fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Șeful tău are o personalitate de tip dominant și nu știi ce să te mai faci să te înțelegi cu el. Mereu grăbit și nerăbdător, te repede de fiecare dată când încerci să îi explici ceva mai mult de 3 minute. Ia decizii rapide, radicale, uneori fără să reușești să îi prezinți toate avantajele și dezavantajele, iar când lucrurile o iau razna caută vinovați. Nu ține cont de ideile altora și se grăbește să îți pună în brațe tot felul de sarcini fără să te întrebe dacă ai timp să te ocupi de ele. 

Pare că are o bucurie sadică în a-ți cere mereu să transformi imposibilul în posibil. Se pricepe de minune să îți spună ce să faci, dar niciodată cum să faci un anumit lucru. Și Doamne ferește să îi adresezi întrebări de clarificare! Ai început să mergi cu groază la birou, gândindu-te în fiecare dimineață ce provocări îți va aduce ziua.

Cauți soluții să-ți faci viața mai ușoară? Mai stai cu noi și pune în aplicare următoarele tips and tricks. S-ar putea să regăsești plăcerea de a merge la birou!

1. Înarmează-te cu informații

Dacă nu ai adunat suficiente informații, cifre și statistici referitoare la subiectul despre care trebuie să discuți cu șeful tău nici nu te obosi să pășești la el în birou! Cel mai bine ia-ți timp și colectează date relevante. Structurează-le și fă-le cât mai ușor de parcurs. Printează-le și pune-le într-o mapă sau salveaz-o undeva de unde să o poți accesa ușor atunci când porți discuția cu el. 

Nu îl plictisi totuși cu prea multe date, pentru că nu va avea răbdarea să le parcurgă. Mai degrabă ține-le pregătite, astfel încât să le poți oferi rapid dacă pune întrebări. De asemenea, nu recurge la argumente emoționale pentru a înclina decizia în direcția pe care ți-o dorești. Sunt foarte puține momentele când asta va funcționa.

2. Adoptă o poziție de forță

Știm că atitudinea sa te face să crezi că trebuie să îl abordezi cu teamă, cumpătare sau chiar umilință, dar realitatea e la polul opus. Un șef dominant te va aprecia dacă dai dovadă de siguranță de sine. Cu alte cuvinte, chiar dacă trebuie să faci niște flotări înainte de a te întâlni cu el, ai grijă să îți păstrezi capul sus, spatele drept și o voce calmă și sigură de sine.

3. Nu aștepta să ți se solicite opinia

Șeful tău nu obișnuiește să solicite opiniile altora. Prin urmare, oferă-te să îți spui opinia fără să aștepți o invitație. Dar fă acest lucru doar atunci când ești convins că ceea ce ai de spus e relevant în contextul dat. Dacă ceea ce spui e mereu relevant, vei observa că, în timp, va avea o disponibilitate din ce în ce mai mare de a te asculta, pentru că va ști că nu îi pierzi timpul.

4. Stabiliți împreună deadline-uri

Șeful tău e interesat de rezultate și le vrea cât mai repede. Din acest motiv, tinde să stabilească deadline-uri draconice. Nu te grăbi să accepți prima ”ofertă”, ci negociază. Explică ce alte task-uri ai de îndeplinit și propune-i să prioritizați împreună ordinea lor. Dominanții adoră să negocieze, așa că vei descoperi că ”intră în joc”. Mai mult decât atât, această negociere e ocazia perfectă să te asiguri că știe toate lucrurile pe care le faci, fără să pară că te lauzi.

5. Axează-te mai puțin pe probleme și mai mult pe soluții

Dominanților nu le place să li se amintească ce plină de probleme e viața. În loc să te plângi mereu de tot ce nu merge bine și să întrebi ”aoleu, șefu, cum facem să ieșim din asta?” obișnuiește-te să ai o abordare mai proactivă. ”Avem problema X pentru care cred că am găsit o soluție. Propun să procedăm în felul următor…  Astfel, vom obține Y și Z. Există și riscurile acestea, dar cred că oricum e cea mai bună soluție, având în vedere situația dată. Tu ce părere ai?”

Nu-i așa că te și imaginai folosind o argumentare de genul acesta și chiar și în lipsa unui subiect concret în minte te gândeai ce profesionist pari?

6. Nu face promisiuni pe care știi că nu le poți îndeplini

Știm că sună tentant să spui ”DA” la orice, numai să scapi din acea întâlnire. Deși pe moment pare o soluție, pe termen lung se va întoarce împotriva ta. După ce ieși din acel birou te vei trezi în fața a două opțiuni: fie te dai peste cap și realizezi imposibilul, chit că asta vine cu sacrificii personale care te pot duce în burnout, fie nu te ții de cuvânt. Crede-ne! Ultimul lucru pe care ți-l dorești e să nu livrezi în fața unui șef dominant. Asta îl va înfuria și mai tare decât dacă îi spunea de la început că nu poți, că ai nevoie de mai mult timp sau de mai multe resurse.

7. Lasă modestia la o parte

Fiind grăbit și centrat pe rezultate în detrimentul oamenilor, șeul dominant, cu siguranță, nu va încerca să descopere că ideea sau eforturile tale au adus succesul unui proiect. Așadar, găsește momentul și modalitatea de a te lăuda dacă vrei recunoaștere. În caz contrar, nu o vei primi.

8. Ține pasul cu șeful

Știi deja că e mereu activ, grăbit și cu o energie demnă de o reclamă la bateriile Duracell. E posibil ca tu să fii genul de om tipicar, precaut și mereu atent la detalii. Dacă e așa, trebuie să grăbești pasul atunci când ești în preajma șefului. Fă efortul să renunți la a prezenta toate detaliile și toate lucrurile care ar putea merge prost.

9. Evidențiază-te prin ceea ce știi

Profită de faptul că tu ești expertul în domeniul despre care discutați. Prin urmare, oferă-i cât de des poți șefului tău insight-urile necesare pentru ca el să vadă toate perspectivele și să ia deciziile potrivite. Dar pentru a-ți maximiza șansele de a fi ascultat până la capăt, străduiește-te să nu te pierzi în detalii. Șeful tău nu are nevoie să știi exact legea, articolul și litera pe care te bazezi atunci când exprimi opinia X și nici nu e nevoie să îi oferi citate din procedura internă. Rezumă-te la cele mai importante informații și încearcă să le exprimi cât mai obiectiv, fără prea mult optimism sau pesimism. Oferă soluția pe care o consideri potrivită și câteva argumente obiective pentru acest lucru.

10. Apreciază-i contribuția

Bineînțeles, nu te încurajăm să devii lingușitor. Ține, însă, cont de faptul că șeful dominant crede că are cele mai bune idei. O laudă pertinentă și exprimată fără exagerări poate face minuni dacă e spusă la momentul potrivit.

În plus, încearcă să vezi imaginea de ansamblu și să îți dai seama cum, în modul lui enervant, are părțile lui bune și vă completați reciproc destul de bine. Amintește-ți că o echipă e cu atât mai puternică cu cât e mai diversă. Șeful tău dominant gândește și acționează diferit de cum o faci tu, dar tocmai de aici vine avantajul vostru competitiv. Dacă reușiți să folosiți diferențele pentru a vă completa reciproc, veți deveni de neoprit! Încearcă să faci exerciții periodice de imaginație și să te pui în locul lui. Vei înțelege, poate, altfel lucrurile și vei deveni mai empatic.

cum faci fata sefului dominant

Continuă să înveți

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu