fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cred că suntem de acord că cea mai mare parte din socializarea pe care un expert o are de făcut este cu managerii din compania pentru care lucrează. Orice proiect pe care ai de gând să îl începi, continui sau închei, trebuie să primească cel puțin un da verbal din partea unuia/mai multor manageri. 

Managerii sunt evident VIP-urile unei organizații. Mereu pe fugă, cu ochii pe ceas, sau dornici să vorbească dacă sunt în centrul atenției, sunt personajele în jurul cărora gravităm și de acordul cărora avem atât de multă nevoie. Pe scurt, ne dorim foarte mult să ne placă

Ei bine, dacă ți s-a întâmplat să te trezești față în față cu unul dintre acești manageri de mai sus și tot discursul tău atent construit s-a evaporat într-o secundă, ai început să te porți nenatural sau pur și simplu nu ai știut ce să mai zici, acest articol este pentru tine!

În continuare vom vorbi despre cum să abordezi aceste vedete organizaționale și cum să faci o super impresie, de durată.

Spre deosebire de alte situații sociale stresante, cum ar fi socializarea la o petrecere, sau o primă întâlnire romantică, întâlnirea cu un membru al board-ului de conducere necesită o strategie deosebită. Nu te oprește nimic să aplici această strategie și în relație cu altfel de celebrități sau superstaruri. Primul pas, află cu ce fel de superstar ai de-a face!

Tipuri de VIP

Very Important Person. Ei bine, aceste persoane foarte importante sunt de două tipuri:

  1. Cei care doresc să facă spectacol
  2. Cei care doresc să fie spectatori 

Dacă ai încercat de nenumărate ori să relaționezi cu manageri vedetă, probabil că deja ai în minte unul sau doi reprezentanți pentru fiecare categorie. Cu unii dintre ei te înțelegi minunat încă de la început, vă împrieteniți pe LinkedIn și pe Facebook, vă apreciați pozele pe Instagram, totul decurge minunat. 

În schimb, cu alții lucrurile nu merg deloc ușor. Conversația stagnează, conexiunea nu se întâmplă și la sfârșitul discuției te tot întrebi ce s-a întâmplat de fapt. 

Managerul showman

O presupunere greșită pe care cei mai mulți dintre noi o facem, este că toate vedetele doresc să facă spectacol. Adică, ne imaginăm că un VIP își dorește permanent să fie în centrul atenției, pentru că în mintea noastră ei sunt persoane destul de semnificative, așa că îi tratăm ca și cum și-ar dori să fie centrul atenției. Le punem întrebări, îi rugăm să ne povestească întâmplări, îi așezăm pe un piedestal. 

Unii manageri adoră un tratament de genul acesta. Își doresc să fie centrul încăperii în care se află, le place să spună povești amuzante, adoră să facă oamenii să râdă și le place să vorbească despre ei. 

Dar nu toate vedetele sunt așa. 

Cum recunoști managerul showman?

Fii atent(ă) cum reacționează atunci când îi adresezi o întrebare. Managerul showman o să-ți răspundă extins, ramificat, eventual o să îți spună și un banc legat de întrebarea pe care i-ai pus-o. Îi place mult să se audă vorbind. Atunci când stai de vorbă cu el/ea, ai grijă să îi adresezi cât mai multe întrebări cu putință. 

Vrei să îi oferi spațiul să se desfășoare și să îi apreciezi talentul de a capta atenția. Râzi la glumele pe care le face, nu îl întrerupe în niciun caz, încearcă să-i adresezi mai multe întrebări care să-l ajute să fie cea mai bună versiune a lui. Managerul showman adoră orice oportunitate să susțină un spectacol. 

Atenție! Doar pentru că ia cuvântul la ședințe și are păreri clare pe care le exprimă deschis în timpul întâlnirilor de lucru, nu înseamnă că este un manager showman. Trebuie să fii atentă la indiciile de mai sus. 

Cum recunoști managerul spectator?

Ceea ce poți trece cu vederea este faptul că pe unii manageri job-ul îi obligă să fie atât de mult în centrul atenției, încât nu își doresc să facă niciun fel de spectacol într-o conversație informală

Îți poți da seama dacă ești pe cale să comiți această greșeală foarte simplu: cu cât mai multe întrebări pui, cu atât mai tăcut/ă devine. Cu cât mai multe povești vrei să auzi din partea ei, cu atât mai tăcută devine. Încerci să folosești tot felul de replici de spart gheața însă atmosfera devine din ce în ce mai tensionată și el nu scoate aproape niciun cuvânt. 

Acesta este cel de-al doilea tip de manager. Vei observa că în momentul în care începi tu să povestești ceva interesant, amuzant, emoționant, dintr-o dată managerul tău începe să se destindă, să râdă, devine implicat și apoi el începe să pună întrebări. 

Așa că dacă ai de-a face cu un VIP care în fața întrebărilor tale devine din ce în ce mai tăcut, sau îți dă răspunsuri scurte și vagi, cel mai probabil își dorește să pui reflectorul asupra ta, să spui ceva amuzant, să îi creezi un moment de destindere. 

Pentru acest tip de VIP-uri ar fi bine să ai pregătite în buzunarul de la spate câteva povestioare relevante, tocmai pentru aceste situații. Încearcă să pui deoparte anecdote și povești relevante, în special de genul celor care îl pot ajuta să își cunoască mai bine clienții, sau subordonații. Pentru că tu ești mai aproape de beneficiarii voștri decât el, este imposibil să nu ai astfel de povești la îndemână. 

Ceea ce trebuie să realizezi este că managerul spectator simte că lui i se pun mereu întrebări ”esențiale”, este mereu rugat să țină un discurs, se simte hăituit și stors de energie. Abordarea ta diferită este să dai ceva, nu să iei. 

Ceea ce îi lipsește lui este interacțiunea directă cu clienții și cu ceilalți angajați, în funcții inferioare celei de management pe care o ocupă! Este interesat de informații de genul: cum a folosit produsul vostru un client, cum li s-a părut angajaților Ziua lui Mulțumesc  pe care ai organizat-o, etc. Așa că cel mai bun mod de a-i ”oferi un spectacol” este să împarți cu el informații la care nu are foarte mult acces. 

Stabilește categoria din care face parte

Iată ce ai de făcut: data viitoare cânde te întâlnești cu managerul pe care l-ai ochit, dă-i Testul VIP. Îi vei pune o întrebare de bază și vei observa în ce parte are tendința să încline. Vorbește despre el, spune povești interesante, și îi place să își audă vocea, sau îți oferă un răspuns scurt și general? 

Dacă ai nimerit prima variantă, e minunat. Continuă să pui întrebări, continuă să râzi, lasă-l să se simtă sufletul petrecerii. 

Dacă ai parte de varianta a doua, gândește-te cum îi poți trezi interesul. Ai păstrat o informație relevantă, o poveste interesantă, o glumă care i-ar plăcea? Fii pauza de care are nevoie, momentul de respiro, pentru ca el să înceapă să îți caute compania și să își dorească să stați de vorbă. 

Cum să închei conversația cu un manager VIP

Minunat, ți-ai dat seama ce nevoie are într-o conversație și totul merge ca uns. Dar nu te aștepta să dureze ore întregi. Managerii VIP sunt de obicei foarte ocupați. Oricât de mult le-ar plăcea o povestire interesantă sau o glumă bună, indiferent dacă sunt cei care o spun sau cei care o ascultă, până la urmă sunt nevoiți să plece. 

Fii atentă la semnele nonverbale care îți spun că s-a terminat conversația. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru un manager ocupat este să îi respecți timpul. Este vorba despre momentul în care observi că se uită la ceas, se uită la telefon,  se uită în spatele tău. Este posibil să se gândească la întâlnirea următoare, cafeaua pe care vrea să o bea sau  pauza de toaletă. Oferă-i ieșirea. 

NU face un VIP să spună: ”hei, mi-a făcut plăcere, dar trebuie neapărat să plec!”  pentru că acel moment de stres te va fixa în memoria lui ca tipul de treabă, a fost plăcut să stau de vorbă cu el, dar e greu să termin conversația, deci de evitat dacă nu am foarte mult timp la dispoziție.

Ceea ce vrei să faci este ca în momentul în care ai simțit că trebuie să fie în altă parte, să spui: ”Hei, nu vreau să îți ocup prea mult din timp, o să te las să te întorci la chestii importante, să ai o după-amiază plăcută”.  Se va întâmpla una dintre următoarele două lucruri: 

  1. va spune: Nu, stai linștit(ă), sunt ok, mi-ar plăcea să mai povestim câteva minute. Și atunci totul e ok, dă-i bătaie mai departe.
  2. sau va răsufla ușurată și va spune: îți mulțumesc mult, tichetul de parcare aproape mi-a expirat, trebuie să plec neapărat, etc.

Dacă aplici această strategie nu vei câștiga doar simpatia managerilor importanți, ci pur și simplu îți vei face mai mulți prieteni, pentru că interlocutorii tăi se vor simți respectați, mai ales dacă sunt persoane foarte ocupate. 

Managerii superstar sunt atât de des goliți de energie de către toți cei din jurul lor, pentru că oamenii vor doar să ia de la ei cât mai mult, să maximizeze profitul din fiecare secundă în care au ocazia să stea de vorbă cu VIP-ul. Cea mai bună șansă pentru a construi o relație solidă cu aceste persoane  este să  devii omul din anturajul lor care îi înțelege, care știe cum să se raporteze la stilul lor propriu de comunicare și foarte important! le respectă timpul.

Nu pleca departe fiindcă în curând vei descoperi tehnici concrete de a aborda cele două tipologii! Vei primi la îndemână întrebări cheie care să îți deschidă conversația cu cele două tipuri de manageri. Urmărește pagina noastră!
Până atunci, înscrie-te în lista noastră de prieteni, în căsuța Newsletter din josul paginii!
Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu