fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vara e în toi și, probabil tu sau colegii tăi faceți de zor planuri de vacanță. Ne-am gândit să îți propunem să vizitezi câteva locuri din țară mai puțin cunoscute pentru unii dintre noi, dar care nouă ne-au plăcut.

Parcul Romanescu din Craiova

Dacă ai drum prin Oltenia, încearcă să îți faci timp pentru ”o excursie” prin Parcul Romanescu, din Craiova. Este situat în partea de sud a Cetății Băniei și poți ajunge la această destinație ușor.

Parcul a fost proiectat de Edouard Redont și construit între anii 1901 și 1903, la inițiativa primarului Craiovei de atunci, Nicolae Romanescu.

De ce să te duci aici? Pentru că te vei bucura, împreună cu familia sau colegii, de o oază de verdeață, plimbându-te pe aleile umbrite de arborii seculari.

După o plimbare relaxantă, te poți opri la castel sau la debarcader, pentru ”o răcoritoare”. Apoi poți continua traseul pe Podul Suspendat  sau poți face o plimbare cu barca pe lacul din centrul parcului. Oprește – te, chiar și pentru câteva minute pe o bancă și… ascultă parcul!

Îți garantăm că nu vei regreta alegerea. Singurul lucru care poate fi mult îmbunătățit este grădina zoo din incinta parcului.

Noi îți recomandăm să faci această vizită în timpul săptămânii, în zilele de sâmbătă și duminică fiind destul de aglomerat. Parcul Romanescu este unul din locurile de recreere preferate de craioveni.

Grădina Botanică ”Vasile Fati” din Jibou

Pentru mulți dintre noi, această destinație nu ne spune nimic. Însă, dacă vei întreba un sălăjean, îți va recomanda să o vizitezi.

Grădina botanică este situată în Orașul Jibou, pe Strada Parcului și este o bijuterie în domeniu. A fost înființată în 1968 de profesorul Vasile Fati, pe structura unei case de pionieri.

De ce îți recomandăm această locație? Pentru că, pe lângă varietatea de plante care vor satisface cele mai diverse gusturi, aici vei putea admira serele sferice, desprinse parcă din imaginile cu experimentele NASA. Poți vizita și grădina verticală, model de aranjament de pe care îl întâlnim din ce în ce mai des în marile orașe. Și nu rata locuri precum cocheta grădină japoneză, o grădină octogonală sau un elegant rosarium.

Informații despre amplasarea grădinii botanice și despre vizitarea acesteia găsiți pe site-ul acesteia.

Timpul petrecut aici a fost pentru noi un refresh binemeritat după o zi de muncă.

Castelul Cantacuzino din Bușteni

Am lăsat la urmă destinația cea mai cunoscută dintre cele prezentate.

Dacă vrei să faci o incursiune imaginară în istoria începutului de secol XX, îți recomandăm Castelul Cantacuzino din Bușteni. Situat pe partea estică a orașului Bușteni, are o imagine impunătoare, dar nu intimidantă. Castelul este amplasat pe o proprietate care îți oferă un mix  de amenajare interesant,  între  două secole. Vei admira iazurile din grădina îngrijită, dar și statuile moderne la care ”Nababul”  Grigore Gheorghe Cantacuzino, primul proprietar al castelului, nu s-ar fi gândit. Dar, cu siguranță, i-ar fi încântat cu privirea, dacă ar fi fost și pe vremea lui în curtea castelului.

Ce ni sa părut nouă interesant în castel? Posibilitatea de a-ți imagina atmosfera din acei ani, în interioare atent restaurate, dar fără mobilă! După ce ghidul și-a terminat descrierea în care ți-a atras atenția asupra detaliilor încăperii, dacă închizi ochii, poți cu ușurință să îți imaginezi, în stil propriu, viața la castel din acele vremuri. De asemenea, de amintit inițiativa proprietarului actual al castelului de a expune fotografii și desene cu elemente definitorii ale arhitecturii neoromânești, stil în care este construit castelul. Lăudabilă este și inițiativa de a găzdui expoziții ale unor producători de mobilier de inspirație tradițională românească.

Vă recomandăm cu căldură, ție și colegilor, să vizitați Castelul și să petreceți un pic de timp și în grădina acestuia. Vă puteți opri și la terasele restaurantului care oferă o panoramă spectaculoasă asupra culmilor Caraimanului sau la locurile de joacă, dacă sunteți cu copiii.

Găsești pe site indicațiile necesare și programul de vizitare.

La final, îți recomandăm să profiți, responsabil, de ultimele zile de vară și de concediu. Dacă ți-a plăcut articolul și știi că ai colegi care mai au zile de concediu, știi ce ai de făcut!

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu