fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dacă plantele au un rol benefic în viața noastră, nu mai este cazul să ne întrebăm. De la bucuria de a privi o floare, până la relaxarea dată de amenajarea unei grădini cu plante ornamentale, avem o serie de argumente să includem plantele în viața noastră, atât acasă, cât și la birou.

Totuși, de ce un articol despre plante într-un site dedicat resurselor umane? Nimic mai simplu: un mediu de lucru plăcut, la care plantele contribuie substanțial, aduce un plus calității vieții angajaților, iar calitatea vieții este una din preocupările HR-ului.

Deci…

Indoor

Într-un colț de lucru cât de mic poate avea loc o plantă. Un cactus mic, care nu cere decât o privire admirativă când și când și câțiva stropi de apă atunci când îți aduci aminte poate găsi un loc pe birou, printre post-it-uri, tastatură, dosare fire și alte device-uri necesare muncii de zi cu zi de la birou. Și un cactus lângă calculator e chiar indicat pentru absorbția radiațiilor monitorului. Sau, poate, o violetă colorată, delicată și un pic pretențioasă, într-un ghiveci cu ceva briz-brizuri, de la magazine ca IKEA sau Pepco

Dacă spațiul e un pic mai mare, puteți pune un mic palmier, un bonsai, o ferigă sau un mic ficus benjamin. Într-un colț al biroului unele plante pot fi așezate în așa fel încât să creeze senzația unei grădini botanice în miniatură. O altă idee este combinarea într-un vas mai larg și puțin adânc a unor ”plante suculente”, rudele cactușilor.

Câteva idei

Dacă în cazul unei singure plante nu trebuie să vă puneți problema dezvoltării ulterioare a acesteia, în cazul în care veți pune împreună mai multe plante, trebuie să aveți în vedere dezvoltarea ulterioară a plantelor. Când grupați plantele trebuie să țineți cont atât asortarea formelor și culorilor acestora cât și de gradul de umiditate de care au nevoie. Evitați gruparea unor plante care se dezvoltă foarte bine într-un mediu umed, cum ar fi feriga, cu plantele care ”se simt foarte bine” în sol uscat și nisipos, cum sunt plantele suculente sau cactușii.

De asemenea, un aspect de care trebuie să țineți seama este lumina de care plantele au nevoie. Unele (săbiuța / Sanseveria, dracena sau feriga) se dezvoltă foarte bine la umbră, altele sunt prietene bune cu soarele (begonie, cactus, crin asiatic, mușcată), iar altele, cum sunt  asparagusul, urzicuța, iedera, filodendronul, ficusul, violeta sau hibiscusul preferă un loc nici întunecat, dar nici expus prea mult la soare sau, altfel spus, lumina indirectă.

Beneficii

Deși probabil știți, menționăm și noi că gruparea mai multor plante menține un grad de umiditate optim în încăperea respectivă și asigură purificarea și oxigenarea aerului, aspecte de care uităm de cele mai multe ori când lucrăm la birou.

Particularități

Puteți folosi scărițe pentru plantele cățărătoare sau puteți folosi pereții sau tavanul biroului pentru a pune în valoare plantele care au tendința de ”a se revărsa”. La magazinele de bricolaj cum ar fi Dedeman, Hornbach, Bricodepot sau Leroy Merlin găsiți o varietate mare de vase pentru plante și accesoriile necesare montării sau upgradării acestora. Pentru montarea ghivecelor cu plante pe perete sau tavan aveți ne voie de scule și accesorii adecvate, cum ar fi bormașină cu percuție, dibluri, hlozșuruburi, ciocan, patent, etc. Bineînțeles, înainte de a începe astfel de amenajări, care presupun intervenții structurale, interesați-vă la administratorul clădirii dacă aceste lucrări pot fi făcute în locul dorit de voi. Deși pare greu de crezut, o astfel de amenajare ține seama de regulile SSM aplicabile în compania voastră. Mai multe despre aceste reguli, vedeți în articolul nostru HR și SSM.

Plantarea și îngrijirea

Suntem tentați să trecem mai repede peste acest pas important în viața unei plante, spunându-vă doar că trebuie să țineți seama de tipul de sol de care are nevoie fiecare dintre plante, de modul de udare și de îngrășămintele de care acestea au nevoie pentru o dezvoltare armonioasă. 

Mai multe despre plantare și îngrijire găsiți în cărți care tratează acest subiect, sau pe site-urile vânzătorilor de plante, cum ar fi sweetgarden.ro sau bakker.ro ori pe youtube

Sau, cel mai ușor, când sunteți vedeți o plantă  interesantă în vitrina unei florării, cumpărați-o și întrebați vânzătorul cum se îngrijește. În cele mai multe cazuri, vânzătorii din florării sunt persoane pasionate de plante și știu cum trebuie plantate și îngrijite acestea.

Plantele în spațiile comune ale companiei

Chiar dacă în birou aveți câteva plante care vă înveselesc atmosfera de lucru, suntem siguri că ați vrea să vă bucurați de plante și pe holurile companiei, în sălile de ședințe sau în spațiile de relaxare, dacă sunteți norocoși și aveți astfel de încăperi.

În astfel de spații, care de obicei sunt mai mari, se potrivesc plante mai puțin pretențioase și care sunt și ele mari când ajung la maturitate, cum ar fi ficusul sau palmierul. 

Sigur, prezența plantelor în încăperile de care vorbeam mai sus, va fi benefică pentru angajați și va fi apreciată de cei veniți în vizită.

Un trend din ultima vreme este ”tapetarea” pereților cu plante sau mușchi, companiile care oferă astfel de servicii putând crea adevărate tablouri din alăturarea diverselor tipuri de plante specifice.

Outdoor

Clădirile moderne de birouri, chiar dacă au spații exterioare mici, au mici grădini în jurul lor, în vase sau în mici suprafețe de pământ.

Dacă nu aveți parte de astfel de colțuri de rai, puteți încropi ceva chiar voi, invitându-vă colegii să participe la o astfel de activitate de responsabilitate socială. Dacă nu sunt restricții dictate de pandemie, o astfel de activitate poate fi un adevărat teambuilding.

Amenajarea unei grădini ”în curtea companiei” poate fi o treabă foarte simplă sau foarte complexă, poate fi foarte reușită sau poate avea un rezultat… dezastruos.

Dacă vă decideți să investiți timp și fonduri (indiferent dacă sunt din bugetul companiei sau sunt din contribuțiile colegilor) în grădina companiei, vă sfătuim să cereți sfatul unui peisagist sau să vă documentați bine înainte de a începe. 

Vă sfătuim să vă orientați spre plante perene și să nu aglomerați spațiul pe care îl aveți la dispoziție. O rețetă care nu va da greș sunt trandafirii. Într-o varietate de forme și culori, trandafirii nu sunt plante pretențioase, singura lor cerință fiind lumina. Trandafirii sunt plantele cu perioada cea mai mare din an în care sunt înflorite, din mai până în octombrie. Completarea spațiului disponibil cu gazon va întregi în mod fericit peisajul. 

Nu trebuie să uitați că trandafirii se plantează toamna, trebuie tunși la începutul primăverii, dar și după ce florile se scutură, iar gazonul trebuie udat cu regularitate și tuns măcar la două săptămâni. Că, așa cum se spune, ”obrazul subțire cu cheltuială se  ține!”

Dacă rețeta reușește, puteți upgrada peisajul cu plante care înfloresc primăvara devreme, cum sunt narcisele sau lalelele și cu arbuști cum sunt coniferele pitice sau tuia.

Toate acestea le găsiți pe site-urile care comercializează plante sau în magazinele de bricolaj despre care am vorbit mai sus.

Dacă sunteți pasionați de bricolaj, puteți ”planta” în grădină și câteva pergole pe care ”să se urce” trandafirii cățărători sau alte plante cum ar fi iedera sau vița de vie. Dar despre acest subiect vom vorbi într-un articol viitor.

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu