fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Deja a trecut aproape un an de viață trăită altfel și de adaptări constante la noua stare de fapt. Cuvântul de ordine este tehnologizare, iar lucrul online a devenit noua normalitate. 

Această perioadă a venit cu provocări noi. Am învățat să folosim noi tehnologii, ne-am creat alte fluxuri de comunicare și ne-am modificat obiceiurile de muncă și petrecere a timpului liber.

Avantajele lucrului de acasă

Pe de-o parte, această nouă stare de fapt a adus beneficii incontestabile. Munca a devenit mult mai flexibilă. Calitatea materialelor noastre a crescut în unele situații, pentru că am avut parte de mai puține întreruperi și mai multe calupuri constante de timp în care să ne adunăm gândurile. Am eliminat multe momente ”moarte” de traversat holul pentru o cafea, de stat în trafic sau de povești cu colegii la țigară. Astfel, am câștigat mult în productivitate.

În plus, angajatorii au descoperit că lucrul de acasă reduce cu mult costurile de funcționare a companiilor. Nu mai au nevoie de spații mari închiriate în clădiri de birouri luxoase. De asemenea, nu mai plătesc facturi enorme la căldură sau electricitate.

Dezavantajele lucrului de acasă

Pe de altă parte însă, relațiile dezvoltate la birou și cultura organizațională creată, lăsate momentan deoparte, ne fac să așteptăm cu nerăbdare revenirea la normalitate. Aceia dintre noi care și-au mutat munca în online dar relaționează cu oameni pe care îi cunosc ”din viața reală” sunt norocoși. Alții au început un job nou într-o companie în care încă nu și-au văzut toți colegii la față, decât poate prin intermediul ecranului unui calculator. Ideea de ”integrare organizațională” sună chiar hilar în aceste condiții și nu putem să nu ne întrebăm cum se mai poate crea o cultură organizațională sănătoasă pe măsură ce tot mai mulți dintre noi își schimbă locul de muncă.

În plus, banii economisiți din costurile reduse la utilități și spații de birouri sunt redirecționați către investiții în hardware și software care să permită flexibilitatea fluxurilor de lucru și a comunicațiilor. Lupta se dă în toată perioadă pentru agilitate, iar companiile câștigătoare sunt cele care au înțeles acest lucru din timp și au început să investească.

Desigur, și tehnologia are nevoie de timp pentru a evolua. Încă nu oferă facilități la nivelul cerut de piață. Ne rugăm să meargă mai bine WiFi-ul și așteptăm cu nerăbdare versiuni updatate ale programelor de conferințe. Sunt zile în care pare că nimic nu vrea să funcționeze. Iar asta ne frustrează constant.

Shift de mentalitate

Toate aceste schimbări în modul în care vedem munca nu au cum să nu își lase amprenta și asupra activității de HR. Iar specialiștii HR ar face bine să sesizeze această oportunitate de a se moderniza și a ieși în evidență. E timpul pentru proiecte inovatoare, out of the box, care provoacă mentalitățile tradiționale în care vedem munca.

În fond, nu te poți aștepta ca totul în jurul tău să se schimbe, dar tu să continui să îți faci munca în același fel.  Nu știi de unde să începi? Iată câteva idei care să aprindă scântei în mintea ta. Suntem siguri că vei găsi soluțiile potrivite pentru situația voastră!

Pontaje...pontaje?

E destul de clar că pontajul clasic, pe ore de muncă ”prestate”, nu își mai are locul în toată această ecuație. Oricum nu poți verifica cu adevărat câte ore ”muncește” un om, fără să transformi șefii în ”Big Brother”, obsedați de control. Nu mai poți nici să pretinzi ca omul din fața calculatorului să își ia fix 30 de minute pauză la prânz și 2 pauze de câte 15 minute, perfect programate și contorizate. E clar că atunci când lucrezi cu 2 copii în casă și un cățel genul acesta de program structurat de muncă e din domeniul SF-ului.

Prin urmare, pentru ca această nouă organizare a muncii să funcționeze în mod profitabil fără ca angajatul să fie controlat excesiv, valoarea muncii lui trebuie stabilită sub altă formă. E timpul pentru soluții precum plata pe proiect. Compensarea trebuie gândită în funcție de rezultat, nu în funcție de orele petrecute în fața monitorului. Până la urmă, nici nu e sănătos să încurajezi angajatul să petreacă ore nenumărate în fața monitorului. Ce îi interesează pe cei din top management sunt rezultatele, deci e timpul să le arătați și angajaților acest lucru. 

În plus, gândește-te la faptul că plata per proiect va determina angajații să caute constant modalități de a deveni mai productivi într-un timp mai scurt.

Pentru un studiu mai amănunțit cu argumente pro și contra plății pe proiecte sau pe oră, îți recomandăm următorul articol

Cursuri...online

Te-ai prins până acum că nu e o idee bună să îți mai trimiți colegii la cursuri în sală. Trebuie să știi că furnizorii de cursuri de pe piață continuă să organizeze traininguri respectând toate condițiile de siguranță. Distanța dintre participanți e de minim 1,5 metri, toată lumea poartă măști și dezinfectantul e la mare căutare. Totuși, experiența ne-a demonstrat că vei avea mari provocări în a convinge colegii să participe. Nu îi poți obliga să meargă la cursuri dacă nu se simt în siguranță, așa că așteaptă-te la un procent de 50% de oameni entuziasmați de cursuri față de anii anteriori.

Partea bună este că și furnizorii de training s-au adaptat noilor vremuri, oferind acum cursuri online din ce în ce mai interactive. Nu ai fi crezut, dar inclusiv cursuri care dezvoltă soft skills, precum un curs de public speaking, poate fi organizat cu succes în online, cu adaptările necesare.

Team building la distanță

Da, ai fi zis că vremea team buildingurilor a apus. Dar să știi că mai există speranță, cu puțină creativitate. Spre exemplu, îți poți încuraja colegii să participe la o cursă virtuală de alergare. Pe scurt, fiecare e la el în cartier, singur sau cu copiii, cățelul și purcelul. Toți participanții se loghează în aplicație în același timp. Primesc provocări online, intră în competiție unii cu ceilalți și lucrează în echipă pentru a urca pe culmile succesului. Dacă îți surâde ideea, iată un articol în care găsești toate detaliile de care ai nevoie pentru a afla cum să organizezi un astfel de eveniment și ce aplicații ai la dispoziție. 

În plus, le poți propune colegilor să joace împreună un board game virtual. Fă un concurs de popularitate a animalelor de companie. Un club de carte sau o sesiune de gaming sunt, de asemenea, idei care le-ar putea surâde tuturor. Pentru mai multe idei și explicații, îți lăsăm aici un link cu 10 activități de team building la distanță.

Incluziune socială

E momentul să evaluezi posibilitatea angajării mai multor persoane cu dizabilități. Pentru că pot să lucreze de acasă, acestea pot munci mult mai ușor, fără nevoia adaptării condițiilor de muncă de la birou la nevoile lor specifice. Gândește-te câte bariere se sparg prin acest tip de muncă și ce pași mari poate face compania voastră către egalitatea de șanse și incluziunea tuturor tipurilor de oameni.

Nu uita că varietatea este cheia succesului oricărei echipe. Așa cum un mecanic nu are ce face cu o cutie de scule plină doar cu chei de 16, la fel se întâmplă și cu o echipă plină de oameni asemănători. Cu cât variați mai tare, cu atât sunteți mai puternici.

Grijă pentru sănătatea mintală

Știi deja că HR-ul e despre oameni. Prin urmare, e datoria ta să găsești soluții pentru a fi aproape de colegi și a le arăta că angajatorului le pasă de starea lor de bine. Găsește soluții pentru a încuraja empatia, pune-le la dispoziție consiliere psihologică și oferă-le idei de petrecere a timpului în casă. 

Pentru mai multe idei și detalii despre cum să pui în aplicare proiecte care vizează starea de bine a oamenilor îți recomandăm acest articol despre cum creezi wellness și well being în vremuri de criză (COVID-19). Toate aceste gesturi mici se adună și contează enorm pe termen lung. În timp, colegii tăi vor avea convingerea că îți pasă de binele lor și vor avea răspunsuri concrete și variate la întrebarea ”Ce a făcut HR-ul pentru mine?”. 

Știm că e important ca hârtiile să fie mereu în ordine și oamenii să își primească drepturile corect și la timp, însă crede-ne pe cuvânt când îți spunem că aceste lucruri mici, de suflet, sunt detaliile care fac diferența. Acestea sunt lucrurile care se văd și care schimbă percepția oamenilor și îi determină să aprecieze tot ceea ce faci pentru ei. Și dacă nu ne crezi pe cuvânt, nu-i nimic. Testează și convinge-te!

Noua realitate

E timpul să încetăm să discutăm despre ”această perioadă dificilă” cu gândul că e doar o etapă care va trece. Cel mai sănătos lucru pe care îl poți face este să gândești proiecte pe termen lung, care să le îmbunătățească viețile colegilor și să dăinuie cu sau fără pandemie. Așa cum spune o vorbă din bătrâni, orice lucru temporar e permanent. Prin urmare, planifică fiecare proiect ca și când e pentru totdeauna, nu doar pentru o lună sau un an. Astfel, te asiguri că nu doar peticești situații de criză cu soluții de moment, ci gândești sănătos, strategic, pe termen lung. Ca un adevărat HR Business Partner!

Continuă să înveți

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu