fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ce urmează după prima zi a unui angajat în companie? Este etapa de induction importantă pentru angajat? De fapt, ce este induction și cât durează? Cum se făcea… induction pe vremuri?

A trecut prima zi a noilor colegi. Le-ai prezentat compania, board-ul, departamentele, colegii de birou și noul manager. Ți-ai amintit, acum doar cu un zâmbet, cum a fost prima ta zi în companie, acum mulți ani.

”Induction-ul” de pe vremuri

La venirea ta în companie, nimeni nu știa de ”induction”. Nimeni nu își punea problema că trebuie să te integrezi în colectiv, că trebuie să te simți bine-venit și că vei avea nevoie de un îndrumător.

După ce, în prima zi, managerul ți-a spus care este activitatea structurii în care abia intrasei și te-a invitat la o cafea la ibric, în zilele următoare te-a lăsat să studiezi. ”Iată legislația cu incidență pentru structura noastră”, a zis managerul înmânându-ți un biblioraft plin cu legislație. Și te-ai apucat de studiat…

Între timp ai început ”să furi meserie” de la colegii mai în vârstă, stând pe lângă ei și oferindu-te să faci răspunsuri la solicitări. La un proiect de răspuns, o colegă mai în vârstă a exclamat: ”Fiți atenți ce răspuns a formulat bobocuʼ! Bravo! Dar nu putem răspunde chiar așa! Trebuie să fim mai… diplomați!” Totuși, răspunsul colegei te-a mulțumit. Era prima apreciere pe care o primeai din partea seniorilor.

Și azi...

Acum, pentru nou-veniți, induction este chiar procesul prin care aceștia ”se aclimatizează” cu noul job și cu compania. La programul de induction din compania ta ai avut în vedere crearea atmosferei propice pentru dezvoltarea corectă a relațiilor de muncă, atât în cadrul structurii, dar și de colaborare cu alte departamente și cu managerii. Și toate astea pentru a-i construi fiecărui nou angajat o experiență inițială pozitivă în companie, primul pas pentru creșterea retenției angajaților.

Te preocupă, ca specialist HR, ca nou-veniții să înțeleagă de la început activitatea și mecanismele companiei, cultura organizațională și valorile acesteia, mediul de lucru și facilitățile oferite.

Ai inclus în procesul de induction și managerii din companie, ai creat posibilitatea ca în fiecare departament să fie persoane care să se ocupe de îndrumarea noilor veniți. Asta a însemnat oferirea de programe de training, participarea managerilor și îndrumătorilor la conferințe de specialitate, organizarea de workshop-uri. A fost ceva muncă, dar rezultatul a fost pe măsură: manageri care sunt conștienți de importanța lor în perioada de induction, dar și o echipă de îndrumători pe care te puteai baza pentru a le face noilor veniți integrarea mai ușoară.

Ce tip de induction să alegi

Procesul de induction poate fi unul formal sau unul croit după particularitățile companiei tale.

Să mergi după o rețetă universală poate fi util, sunt anumite avantaje certe, cuantificate și cuantificabile, dar poate da rezultatele scontate pentru orice companie?

Ai încercat asta și ai avut parte de critici: prea multă informație de asimilat în timp scurt, procesul nu era croit pentru anumite structuri, care aveau particularități. Unii manageri și instructori nu au simțit că fac parte din acest proces.

Dar, ai reușit să faci ajustările acestui program la particularitățile companiei, ceea ce în limbajul HR internațional se numește ”tailored induction”.

Și toate acestea cu timp consumat, din partea ta, a celor care au devenit îndrumători  și a managerilor. Dar toate pentru obținerea unor rezultate pe măsură.

Ce urmărești cu induction-ul?

Răspunsul e complex. Dar, foarte pe scurt, induction-ul are următoarele ”ținte”:

  • Cultivarea sentimentului de apartenență la companie
  • Integrarea noilor veniți în structura în care sunt încadrați
  • Înțelegerea de către nou-veniți a valorilor și culturii organizaționale
  • Atingerea rapidă de către nou-veniți a unei productivități considerate mulțumitoare
  • Dorința noilor veniți de a atinge potențialul lor maxim în companie cât mai rapid

Și dacă nu facem induction?

Păi, îți aduci aminte de când te-ai angajat, că lipsa unui astfel de proces a dus la plecări din companie a unor colegi care promiteau profesional, dar nu au avut parte de o îndrumare corespunzătoare? Că erau manageri care considerau că integrarea nou-veniților e o pierdere de timp? Că au fost debutanți care nu au reușit să atingă productivitatea dorită într-un interval de timp considerat acceptabil? Și, mai ales, că până la cursul de inițiere, care punea într-o oarecare măsură ordine în viața profesională a nou-veniților, integrarea se făcea după priceperea și timpul fiecărui manager?

Cursul tău pentru inițiere? Auziseși ceva despre asta, dar nu îți spusese nimeni ce urma să faci acolo, la cât timp de la venirea în companie vei pleca la curs, sau ce durată avea.

Dar dacă facem?

Acum, cu răbdare și timp investit corect, procesul de induction în compania ta a devenit unul profitabil, cu colegi noi care vin cu plăcere la serviciu, care se adaptează și se integrează rapid și cu ușurință în organizație, care sunt dornici să devină cât mai curând productivi și care știu, încă de la început, că își pot clădi o carieră în companie.

Procesul de induction se termină, așa cum spune și limbajul de specialitate, cu o evaluare. Scopul evaluării este de a analiza dacă noii angajați s-au integrat eficient în organizație. Cu acest prilej trebuie cules feedback, care să evidențieze pe ce trebuie să insiste noii angajați, dar și ce trebuie ajustat de către manageri și instructori, astfel încât induction-ul să fie un proces win-win.

Din nou faci o incursiune în timp și încerci să îți dai seama când s-a încheiat procesul tău de induction. Îți amintești că, după ceva mai mult de un an, ai făcut primele răspunsuri la solicitările primite de echipa ta care nu mai aveau nevoie de corecturile managerului tău. Și că, tot cam atunci, ai făcut prima prezentare la un workshop. Atunci te-ai simțit integrat în companie și ai văzut că ai înțeles mecanismele și ai știut că ai un grad de engagement ridicat.

Alte articole recomandate pentru tine

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu