fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cei mai mulți dintre noi am fost în copilărie în vacanță la bunici. Chiar dacă unii dintre noi am crescut ”cu bunicii la bloc”, tot am fost pe la rude la țară.

La țară, cu... bilet

Deci, ce ar fi să petreceți câteva zile din vacanță la țară? Ne gândim aici la două posibilități. Una ”de musafiri ” la o casă, printr-o rezervare pe site-urile dedicate, cu toate serviciile asigurate. Dar totuși  într-o ogradă tradițională, în care să vă treziți în cântecul cocoșului și în dăngănitul tălăngilor vacilor și oilor care merg dimineața la păscut. În care să serviți o cană cu lapte proaspăt muls pentru micul dejun, lângă o bucată de brânză și o roșie culeasă din grădină. Și să nu auziți telefonul sunând pentru că l-ați uitat în cameră, când plecați chemați de foșnetul copacilor în adierea verii și al localnicilor care (încă) cosesc fânul cu coasa. Ce mai, o vacanță departe de agitația aglomerată a orașului!

La țară la bunici

A doua posibilitate este cea în care chiar mergeți la bunici (unde acum probabil stau părinții voștri) și chiar vă implicați în activitățile gospodărești. 

Ajungeți cu mașina în fața porții și printre ulucile gardului zăriți câinele, care vă recunoaște și latră nerăbdător să îi acordați puțină atenție. Imediat ce porțile au fost deschise, ” potoliți herghelia de cai de sub  capota mașinii”. Coborâți dezmorțindu-vă după drumul lung. Simțiți mirosul specific, de fân și de pământ, de flori de câmp și de… copilărie. Pe vremea aceea nu-l conștientizați, dar acum vi-l amintiți perfect.

Parcă nimic nu s-a schimbat, poate doar casa e mai…altfel. Au apărut câteva lucruri noi. Poate un panou solar și un rezervor care asigură rezerva de apă pentru noul solar. Dar, în linii mari, totul a rămas la fel ca în copilărie.

La masă

Bunicul, acum bunicul copiilor voștri, recăpătându-și obiceiurile uitate în anii de serviciu petrecuți la oraș, vă cheamă la masă. Poate e tot masa aceea veche, pe care bunica voastră întindea o față de masă țesută în casă. Sau, poate e una nouă, cumpărată de la magazinele de mobilă adusă bucăți și asamblată ”în bătătură”,  nu din ”târgul de vară”,  adusă cu truda cailor înhămați la căruță. În acest tablou, ceva vă aduce aminte de perioada când veneați la bunici, cu regret că lăsați în urmă orașul. Vă amintiți de colegii de școală cu care făcuserăți planuri pentru vacanță, dar și cu o curiozitate aparte, pe care nu știați cum să o explicați.

În fine, vă așezați la masă, cu poftă de mâncare, privind cu bucurie bucatele dăruite de gospodărie: ouă, pâine coaptă în casă, legume din grădină, puiul la ceaun sacrificat de dimineață de bunica. Și, înainte de toate, o gură de țuică cu o bucățică de slănină tăiată din bucata mare atârnată în cămară. Știm, vă gândiți că nimic din toate astea nu se înscrie în meniul cu care încercați să mențineți greutatea sub control. Țuica nu e pe placul vostru (mai ales al doamnelor), dar încercați cu încredere. Până la urmă așa au trăit bunicii și străbunicii. Au fost destul de sănătoși și puteau face față la eforturi mari, pentru a asigura traiul de zi cu zi al familiei. Secretul după un astfel de meniu copios este mișcarea: multă mișcare!

Gospodăria

Dacă tot ați venit la țară, chiar dacă acum aveți semnal bun la net, încercați să uitați de telefon, tabletă sau calculator și implicați-vă în viața gospodăriei. Veți vedea că e nevoie oricând de ajutor, atât în curte, cât și în casă. Și veți vedea că bunicii nu exagerează cu mâncarea, deși vor să vă facă pe plac sau chiar să anticipeze ce feluri de mâncare vreți la următoarea masă.

După ce ați mâncat, faceți, împreună cu bunicii, un tur al gospodăriei. Vă veți aminti de multe lucruri cu plăcere și le veți povesti celorlalți din familie ce vă leagă de acele lucruri: aici era teiul ăla bătrân în care bunicul meu îmi făcuse leagăn. Uite, tufa asta de trandafiri era aici și când eram eu mic! De câte ori am rupt-o când băteam mingea în curte! Și veți veni cu idei care să înfrumusețeze gospodăria: ce-ar fi să punem aici un grilaj ca iedera asta să-și poată întinde umbra răcoroasă peste noi toată vara?

La treabă!

Veți vedea că, pe lângă treburile zilnice care trebuie făcute într-o gospodărie, veți putea veni cu idei de mici amenajări, care îi vor încânta pe bunici. Dacă ați venit deja cu idei, nu uitați să aduceți și mijloacele prin care să le materializați. Puteți aduce flori, copăcei, mici ornamente, sau puteți să le comandați de pe siteurile de specialitate direct acolo, la bunici.

Sfat: consultați-i înainte de a pune în practică ideile! Se vor simți apreciați și voi veți fi lăudați la finalizarea amenajărilor.

Nu neglijați aspecte practice cum ar fi tunsul ierbii, reparatul gardului, vopsitul unei uși, spartul și căratul lemnelor pentru foc, aranjatul cămării sau măturatul aleilor ori aerisitul așternuturilor, plantatul și udatul florilor și al legumelor sau hrănirea păsărilor și animalelor. 

Dacă nu sunteți îndemânatici sau nu aveți idei de bricolat prin curte, întrebați-i pe bunici cu ce puteți să îi ajutați. Vor fi foarte încântați de ajutorul vostru și veți vedea că știu să îl aprecieze.

După o zi...

Veți vedea că veți avea o poftă de mâncare de lup. Veți dormi buștean imediat ce vă veți așeza în pat. În plus, vă veți trezi dimineață cu forțele refăcute, în zgomotul animalelor care se duc pe islaz la păscut  și al guralivilor cocoși. Toate astea departe de zgomotul enervant al mașinilor grăbite din oraș.

Copiii

Dacă aveți copii și ați venit împreună cu ei la bunici, vă sfătuim să îi scoateți cât mai mult timp din casă.  Implicați-i în activitățile zilnice sau în cele de înfrumusețare a gospodăriei. Vor putea ajuta și ei și vor vedea care este importanța fiecărei activități din gospodărie. Poate vor face un Tik-Tok sau un vlog despre vacanța la țară, la bunici. Sau, pur și simplu, chemați-i afară la un joc cu mingea sau la un badminton improvizat, cu rachetele din portbagaj.

Dacă afară e vreme urâtă, urmăriți un film la televizor sau pe calculator. Mai multe amănunte în articolul nostru Cinefili de weekend.

Chiar dacă cei mai mulți dintre voi vă doriți o vacanță la munte sau la mare ori în locuri în care puteți vedea ceva deosebit,  în țară sau în afară, vă garantăm că, dacă veți face o excursie la bunici, nu veți regreta, ba chiar veți pleca înapoi, acasă, cu amintiri frumoase și cu bateriile reîncărcate.

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu