fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Te-ai întrebat vreodată care sunt joburile cu cei mai fericiți oameni? Da, există joburi în care oamenii sunt mai fericiți decât în altele. Nu, nu este ceva în neregulă cu tine pentru că nu ești fericit 24/7 la birou, cu un monitor în față. 

Deși este făcut în Cambridge, nu este vorba despre cercetătorii britanici! Studiul despre cele mai fericite joburi a fost făcut pe 30 000 de angajați, de către National Bureau of Economic Research din Cambridge, Massachusetts, pentru joburi care fac parte dintr-o grămadă de industrii diferite, cum ar fi: profesori, doctori, oameni de serviciu, directori, sau oameni de vânzări, etc. Scopul studiului a fost să descopere meseria cu cei mai fericiți angajați. 

Înainte să citești mai jos răspunsul, încearcă să ghicești! Noi am spus că cei mai fericiți sunt psihologii, bloggerii de travel, astronauții și angajații de la grădina zoologică.

Hai să vedem ce spun studiile.

Studiile au arătat că cei mai fericiți sunt constructorii. Recunoaște că nu te așteptai! Se pare că inginerii constructori și lucrătorii din echipa lor au gradul cel mai mare de satisfacție la muncă. De ce?

Factor de fericire: să transformi planurile în realitate

Studiul a arătat că un constructor are abilitatea unică de a lua concepte, idei, sau planuri abstracte și de a le transforma în ceva real. Abilitatea aceasta este în mod intuitiv importantă pentru oameni, ca specie. Iubim să facem lucrurile să devină realitate. 

Soluția nu este neapărat să devenim cu toții ingineri constructori (între noi fie vorba necesită și cea mai grea pregătire, iar eu una nu cred că aș face o treabă extraordinară), însă studiul ar trebui să ne facă să ne întrebăm serios: câte idei îmi transform în realitate?

Tu câte idei îți transformi în realitate?

Iată sfatul nostru scurt: dacă vrei să ai parte de mai multă bucurie în viață, sau la job, gândește-te cum poți transforma idei abstracte în realitate. Poți să creezi lucruri de artizanat? Poți să construiești lucruri? Poți să îți transformi lista de task-uri în itemi concreți? Există moduri în care îți poți vedea visele devenind realitate? Dacă nu există, le poți construi tu ?

Factor de fericire: prieteniile de la serviciu

Să mergem mai departe cu studiul. Al doilea motiv pentru care constructorii sunt cei mai fericiți lucrători este pentru că au un sentiment puternic de camaraderie.

Lucrează constant împreună cu colegii lor de echipă. De cele mai multe ori nu pot finaliza o construcție de unii singuri. Au nevoie de un coleg electrician, un coleg instalator, au nevoie de o echipă care să poată ridica materiale și obiecte grele.

Nevoia de camaraderie este o altă nevoie umană instinctivă. Iubim să lucrăm împreună cu alții și nimic nu se compară cu sentimentul că skillurile noastre completează skillurile altor persoane. 

Cum poți construi acest sentiment de camaraderie la jobul tău? Al doilea sfat pe care ți-l dăm este: să lucrezi cu oameni pe care îi respecți.

Ai pe cineva în echipă care îți completează aptitudinile? Nu trebuie să aibă aceleași aptitudini cu tine, ci unele complementare, dar pentru că tu ești foarte bun/ă la ce faci, ea/el este foarte bun/ă la ce face, sunteți o echipă de neînvins. Cu cât mai mult te poți gândi la colegii de echipă ca la ”cei care echilibrează skillurile voastre”, cu atât vei fi mai fericit/ă. 

Asta înseamnă și să fii atent/ă la micile victorii! Cea mai comună greșeală pe care o fac oamenii nefericiți sau demotivați de meseria pe care o au, este că nu profită de șansa de a sărbători micile victorii. Dacă ați reușit să vă încadrați într-un termen limită, sărbătoriți! Dacă ați avut o săptămână bună, vorbiți despre cât de bună a fost! Începeți fiecare întâlnire cu ceva pozitiv!  Toate acestea contribuie la consolidarea spiritului de camaraderie. 

Factor de fericire: expunerea la soare

Al treilea motiv care i-a făcut pe constructori să ajungă în topul meseriilor fericite este faptul că lucrează mult în aer liber. Fie că lucrează numai afară, sau intră și ies din clădiri, inspiră aer curat, privesc în sus și văd cerul, își iau porția de vitamina D. Pentru echilibru nostru emoțional, este important să simțim că avem parte de suficient timp în natură, sau cel puți în aer proaspăt.  Gândește-te la toate filmele cu vampiri pe care le-ai văzut! Există un motiv pentru care sunt cu toții triști!

Sfatul nostru nr.3 este să petreci puțin timp afară. Chiar dacă jobul tău nu te trimite în natură, ia-ți măcar 20  minute în fiecare zi să inspiri aer curat, să faci câțiva pași afară. Îți poți bea cafeaua în aer liber, de exemplu. Aceste scurte momente petrecute afară contribuie de fapt foarte mult la fericirea ta, în general. 

Întrebarea noastră pentru tine este: tu ai mici tips and tricks pentru o viață mai fericită, pe care le folosești la job? Dacă da, scrie-ne mai jos. Iar dacă lucrezi în construcții, povestește-ne despre alte motive pentru care jobul tău a ieșit câștigător în topul celor mai fericite meserii! Vrem să învățăm de la tine să ne facem viața la serviciu mai plăcută!
Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu