să construiești și să menții cu top managementul companiei un canal de dialog în ambele sensuri, atât în ce privește legislația, cât și ceea ce înseamnă organizarea și transformarea companiei. Asta te va ajuta și să fii cu un pas înaintea știrilor false interne.

Oferă un suport permanent privind structura organizatorică și modalități de rezolvare a problemelor de transformare a companiei. Deciziile privitoare la resursele umane sau Managementul schimbării sunt mult mai eficiente într-o companie dacă top managementul este consiliat și de specialiștii departamentului HR.

Dacă ai o astfel de relație cu top managementul firmei, vei avea întotdeauna pregătite răspunsuri corecte, documentate și… elegante la toate știrile false care pot circula prin companie. Mai mult, vei reuși chiar să le previi, prin informări care au ca destinatari angajații companiei.

Încearcă să fii apropiat de colegi

Am vorbit mai sus de o relație profesională bună cu top managementul companiei. Din aceeași categorie face parte și relația profesională cu colegii din companie. 

Te sfătuim să folosești în primul rând mail-ul intern pentru informarea corectă și oportună a angajaților din companie, atât pentru a-i informa despre noutățile legislative, dar și pentru a anunța noutățile din companie din perspectiva HR.

În ce privește conținutul mailulior, începe prin a preciza care este sursa din care te-ai informat. Folosește surse oficiale sau despre care știi că sunt echidistante.  La fel ca la informările către top management, folosește un limbaj simplu, fără  mulți termeni tehnici. Textul trebuie să fie cât se poate de scurt. Precizează și implicațiile în ceea ce privește activitatea sau statutul angajaților. Dacă este necesar, prezintă modul de aplicare a legislației în companie. Pentru a evita apariția altor știri false, menționează că ai informat conducerea companiei și expune și rezoluțiile top managementului.

La nevoie, înainte de a trimite mailul, discută implicațiile cu responsabilii cu medicina muncii și cu alți responsabili, cum ar fi cel cu securitatea în muncă.

Reiterăm că, atât pentru informările către top management cât și către colegii tăi, trebuie să folosești un limbaj care să nu abunde în termeni tehnici.

Să concluzionăm!

Sperăm că acest articol te va ajuta să eviți știrile false, așa că, în final vom menționa rapid, din perspectiva HR, principiile evitării știrilor false atât pentru angajați și pentru top management, cât și pentru noi, cei care activăm în domeniul resurselor umane.

Deci…

Adoptă în relația cu top managementul și cu colegii un comportament proactiv!

Informează-te permanent în ce privește legislația cu incidență pentru domeniul HR.

Construiește și menține un canal de comunicare eficient cu top managementul; folosește-l atât pentru a informa conducerea companiei despre legislația din domeniul HR și pentru a prezenta propuneri de aplicare a legislației în companie, cât și pentru a fi la curent cu proiecte ale boardului privitoare la politica de HR și la organizarea companiei.

Nu îți evita colegii! Fii deschis la dialogul cu aceștia și informează-i în permanență cu noutățile legislative și, în colaborare cu top managementul, cu deciziile care privesc angajații companiei. 

Nu încuraja transmiterea din om în om a informațiilor care privesc activitatea companiei și angajații săi, ci oferă-le chiar tu și departamentul HR. Și vei vedea că, în timp, vei deveni principala sursă de informații din companie, din perspectiva HR.

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu