S-au realizat multe studii pe piața din România în ceea ce privește programul flexibil de lucru ca beneficiu. Dintre acestea, amintim doar un studiu din 2019 realizat de platforma undelucrăm.ro, potrivit căruia programul flexibil de lucru se regăsește pe locul 6 în topul beneficiilor dorite de persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Totuși, nu mai mult de 10% dintre angajatorii din România îl oferă.
În ziua de astăzi, programul flexibil de lucru a devenit un beneficiu de nelipsit din oferta de valoare a celor mai multe companii multinaționale din țara noastră. În alte țări, chiar și instituții publice le oferă angajaților lor acest beneficiu.
Dublin Institute of Technology, Comisia Europeană, Staffordshire University, Guvernul Marii Britanii, Radboud Universiteit Nijmegen, University College Dublin sunt doar câteva exemple de instituții publice cu program flexibil din alte țări.
Tipurile de program flexibil sau telemuncă sunt acum definite și în țara noastră, în Codul Muncii, fiind însă implementate de prea puține companii cu capital românesc sau de instituții publice.
Un pas important în acest sens a fost făcut pe perioada stării de urgență declarată în lupta cu COVID-19. Companiile au fost încurajate și, în unele cazuri nevoite, să creeze de urgență condiții pentru munca de acasă a angajaților, dar și pentru flexibilizarea intervalului de deplasare a acestora la locul de muncă și înapoi spre casă, pentru degajarea traficului. Pentru instituțiile publice această prevedere s-a aplicat în mod obligatoriu.
Prin urmare, cel mai probabil organizația din care faci parte a avut deja ocazia să testeze această formă de lucru și să se convingă dacă și în ce mod funcționează pentru cultura voastră organizațională. E de așteptat ca mulți dintre angajatori să păstreze acest nou beneficiu în pachetul salarial chiar și după trecerea perioadei de criză.