fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fiecare oraș are zestrea lui de case vechi. Mulți dintre noi, trecând grăbiți pe lângă aceste fragmente de istorie, ne-am imaginat, sau doar ne-am întrebat, cum era viața locuitorilor acestor case în vremurile de început. Și unii dintre noi ne-am dorit să aflăm mai multe despre locurile respective.

Suntem siguri că în organizația din care faci parte sunt colegi cărora le plac plimbările pe străzile vechi ale orașului. Și, cel mai sigur, atunci când văd o casă deosebită, se întreabă a cui a fost, cine e arhitectul acesteia, când a apărut în peisajul urban sau ce evenimente a găzduit.

Poți transforma o plimbare pe străzile vechi ale orașului și curiozitatea urbană de care am vorbit mai sus într-un team building reușit. Îți vom propune mai jos o variantă de organizare a unui tur istoric prin orașul tău.

De la idee la plan

Mai întâi trebuie să afli dacă sunt amatori pentru o astfel de expediție. Cere de la colegii care s-au arătat interesați de subiect mai multe amănunte în legătură cu zona, străzile sau casele care le-au plăcut. Încearcă să identifici clădirile respective și apoi să afli mai multe despre acestea: anul construcției, arhitectul, stilul arhitectonic căreia îi aparține, primul și cel mai însemnat proprietar, care este destinația actuală a imobilului, dacă poate fi vizitat.

După ce ai adunat toate informațiile, creionează un traseu. Îți recomandăm să alegi ca punct de plecare o clădire oficială, cum ar fi Primăria, clădirea Poștei, Gara sau Cercul Militar, dacă aceste instituții sunt găzduite în clădiri istorice.

Este indicat ca traseul să fie făcut pe jos și să nu fie foarte lung. Credem că trei ore sunt maximum pentru un astfel de tur.

Pe la jumătatea turului include o pauză, de exemplu pentru vizitarea unui muzeu, și alege pentru încheiere un loc unde să puteți sta la discuție, cum ar fi terasa unui restaurant, amenajată în curtea unei case vechi.

Tururile ghidate au o anumită tematică, deci alege și pentru activitatea ta o temă în care să se încadreze toate obiectivele alese. 

Poți să te inspiri de la echipa Happy Team Project, care a organizat un astfel de team building.

Etapele planificării

Pentru ca organizarea unui team building cu tema ”turul caselor vechi din orașul tău” să fie un succes, trebuie să parcurgi o serie de etape.

Iată ce ar trebui să ai în vedere la organizarea unui tur al caselor din orașul tău:

  • Stabilirea unei tematici: Poți include în turul tău doar clădirile care aparțin unui anumit stil arhitectonic. Poți face un tur ale celor mai cunoscute clădiri din orașul tău. Sau poți organiza un tur al unui cartier ori al unui grup de străzi;
  • Alegerea obiectivelor de vizitat. Începe cu o clădire foarte cunoscută, pe descrierea căreia să îți bazezi întregul demers descriptiv al turului. Aceasta poate fi Poșta, Gara, Cercul Militar, Primăria sau alte clădiri reprezentative vechi.  Include neapărat un obiectiv care să poată fi vizitat. Spre exemplu, un muzeu, o expoziție, un magazin amenajat într-o casă veche. Și nu uita ca punctul terminus să fie un restaurant amenajat într-o casă veche, unde să puteți discuta despre acest team building.
  • Trasarea itinerarului. Între obiective nu trebuie să fie distanțe mai mari de 10 minute de mers pe jos, dacă e posibil.
  • Ai în vedere și alte obiective arhitectonice. Acestea ar putea fi statui, monumente, piețe sau parcuri, dacă sunt pe traseu. De asemenea, poți aminti despre clădiri odinioară celebre, dar care azi nu mai sunt, din diferite motive (sistematizări din perioada comunistă sau cutremure, de exemplu) 
  • După ce ai ales obiectivele pe care să le vizitezi, începe să te documentezi despre ele. Cea mai la îndemână sursă este internetul. Caută pe Facebook sau pe Pinterest date despre clădiri celebre în orașul X sau stiluri arhitectonice în zona în care ți-ai propus să organizezi turul. O altă modalitate de documentare este o vizită la fața locului. Clădirile celebre au inscripționate în locuri vizibile atât anul în care au fost terminate, cât și arhitectul și constructorul care le-au făcut.
  • Dacă vrei să incluzi în tur o clădire care îți place, dar despre care nu ai găsit date, o poți face. În momentul în care vă veți afla în dreptul ei, lansează o provocare participanților, de a participa la un quiz cu premii, în care să identifice stilul arhitectonic, perioada în care a fost construită, arhitectul care a imaginat-o, cine a fost proprietarul acesteia, etc.
  • După ce ai găsit datele despre clădiri sau monumente, adună câteva date despre arhitecții care le-au proiectat și despre stilurile arhitectonice în care obiectivele se încadrează. Pe site-ul e-arhitecture.ro găsești toate datele de care ai nevoie.
  • Consultă și prognoza meteo înainte de desfășurarea turului și, dacă e anunțată vreme rea, reprogramează-l, de comun acord cu participanții. Nu trebuie să te sperie o ploaie de vară. Totuși, dacă ai planificat activitatea toamna și se anunță precipitații, s-ar putea să nu mai fie o plăcere plimbarea pe străzile orașului.
  • Fă rezervările la obiectivele unde este nevoie de așa ceva.

Gata de drum!

Anunță-i pe participanți despre traseu. Precizează neapărat ora și punctul de întâlnire și punctul de încheiere, dar și străzile sau zona care vor fi acoperite în timpul turului. Nu uita de clădirile care vor fi vizitate și în interior.

Tot acum spune-le colegilor și despre costurile presupuse de experiență. Acestea pot fi generate de biletele de intrare la muzeele care vor fi vizitate, spre exemplu. Trimite-le un link cu site-ul restaurantului la care vă veți încheia turul.

La începutul turului spune câteva cuvinte despre obiectivele acestei activități. E important ca oamenii să se simtă bine, dar și să conștientizeze că participă la o activitate de team building, al cărei scop este de a închega relații informale cu colegii de muncă.

Pe timpul desfășurării turului anunță de fiecare dată destinația următoare.

Când ajungeți la clădirea respectivă, spune câteva cuvinte despre stilul arhitectonic căruia îi aparține și despre arhitectul care a proiectat-o. Adaugă informații despre cine a fost primul proprietar și ce destinații a avut  de-a lungul timpului. Nu în ultimul rând, menționează ce evenimente importante au avut loc la acestă locație.

Adaugă în descriere elemente de arhitectură care fac construcția interesantă. Astfel de elemente ar putea fi basoreliefuri, statui care aparțin proprietății, marchize, verande sau elemente de feronerie (porți, uși, felinare, etc.).

Invită-i și pe ceilalți participanți să spună câte ceva despre clădire, sau lasă-i să intervină în discuție, dacă au ceva de adăugat. Ai grijă, însă, ca aceștia să nu monopolizeze prezentarea.

Încearcă să nu vorbești mai mult de 10 minute despre un obiectiv, pentru a nu pierde atenția participanților.

Chiar dacă ești pasionat de acest subiect, nu uita că nu sunteți arhitecți, constructori sau muzeografi. În cazul în care faceți parte din această categorie, probabil organizați voi astfel de activități 😊.

Finalul expediției urbane

Așa cum am spus, încheie itinerarul la un restaurant aflat într-o casă veche.

Cât timp vă recuperați forțele la punctul terminus al călătoriei, află care sunt impresiile colegilor. Ce ar fi vrut să mai știe despre clădirile pe lângă care v-ați oprit? Ce ar mai fi vrut să fie inclus în tur sau ce nu le-a plăcut?

Îi poți ruga pe aceștia să îți trimită și un feedback scris în urma experienței (prin e-mail, WhatsApp etc.). Unii oameni își se exprimă cu ușurință în scris și e posibil să obții mai multe idei de îmbunătățire decât într-o discuție față în față.

Impresiile de după team building și planuri de viitor

După terminarea activității, transmite-le une- mail de mulțumire participanților și unul către toți colegii prin care să le împărtășești experiența acestui team building. Invită-i pe participanții la activitate să dea un reply tuturor cu impresiile lor. Întreabă dacă mai sunt amatori de astfel de activități și ce ar mai vrea să vadă.

În cazul în care nu ai timp să organizezi astfel de activități, probabil știi că sunt organizate deja astfel de tururi prin multe orașe din țară, gratuit sau contra cost. 

Avantajele unor astfel de tururi ghidate sunt că nu trebuie să te mai documentezi și beneficiezi de prezentare din partea unui ghid de specialitate. 

Dezavantajul principal din perspectiva participării la un tur ghidat organizat de altcineva este că nu vei mai avea satisfacția unei reușite personale. Alte dezavantaje sunt că turul este, de cele mai multe ori, unul standard. Uneori durează mult și au loc pe date stabilite de organizator (mai ales cele gratuite). În plus, nu veți fi doar voi, ci veți participa, probabil alături de alți necunoscuți. Pentru cele contra cost, te sfătuim să negociezi cu organizatorii, astfel încât să nu fie prea lungi și să nu fie foarte bogate în amănunte tehnice.

Ți-am fi lăsat câteva link-uri pentru astfel de tururi, dar ele sunt organizate în toate orașele mai mari din țară. Astfel, îți recomandăm o căutare după ”tururi ghidate” pe Internet. Aceasta îți va oferi toate amănuntele necesare participării la o astfel de activitate, în funcție de orașul tău și de perioada aleasă.

Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să vezi și viitoarele noastre postări, nu uita să intri pe pagina de facebook Happy Team Project și să ne dai un like. Ne vom bucura, cu siguranță! 

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu