fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Știai că există 5 zone ”magice” în lume unde se înregistrează multe cazuri de longevitate neobișnuită? Acesta sunt:

 

 1. Okinawa, Japonia (mai concret, nordul insulei). Regimul alimentar include multe legume și tofu. Mănâncă din farfurii mici. Pe lângă filosofia ikigai, speranța de viață depinde de conceptul moai (grup de prieteni/prietene foarte apropiați/apropiate).
 2. Sardinia, Italia (mai specific, provincia Nuoro-Ogliastra). Consumă multe legume și vin. Include comunități foarte unite, ceea ce influențează foarte mult longevitatea.
 3. Loma Linda, California. Cercetătorii au studiat un grup de adventiști de ziua a șaptea care se numără printre cei mai longevivi din Statele Unite ale Americii.
 4. Peninsula Nicoya, Costa Rica. Mulți locuitori au peste 90 de ani și se bucură de o vitalitate ieșită din comun. Mare parte dintre vârstici se trezesc la 5.30 dimineața și se ocupă de muncile câmpului fără mari dificultăți.
 5. Icaria, Grecia. În apropiere de coasta turcă, unu din trei locuitori ai insulei are peste 90 de ani (în Spania, nonagenarii nu ating 1%), ceea ce i-a adus renumele de ”insula longevității”. Se pare că secretul localnicilor constă în stilul lor de viață care se păstrează încă din anul 500 î. Hr.

Oamenii de știință care au comparat viața din cele cinci zone albastre afirmă că secretele unei vieți îndelungate sunt regimul alimentar, mișcarea, deținerea unui scop în viață (un ikigai) și a unor legături sociale puternice, adică mulți prieteni și relații bune în cadrul familiei. Aceste comunități își gestionează bine timpul pentru a reduce stresul, mănâncă puțină carne și alimente procesate și beau alcool cu moderație.

Mișcarea fizică pe care o fac nu este exagerată, însă se deplasează în fiecare zi, merg la plimbare sau în grădină. Locuitorii din aceste zone preferă să meargă pe jos, și nu mașina. În toate aceste locuri este foarte frecvent grădinăritul, care necesită mișcare zilnică însă de intensitate scăzută.

Longevitatea în Japonia

Chiar dacă multe dintre persoanele cele mai longevive se află în Statele Unite ale Americii, potrivit amplelor registre civile, în multe sate îndepărtate din alte țări pot fi găsite numeroase persoane centenare. Viața contemplativă și rurală pare să fie locul comun al acestor bătrâni care văd secolele trecând.

Fără îndoială, țara cea mai celebră în privința longevității este Japonia. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, Japonia este țara cu cea mai mare speranță de viață. Bărbații au o speranță de viață de 85 de ani și femeile de 87,3 ani.

Datorită climei și dietei mediteraneene, Spania este cu puțin în urma Japoniei. În Spania, bărbații trăiesc în medie 79,5 ani și femeile 85 de ani.

Japonia are, în plus, cea mai mare rată din lume a persoanelor centenare: peste 542 de centernari la un milion de locuitori (date obținute în luna iulie 2014).

Speranța de viață în Japonia este foarte ridicată, dar în țară variază destul de mult, în funcție de provincie. Okinawa ocupă primul loc, cu o diferență destul de mare începând din anii ’70.

Okinawa a fost una dintre provinciile cele mai afectate de război. Din cauza mortalității, dar și din cauza foametei și a penuriei de la sfârșitul conflictului, speranța medie de viață a locuitorilor din Okinawa în anii ’40 și ’50 nu era prea mare. Totuși, pe măsură ce și-au revenit după distrugeri, au devenit cei mai longevivi din țară.

Secretele japoneze

Care sunt secretele vieții îndelungate a japonezilor? Ce este deosebit în Okinawa încât se află pe prima poziție în top?

Cercetătorii arată, spre exemplu, că Okinawa este singura provingie din Japonia unde nu există trenuri. Locuitorii sunt nevoiți să meargă pe jos. De asemenea, este singura provincie în care s-a reușit implementarea recomandării guvernului japonez de a consuma sub 10 grame de sare pe zi.

Pe lângă dietă și sistemul de sănătate integrat (japonezii merg deseori la medic și fac controale complete pentru a preveni din timp afecțiunile), longevitatea în Japonia este foarte legată de cultura ei. Sentimentul de apartenență la o comunitate și faptul că japonezii se străduiesc să fie ocupați în continuare până în cea din urmă clipă sunt esențiale pentru o viață îndelungată.

Ca să fim mereu activi, chiar și atunci când nu este nevoie să muncim, trebuie să avem un ikigai la orizont, un scop care să ne ghideze de-a lungul vieții și să ne determine să creăm lucruri frumoase și utile pentru comunitate și pentru noi înșine.

Pentru că centenerii din Okinawa au multe secrete pentru o viață lungă, sănătoasă și fericită, pregătim pentru tine o serie de articole în care să ți le dezvăluim rând pe rând.

În acest articol însă, găsești cele mai interesante citate extrase din o sută de interviuri menite să extragă filozofia de viață a acestor bătrâni simpatici care aveau în jur de o sută de ani sau chiar depășiseră această vârstă. Sunt puse pe categorii, să le parcurgi ușor:

1. Să nu-ți faci griji

”Secretul unei vieți îndelungate este să nu-ți faci griji. Să ai inima tânără, să nu o lași să îmbătrânească. Să-ți deschizi sufletul față de oameni, cu zâmbetul pe chip. Dacă zâmbești și-ți deschizi sufletul, nepoții și toată lumea vor dori să te vadă. ”

”Cea mai bună modalitate de a nu te îngrijora este să ieși în stradă și să saluți lumea. Eu fac asta în fiecare zi. Ies în stradă și spun << Bună dimineața!>>, <<La revedere!>> Apoi mă întorc acasă și am grijă de grădină. Iar după-amiaza mă întâlnesc cu prietenii.”

”Aici nimeni nu are neînțelegeri cu nimeni. Încercăm să nu creăm probleme. Să stăm împreună și să ne simțim bine, asta e tot.”

2. Obiceiuri benefice

”Bucuria mea în fiecare dimineață este să mă trezesc la 6 și să trag perdeaua ca să văd grădina pe care o am alături și în care cultiv zarzavaturi. Îndată ce ies în grădină și mă uit la roșii, la mandarine…Îmi place foarte mult să le privesc, mă relaxează. După ce petrec o oră în grădină mă întorc în casă și-mi pregătesc micul dejun.”

”Cultiv legume și tot eu le gătesc, aceasta este bucuria mea.”

”Secretul ca să nu te prostești o dată cu vârsta stă în degetele tale. De la degete până la cap și înapoi. Dacă-ți miști în continuare degetele în timp ce lucrezi, o să ajungi la 100 de ani.”

”Eu mă trezesc în fiecare zi la ora 4. Îmi pun ceasul la această oră ca să beau cafeaua și să fac exerciții cu brațele. Asta îmi dă energie pentru toată ziua.”

”Mănânc de toate, cred că acesta este secretul. Îmi place mâncarea variată pentru că este delicioasă.”

”Să muncești. Dacă nu muncești, corpul tău se deteriorează.”

”Când mă trezesc, mă apropii de altarul de rugăciune al familiei și pun tămâie. Trebuie să ținem seama de strămoși. Este primul lucru pe care îl fac în fiecare dimineață.”

”Mă trezesc în fiecare dimineață la aceeași oră, devreme, și-mi petrec dimineața în grădină. O dată pe săptămână mă întâlnesc cu prietenii ca să mergem la dans.”

”Fac mișcare în fiecare zi și în fiecare dimineață fac o plimbare scurtă.”

”Fac mereu exerciții de taiso atunci când mă trezesc.”

”Mănânc legume. Asta te face să trăiești mult.”
”O viață lungă depinde doar de trei lucruri: mișcare pentru sănătate, să mănânci bine și să te întâlnești cu oamenii.”

3. Să-ți cultivi prieteniile în fiecare zi

”Secretul meu cel mai important este întâlnirea cu prietenii. Aici ne adunăm toți și vorbim, este foarte important pentru mine. Țin minte mereu următoarea zi de întâlnire, asta îmi place cel mai mult în viață.”

”Hobby-ul meu principal este să mă întâlnesc cu vecinii și cu prietenii.”

”Să vorbești în fiecare zi cu oamenii pe care îi iubești, acesta este secretul unei vieți îndelungate.”

”<<Bună dimineața!>>, <<La revedere!>> le spun copiilor care merg la școală și îi salut pe toți cei care trec cu mașina: <<Mergeți cu grijă!>> De la ora șapte și douăzeci până la ora opt și un sfert stau în picioare pe stradă și salut. După ce au trecut toți, intru în casă.”

”Să stau de vorbă și să beau ceai cu vecinii. Este cel mai benefic lucru în viață. Și să cântăm împreună.”

”Eu mă trezesc la ora 5 în fiecare dimineață, ies din casă și merg la mare. Apoi mă duc la o prietenă și bem ceai. Acesta este secretul unei vieți îndelungate: să te întâlnești cu toți și să mergi dintr-un loc în altul.”

4. Să trăiești fără grabă

”Secretul meu pentru o viață lungă este că-mi spun mereu <<încet>>, <<cu răbdare>>. Fără grabă se trăiește mult mai mult.”

”În fiecare zi lucrez răchita, acesta este secretul meu. Când mă trezesc, primul lucru pe care îl fac ewste să mă rog. Apoi fac mișcare și iau micul dejun. La ora 7 încep să lucrez răchita, în liniște. La ora 5, când obosesc, mă duc să mă întâlnesc cu prietenii.”

”Să faci multe lucruri în fiecare zi. Să fii mereu ocupat, dar fiecare treabă pe rând, fără să te epuizezi.”

”Secretul unei vieți îndelungate este să mergi la culcare devreme, să te trezești devreme și să te plimbi. Să trăiești în tihnă și să te bucuri de lucruri. Să te înțelegi bine cu prietenii. Primăvara, vara, toamna, iarna…Să te bucuri de toate anotimpurile.”

5. Optimism

”În fiecare zi îmi spun: <<Azi va fi o zi cu sănătate și energie. Din plin>>”

”Am 98 de ani, dar mă consider încă tânăr. Mai am multe de făcut.”

”Să râzi, să râzi este cel mai important. Acolo unde merg, râd.”

”Voi ajunge la o sută de ani. Sigur că voi ajunge! Este o mare motivație pentru mine asta.”

”Să când cu nepoții și să dansăm împreună, acesta e cel mai bun lucru în viață.”

”Prietenii mei cei mai buni s-au dus în rai. La Ogimi aproape că nu mai sunt nici bărci, de asta se pescuiește puțin. Înainte se puteau cumpăra pești mici și mari. Dar acum nu mai sunt bărci, nici oameni. S-au dus toți în rai.”

”Sunt norocoasă că m-am născut aici. Sunt recunoscătoare pentru asta în fiecare zi.”

”Cel mai important lucru în Ogimi și în viață este să zâmbești.”

”Lucrez ca voluntară în sat ca să dau înapoi măcar puțin din ceea ce am primit. Îmi ajut, de exemplu, prietenii să meargă la spital cu mașina mea.”

”Nu există niciun secret. Trucul este să trăiești, pur și simplu.”

Secrete ale stilului de viață din Okinawa

 • Toți cei intervievați au câte o grădină, iar majoritatea au câmpuri întregi de plantații de ceai, shikuwasa, mango etc.
 • Toți aparțin de o asociație de locuitori în cadrul căreia se simt iubiți ca într-o familie.
 • Au multe motive de sărbătoare, chiar și minore. Muzica, dansul și cântecele sunt componente esențiale ale vieții lor cotidiene.
 • Au o misiune importantă în viață sau chiar mai multe, dar nu le iau prea în serios. Există o detașare și o bucurie în tot ceea ce fac.
 • Sunt foarte mândri de tradițiile și cultura lor locală.
 • Pun pasiune în tot ceea ce fac, oricât de lipsit de importanță ar părea.
 • Au un spirit de cooperare reciprocă adânc înrădăcinat în inimile localnicilor. Nu numai că se ajută la muncile agricole, cum ar fi recoltarea trestiei de zahăr sau semănarea orezului, ci și la construirea unei case ori voluntariatul în lucrări publice.
 • Sunt tot timpul ocupați, însă cu activități diverse care le permit să se relaxeze. Nimeni nu stă așezat pe bancă fără să facă nimic. Se mișcă tot timpul dintr-un loc în altul, merg la karaoke, la întâlnirea cu vecinii sau la meciuri de getball.

Declarația centenarilor japonezi

Atât pentru moment din partea bătrânilor iubitori de viață din Okinawa. Până data viitoare, te lăsăm cu declarația celui mai longeviv sat din lume:

 

”La 80 de ani sunt încă un copil.

Când vei veni să mă cauți la 90 de ani,

uită de mine și așteaptă să împlinesc 100.

Cu cât suntem mai vârstici, cu atât suntem mai puternici,

și nici vorbă ca fiii noștri să ne alinte.

Dacă vrei viață lungă și sănătate, ești bine-venit în satul nostru,

unde vei primi binecuvântările naturii

și vom descoperi împreună secretele longevității.”

 

9 aprilie 1993

Federația Cluburilor de Bătrâni din satul Ogimi

 

Notă: Acest articol se bazează pe cartea IKIGAI: Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită, scrisă de Hector Garcia (Kirai) și de Francesc Miralles.

Recomandări pentru tine

Sperăm că aceste discursuri te-au inspirat să te gândești la lucrurile care te fac cu adevărat fericit/fericită în viață. Uită de mărunțișuri, pune agitația pe stop din când în când, observă ce se întâmplă în jurul tău și pur și simplu trăiește. 

Implică-te în activități cu sens și în proiecte cu însemnătate mai mare decât tine. Sau, de ce nu, devino inițiatorul/inițiatoarea unui astfel de proiect! Nu știi cu ce să începi? Poate te inspiră acest articol despre organizarea unei campanii de donare de sânge la birou

Fă fapte bune ori de câte ori ai ocazia! Dăruiește și te vei simți mult mai bine decât atunci când primești ceva! Spre exemplu, vizitează una dintre aceste cafenele cu fapte bune sau afaceri sociale. Sau protejează natura, reciclând inteligent și învățându-i pe colegi să procedeze la fel

De asemenea, îți recomandăm cu drag acest articol care reunește sfaturi din cele mai utile 7 discursuri TED despre fericire.

S-ar putea să găsești idei interesante și utile și în acest articol care îți dezvăluie care e jobul celor mai fericiți oameni, conform unui studiu realizat pe 30.000 de subiecți.

În încheiere, te lăsăm cu înțeleptele vorbe ale lui Mark Twain: ”Nu e timp, atât de scurtă e viața, pentru certuri, scuze, gelozie, reproșuri. E timp doar pentru iubire, și nici pentru ea nu e decât o clipă, ca să spun așa.”

Ți-a plăcut articolul și cunoști pe cineva căruia i-ar prinde bine să afle aceste trucuri despre o viață lungă, sănătoasă și fericită? Știi ce trebuie să faci! 😊

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu