fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Punem pariu că în perioada aceasta cel mai discutat subiect în pauzele de masă, la tine în companie este școala online. Am ghicit? Nici nu era dificil. Toți colegii din jurul nostru care au copii, mai mari sau mai mici, trec în momentul de față printr-o perioadă foarte dificilă. Simt că au pierdut lupta cu orele petrecute în fața monitorului, cu sportul în aer liber și activitățile de echipă. 

Ai crede că le este greu doar celor cu copii aflați în clasele primare, însă ai fi surprins să afli dilemele existențiale prin care trec adolescenții și părinții lor în această perioadă. 

Așa cum te-am obișnuit venim în întâmpinarea nevoilor colegilor tăi cu o viziune și câteva idei care să le ajungă la suflet

Ca parte din strategia ta de a deveni HR plus, ai putea să le fii extrem de util colegilor tăi care au  copii și de ce nu, să obții un boost de imagine în fața lor. Distribuie-le sfaturile de mai jos și îți promitem că la sfârșitul anului vei avea din partea lor un răspuns foarte concret la întrebarea: ce face HR-ul pentru mine?

Sursa noastră de inspirație a fost o postare de pe un grup de antreprenori care ne-a atras atenția, atât datorită vârstei autorului postării, cât și datorită celor peste 240 de comentarii de mentoring. 

Ți-l prezentăm pe Andrei (poate fi Ionuț, Andreea, sau Maria) un adolescent care plănuiește să urmeze Facultatea de Construcții. Pe lângă aspirații universitare, Andrei își dorește să experimenteze ce înseamnă să fii antreprenor în timpul liber extins, pe care situația actuală i l-a pus la dispoziție:

 ”Eu am 18 ani, urmează să termin clasa a 12-a și pe viitor (după sau în timpul facultății să-mi încep drumul spre antreprenoriat). Întrebarea mea pentru dumneavoastră este: Ce ați fi făcut la vârsta mea și „regretați” că nu ați făcut mai repede? Câteva sfaturi (despre educația financiară, de ce nu) de la cei cu experiență ar fi de ajutor. Aș vrea să încep să-mi clădesc mindset-ul în această direcție.”

Printre cele mai interesante sfaturi primite ni s-au părut cele concrete privitoare la cursuri care ar fi de folos unui antreprenor. Vei regăsi sfaturi despre cum și de ce să își aleagă un mentor, cât de important este să acceseze burse în străinătate și mai ales implicarea în diverse proiecte. 

Iată câteva dintre cele mai interesante idei pe care un adolescent de 18 ani le poate pune cu succes în aplicare:

Mihai

”Dacă aș începe din nou facultatea, aș schimba un singur lucru: aș căuta ca experiențele practice să fie mai mult decât alea câteva săptămâni obligatorii, care se fac, de fapt, numai pe hârtie. În București există multe organizații studențești active, cu proiecte faine (VIP – Voluntari pentru idei și proiecte; AIESEC, șamd; poate reînvie și Universitatea Alternativă, cine știe). Implică-te in domeniul care iți trezește interesul, vei găsi sigur organizații unde se incubează proiecte antreprenoriale, cu mentorat și eventual și (micro) finanțări (gen Future Makers, dar sigur mai sunt și altele). 

Apoi, neapărat ține-te de treabă la facultate și fă un semestru (măcar!) cu Erasmus. Pentru mine, semestrul petrecut în Suedia a fost cel care mi-a deschis cu adevărat mintea și m-a făcut să îmi dau seama în ce fel de societate vreau să trăiesc și cum pot contribui eu la ea. 

În fine, cred că cel mai important este să fii sincer cu tine și să alegi un domeniu care să iți placă. Să faci ceva doar pentru că „e bănos” e, de cele mai multe ori, o strategie falimentară la nivel personal, pe termen lung. Nici zicala aia cu „fă ce iți place și nu vei munci o zi in viața ta” nu e adevărata – să fim serioși, nimic bun nu se întâmplă ușor, dar crede-mă pe cuvânt că nu vrei să experimentezi varianta inversă, adică să ai bani și să îți fie greu să te dai jos din pat dimineața. Chiar și pentru a merge la propria firmă Nu știu dacă la tine în liceu există un consilier psihopedagog implicat, dar dacă da, poți cere oricând îndrumare, teste de aptitudini etc… Te vor ajuta să te cunoști mai bine și poate chiar îți vor arăta drumuri pe care până acum nici nu le-ai luat în seama. Mult succes! ”

Ana

”Să gândești ÎN PREZENT și să începi activitatea CHIAR ACUM! NU DUPĂ ce termini liceul, după ce termini facultatea sau după ce alte condiții vor fi îndeplinite! Un antreprenor trăiește în ACȚIUNEA PREZENTULUI, nu în iluziile viitorului! Cel care amână acțiunea într-un viitor nedefinit are un mindset de looser.”

Irina

”Să alegi obiective realizabile în care să crezi și să faci tot posibilul să le duci până la capăt. Asta implică muncă multă, economisire, stil de viață echilibrat, voință, ambiție. Educă-te și antrenează creierul să devină flexibil la schimbări, adoptă un mod de viață sănătos. E mult mai simplu când începi de tânăr având entuziasm, energie și orice experiență poate deveni o lecție prețioasă pentru viitor. Baftă și inspirație.”

Dan

”Termină facultatea indiferent de ce oportunități apar. În timpul facultății lucrează part time și prinde experiența generală de muncă. Mergi spre ceva ce vei face cu plăcere. Dacă reușești lucrurile astea, când vei termina vei fi pregătit ca să ai un start în piața muncii. Important este să găsești acel lucru care îți place, dar care să-ți aducă bani. Dacă nu îl găsești, învață și lucrează și cu timpul o să îl descoperi. Succes!”

Elena

”1.Greșește cât de mult îți poți permite cât ești tânăr, greșeala e singurul profesor adevărat

2.Intărește-ți constant practica disciplinei. Este cea mai de preț calitate.

3.Stabilește limita visurilor până la un nivel ridicol de mare

5.Muncește constant și, dacă se poate, neîntrerupt.

Sunt niște sfaturi care îmi doresc să le fi luat în seama la vârsta ta.

Mirela

”Eu te sfătuiesc să faci facultatea pe care ți-o dorești cu adevărat să o faci (nu pe care o vrea mama/tata, nu meseria cea mai bănoasă în prezent, nu facultatea cea mai căutată în prezent, etc.), și să te dezvolți personal în direcția în care te trage inima. Indiferent ce iți place să faci, gândește-te că tu iți vei trăi viața și tu vei merge zilnic la job-ul respectiv. 

După ce iți alegi facultatea și intri la ea, angajează-te la cea mai bună firma din domeniul respectiv în orașul tău, chiar dacă salariul inițial va fi mic. Ca să înțelegi ce înseamnă să fii antreprenor trebuie să înțelegi cum funcționează toate job-urile din firma respectivă. Caută să avansezi în poziții în firma respectivă. Ia inițiativa atunci când poți face un lucru, fără să ți se ceară asta. Pune întrebări acolo unde nu înțelegi, ca să pricepi mecanismul. Învață să te faci plăcut atât de colegi, cât și de conducerea firmei. 

Participă la toate cursurile din domeniu care te atrag, creează legături cu oameni din anturajul în care îți dorești să ajungi. Chiar dacă lucrezi, nu neglija școala. Implică-te în diverse proiecte extra, la facultate. Fii om, respectă-te pe tine și respectă-i pe cei de lângă tine. Nu trece peste principiile tale. Nu le vorbi prietenilor și familiei despre visele tale la un mod prea detaliat pentru că te vor descuraja. Dacă ai pe lângă tine o persoana care ți se pare grozavă, analizează ce face și roag-o să te învețe tot ce poate (mentorat). Multă baftă.”

Damian

”Învață cât poți, apoi deschide un business într-o direcție care îmbină pasiunea cu siguranța financiară. În viitor inteligența va fi instrumentul care departajează oamenii, șansele să faci bani din nimic se termină pe zi ce trece, te vei lupta cu o societate puțin specializată în multe domenii, dar care povestește mult în online, și acolo e șansa ta, citește zilnic, mult, e o informație diferită de ce poți găsi online, așa îți vei croi propriul drum în viață. Și cel mai important sfat, nu trata oamenii urât, integritatea este cea mai importantă calitate la un antreprenor. Ah, și nu deveni „bombardier”, așa cred că se numește. Niciodată bombardier. ”

Ana Maria

”Bună,

Dacă vrei să înveți cât mai multe despre antreprenoriat și să cunoști tineri ca tine, iți recomand, cu drag, să participi la cât mai multe competiții pentru ideii de afaceri, deoarece majoritatea concursurilor de acest gen pun la dispozitie participantilor: mentori, webinarii din diverse arii ale antreprenoriatului, bootcamp. Pe lângă asta ai acces la o comunitate faină care te poate sprijini. 

Recomand pentru început Future Makers, Social Impact Award, etc.”

Victor

”Hmm, ce regret că am făcut sau nu am făcut la 18 ani?! Bună întrebare. Nu regret nimic, pentru că tot ceea ce am făcut au fost lecții din care am învățat, și continui să învăț. Dacă nu făceam voluntariat, dacă nu aveam câteva job-uri în diverse domenii, dacă nu făceam anumite schimbări, dacă nu mă mutam, nu aveam cum să fiu cine sunt astăzi și mă refer ca om. În viață trebuie să îți urmezi instinctul să aștepți să ți se întâmple, dar nu uita să visezi și să muncești pentru visurile tale. Vei avea parte de oportunități, vei fi dezamăgit, de prieteni, poate și de familie, important e să nu renunți și să crezi cu adevărat în tine. Antreprenoriatul nu e ceva ușor, fără un minim de experiență ca angajat nu vei înțelege mare lucru, din toate cursurile pe care le vei urma. Deci să fii antreprenor nu e un vis. Un antreprenor vei fi când vei face ce îți place. Fie ca vei fi angajat în domeniul respectiv sau vei face voluntariat, trebuie să înveți să faci acel lucru. Dacă vei fi în măsură să muncești într-un domeniu, să fii pasionat de ce faci, să accepți să muncești gratis în acel domeniu, vei fi pregătit să fii antreprenor. Pentru că la început, antreprenorul e angajatul firmei el va face tot. Trebuie să treci prin toate etapele pentru a fi un antreprenor bun. Degeaba ești antreprenor dacă tu nu știi ce să-i ceri angajatului tău.”

Diana

”Încearcă, cât mai repede, să te angajezi intern într-o companie mare, ca să înțelegi mai bine domeniul si piața.

Găsește colegi care vor să se implice cu tine în proiecte interesante pro-bono.

Fii curajos, nu ai nimic de pierdut.

Școala e bună doar pentru a-ți forma un vocabular, o sinteză teoretică și multe relații în domeniu.”

Liviu

”În primul rând, încearcă să te distrezi cât poți balansând cu studiul. Perioada din facultate e cea mai frumoasă! Folosește-te de orice oportunitate în facultate: internship-uri, burse, participă la orice competiție, fă voluntariat (te va ajuta sa iți dezvolți calități de leadership, comunicare, muncă în echipă). Să nu îți fie frică să greșești. Dacă ai un eșec să te gândești: ce am de învățat din asta? (să nu te demoralizezi! Vei vedea că ți se schimbă perspectiva). Dacă îți va permite programul de la facultate, lucrează part-time undeva (oriunde, contează să vezi cum este la un loc de muncă și vei câștiga multe abilități). Fă practică (te va ajuta în viitoarea ta profesie). Încearcă să citești și cărți de businsess (leadership, vânzări, networking) să îți faci o bază. Nu ezita să intri în contact cu orice persoană care consideri că te poate ajuta (sfat, mentor, finanțare).”

Ștefan

”Am un eșec la activ și regret puțin că nu am avut un mentor, toate cărțile din lume și clipurile pe Youtube nu îți vor deschide mintea ca un antreprenor consacrat.

Un sfat din partea mea este să cauți un part time job în timpul facultății la o firmă mică sau un mediu unde poți să înveți cât mai multe lucruri privind deciziile ce se iau în cadrul unei companii. Mult succes.”

Andrei

”Cred că cel mai bine poți să înveți business de la un lider din domeniul în care vrei să activezi. Dacă este un om deschis la minte și un antreprenor bun, te va lua sub aripa lui și vei învăța lucruri pe care alții nu le-au învățat în 20 de ani de muncă. Important este să găsești acea persoană și să te conectezi cu el. De la el poți să înveți gestiunea banilor, cum să manageriezi oamenii și vei învăța toate ,,chichițele” din acel business. Eu, personal, dacă aș avea un business la scara mare aș da share unui tânăr din companie, ambițios ca tine după o vreme + un salariu pe măsură și aș finanța ideile de business pe care le-ai propune dacă sunt niște idei bine studiate și uite așa devii partener și apoi poți să începi pe drumul tău alte idei.”

Dan

”Învață.

Eu am plecat la drum total nepregătit și am pierdut ani.

Și încă mai am extraordinar de multe lucruri de învățat.

La mine e un fel de puzzle la care mai adaug câte o piesă pe parcurs.

Dacă aș da timpul înapoi, m-aș pregăti mai bine.”

Emanuel

”Eu am dezvoltat în facultate (1996-2000) network marketing. De atunci am rămas cu venituri pasive până acum.

Acum dezvolt tot network marketing dar cu altă firmă, de peste 6 ani și mă simt extrem de confortabil.

Risc 0.

Stabilitate și creștere chiar și în pandemie ”

Radu

”Școala este bună dacă o înțelegi. Dacă ai învățat deja cum să înveți. Ăsta ar fi regretul… că abia acum am înțeles că nota 5 la o lucrare nu era un câștig, iar lucrarea corectată nu mi-o dădea profu′ doar pt că nu avea unde s-o arunce, ca să o arunc eu. Lucrarea trebuia refăcută acasă, să văd unde am greșit, cum se rezolvă… iar după aceea rămâneam cu cunoștințele. A fost un exemplu, înțelepciunea vine pe parcurs. 

Cât despre întrebarea ta… antreprenoriatul reprezintă doar o denumire pentru cei care au puterea și dorința de a se ridica deasupra condiției de angajat fără responsabilități, care doresc să conducă în loc să fie conduși. În același club intră și persoane cu o bună moralitate, dar și profitori ordinari. Tot antreprenor este un lider corect, care își conduce afacerea spre succes respectând angajații ca pe propria familie, dar tot antreprenor de succes poate fi și o persoană care își folosește abilitățile pentru a câștiga prin înșelarea angajaților, a colaboratorilor, a partenerilor de afaceri.

Domeniul afacerilor este ca o junglă, în care găsești și un tigru, și un șarpe, să o gazelă dar și o floare. Și o hienă dar și un fluture. 

Ca să reușești, tu trebuie să fii tu, dar să îi recunoști și pe ceilalți, pentru nu a te prezenta ca o gazelă în fața unui leu la masa negocierilor .

Învață tot, din orice. Îți va folosi și chimia și sportul și engleza dar și geometria descriptivă. Îți dezvoltă logica, gândirea, exprimarea. 

Succes. Ești la început de drum, dar drumul ți-l faci tu. 

Și, cel mai important… eșecurile nu sunt eșecuri. Sunt lecții din care înveți. Vei avea multe lecții în viață. Numai cine nu încearcă nu reușește!”

Cătălin

”Investește în educația și în gândirea ta financiară! Spor la învățat și apoi la pus în practică!”

În încheiere

Poate cel mai bun sfat pe care îl poți găsi printre citatele de mai sus, pentru colegii tăi, părinți de adolescenți,  este să dezvolte abilitatea copiilor de a pune întrebări în locurile potrivite și de a gândi mai departe de gardul școlii în care învață. Deși sinceri să fim, asta este o abilitate pe care ar trebui să ne-o dezvoltăm și noi pe tot parcursul vieții, iar dacă o avem deja, să ne ținem bine de ea și să nu o pierdem. Este un skill de bază pentru comunicare și networking. Putem pune pariu că puștiul, cu întrebarea lui genială și-a făcut câțiva prieteni și susținători.

Dacă ți-a plăcut articolul și îți dorești să primești mai mult conținut dedicat ție, nu uita să te abonezi la Newsletter-ul nostru (găsești formularul mai jos) sau să dai like și paginii noastre de facebook.

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu