fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Săptămâna trecută am vorbit despre Testul celor 16 personalități pe scurt și despre comportamentul de la birou al clusterelor de analitici și diplomați, mai pe larg. 

Dacă încă nu ți-ai făcut testul și nu știi ce tip de personalitate ți se potrivește, îți recomandăm să încerci acum, cu un click aici!

Pentru prima parte a acestui articol și pentru descrierea primelor 8 personalități, apasă aici

În continuare, iată cum se comportă Santinelele și Exploratorii în colectivul profesional:

Logisticianul - ISTJ

Când vine vorba de mediul profesional, logisticienii sunt aproape modelul ideal al angajatului harnic și liniștit. În orice poziție s-ar afla, el caută structură, reguli clar definite și respect pentru lanțul ierarhic și pentru autoritate.  Responsabilitățile nu reprezintă greutăți pentru logisticieni, ci ele sunt dovada încrederii pe care managerul o are în capacitățile lor. 

Pe de altă parte, schimbarea care vine cu primirea unei noi responsabilități sau cu renunțarea la responsabilități mai vechi este un efort semnificativ pentru el. Indiferent de poziția pe care o ocupă în ierarhie, aceasta este cea mai mare provocare pentru logistician.  

Logisticienii își doresc responsabilitate și asta îi transformă în colegii care primesc proiectele cele mai nepopulare, sau care nu au legătură cu activitatea lor principală. Asta nu este o problemă pentru ei, fiindcă pot aborda orice sarcină care vine la pachet cu un manual. Seriozitatea cu care logisticienii își fac treaba îi face să devină surprinzător de sensibili la critică, ceea ce uneori conduce la un nivel ridicat de inflexibilitate. 

Trecând peste încăpățânarea lor, logisticienii sunt poate cei mai productivi subordonați, nu au nicio problemă în a respecta ordine și instrucțiuni. 

Într-o echipă, te poți baza pe logistician să se asigure că proiectul este încheiat la timp și ca la carte. Tăcut și metodic, își păstrează calmul atunci când lucrurile o iau razna, însă are aceleași așteptări de la coechipieri. Este de multe ori uimit de efuziunile emoționale ale colegilor diplomați și de tendința acestora de a abandona lucruri pe jumătate terminate. 

Ca manager, logisticianul se așteaptă de la subordonați să dea totul, așa cum și el de multe ori o face. Se așteaptă să respecte regulile și autoritatea. Pentru că nu este mare fan al schimbărilor, dacă un subordonat are o idee trebuie să fie însoțită de argumente puternice și de rezultate. Pentru logisticieni nu este greu să ofere critică dură dacă e nevoie, iar faptul că sunt dispuși să își asume decizii grele poate să transforme insubordonarea unui angajat în ultima lui greșeală la acel loc de muncă. 

Apărătorul - ISFJ

Indiferent dacă sunt colegi, subordonați sau manageri, apărătorii urmăresc să deservească în mod util și să se dedice. Fie că ajută direct clienții, fie că își ajută colegii să termine un proiect la timp, sau mențin echipa organizată și productivă, pe apărători te poți baza întotdeauna pentru bunătatea lor și pentru abilitatea de a asculta grijile și nevoile celorlalți, iar în final pentru că reușesc să găsească o cale să le rezolve. 

Ca subordonați, apărătorii sunt reprezentativi pentru ideea de dedicare cu modestie. Respectați pentru răbdare și asumare, apărătorii caută o singură satisfacție la locul de muncă: să știe că persoana pe care au ajutat-o le este recunoscătoare din inimă.  Pe de altă parte, modestia îi poate ține în loc. Pentru că nu le place să își promoveze munca, sunt foarte ușor de trecut cu vederea când vine vorba de oportunități.  Sunt oameni incredibili de loiali, care de multe ori își urmează managerii în noi poziții și locații. Acest lucru în ciuda temerii lor de schimbare. Sunt dispuși să accepte schimbarea numai dacă înseamnă un plus de beneficii pentru clienți, iar dacă o schimbare scade calitatea vieții celor din jur, apărătorii iau totul foarte personal. 

Își doresc să lucreze în echipe apropiate și suportive, în care își pot folosi altruismul, iar membrii se pot baza pe căldura și dedicarea lor. Sunt foarte talentați la networking, însă folosesc acest skill pentru a menține un mediu armonios, nu pentru a avansa în carieră. Pe de altă parte, unii colegi mai puțin binevoitori pot profita de altruismul apărătorilor și le pot cere ajutorul în situații în care nu au chef de muncă, bazându-se pe dificultatea apărătorului de a spune nu. Este nevoie de câțiva colegi curajoși care să înfrunte câte-un astfel de bully pentru colegul lor apărător. 

Deși managementul nu este în topul priorităților pentru apărător, el reprezintă un progres normal,l datorită seriozității cu care își face treaba și a skillurilor sociale de care dă dovadă. De multe ori nu îi place să îi managerieze pe ceilalți, însă aceasta poate fi cea mai mare calitate a lui ca șef. Sunt manageri calzi, ușor de abordat, care nu își doresc să emită decrete din turnuri înalte, ci organizează oamenii și lucrează cot la cot cu ei. 

Astfel, își creează relații apropiate la serviciu, iar relația cu subordonații este de genul prieteni cu responsabilități diferite. Deși acceptă greu unele schimbări, odată convenite, își ajută cu succes colegii să le pună în practică. Apărătorii pot fi prea sensibili pentru funcții de top management, însă pentru funcții de middle management și team leaders sunt ideali, iar clienții sunt mereu mulțumiți. 

Directorul - ESTJ

Directorii manifestă tendințe și scopuri clare, care sunt vizibile în special la locul de muncă. Fie că sunt colegi, subordonați sau manageri, persoanele cu această trăsătură crează ordine, urmează regulile și depun eforturi pentru a se asigura că munca lor și a colegilor este executată la cele mai înalte standarde. Superficialitatea și evitarea responsabilității sunt cel mai sigur mod de a pierde respectul directorului. 

Deși uneori sunt încăpățânați și inflexibili, rezistenți la idei insuficient dezvoltate, pot fi deschiși la metode noi dacă li se poate demonstra că sunt mai bune. Cu toate acestea, nu te poți aștepta de la ei să experimenteze mult cu metode nestandardizate. 

Sunt renumiți pentru loialitate și dedicare, dar într-un fel acestea depind de respectul pe care l-ai câștigat în fața lor. Își spun părerile deschis, cu voce tare, în special în decizii legate de ceea ce este sau nu acceptabil. Dacă primesc argumente suficiente, de obicei sunt mulțumiți. În cazul în care își percep managerii ca lipsiți de logică, neloiali, lipsiți de onestitate sau de curaj în abordări, pot deveni inconfortabil de onești, deși calmi și pe un ton liniștit. 

În echipe sunt prietenoși și cu picioarele pe pământ, talentați la networking pentru a face lucrurile să meargă. Nu abuzează de relații pentru avansare în carieră, fiind chiar un lucru pe care îl detestă. Le place să simtă că fac parte dintr-o echipă și dintr-o organizație mare, cu prestigiu. Pentru a se asigura că asta se întâmplă, sunt mereu dispuși să accepte critică constructivă. 

Ca manageri, le face o reală plăcere să organizeze oamenii în echipe funcționale. Deși uneori stresanți, pasionați de micromanagement, cu personalitatea lor puternică directorii își apără echipele și le feresc de diversiuni sau obstacole, de oriunde ar veni acestea. Lenea și o etică a muncii deficitară nu sunt tolerate în nicio circumstanță. 

Directorii proiectează o autoritate naturală, dar uneori se așteaptă ca această autoritate să fie urmată necondiționat. Rezistenți la schimbare, au așteptarea ca subalternii să facă lucrurile ca la carte. Cererile lor sunt clar exprimate, fără a lăsa loc de interpretări sau tendințe de deviere de la traseul stabilit. 

Consul - ESFJ

Colegii consuli se simt cel mai bine într-un mediu de lucru armonios și caracterizat de ordine socială, indiferent de poziția ierarhică în care se află. Își folosesc căldura naturală și inteligența socială pentru a se asigura că fiecare coleg își cunoaște responsabilitățile și le duce la îndeplinire. Consulii se simt confortabil în ierarhii clare, sunt chiar dependenți de existența acestora. Se așteaptă ca ierarhia să fie respectată și să fie întărită de reguli și standarde. 

Cu responsabilități clare și un scop personal, consulii sunt răbdători, eficienți și muncitori, respectându-și șefii. Gestionează greu prea multă libertate și improvizare, însă pot fi strălucitori în medii structurate, cu reguli clare. Sarcinile rutiniere nu reprezintă o problemă pentru ei, iar dedicarea și loialitatea le câștigă ușor respectul managerilor. 

Munca în echipă nu le este un concept străin, fiind coechipieri plăcuți, care își fac prieteni printre colegi. Sunt mereu dispuși să dea o mână de ajutor, iar talentul lor de networking îi ajută să cunoască mereu ”omul potrivit” pentru o treabă care trebuie făcută. De fapt, ei au mare nevoie să lucreze în echipe, altfel munca minuțioasă deasupra hârtiilor îi obosește și îi face să se simtă neîmpliniți. Consulii se mândresc cu toate calitățile enumerate, lucru care îi poate face să devină destul de sensibili la critică. Atunci când sugestiile sau ajutorul le sunt refuzate, o pot lua destul de personal. Deja destul de sensibili la stres, astfel de refuzuri pot fi demoralizatoare, așa că prietenii noștri consuli au nevoie de la colegii lor să facă efortul de a-și exprima aprecierea, din când în când. 

Ca manageri, le place oportunitatea de a organiza situații sociale și de a manageria oameni. Ca team leaderi, consulii găsesc moduri în care să îi ajute pe toți participanții să se simtă implicați, reușind să unească oamenii și să aplaneze conflicte pentru ca lucrurile să meargă bine. 

În același timp, respectul pentru structurile ierarhice tradiționale îi determină să reacționeze puternic atunci când autoritatea le este pusă la îndoială. Sunt sensibili la ideea de statut și preferă situațiile nonconflictuale, în care fiecare își cunoaște rolul. Atât timp cât responsabilitățile sunt trasate clar, consulii sunt manageri plăcuți și eficienți. 

Virtuoso - ISTP

Când vine vorba de locul de muncă, are două așteptări: să îi dea un sentiment de imprevizibil și entuziasm. Acest ,lucru îi poate face relațiile la locu de muncă de-a dreptul frustrante.

Bineînțeles, toată problema constă în a ști ce îi motivează. Cu un pic de spațiu și o problemă practică de rezolvat, pot fi unii dintre cei mai productivi oameni. Ceea ce nu trebuie făcut: să forțezi un virtuoso să se conformeze unui model care nu i se potrivește pur și simplu nu va funcționa. Recunoașterea perspectivei lui proprii și a talentelor cu care este înzestrat, poate conduce la rezultate uimitoare. 

Ca subordonați, manifestă o loialitate surprinzătoare, atât timp cât managerii nu îi forțează să își ia un angajament la care nu mai pot renunța a doua zi. Reguli stricte, formalism și înțelegeri scrise, toate acestea îl fac să se simtă înghesuit și plictisit. Dacă obiceiurile și metodele lor sunt criticate, sau forțate să se schimbe, pot deveni neașteptat de încăpățânați. 

În echipe sunt de obicei mai plăcuți decât se așteaptă. Tăcuți și rezervați, de obicei au nevoie de puțin spațiu personal, însă le place să își bage nasul prin ceea ce fac colegii, pentru a vedea dacă se întâmplă ceva interesant. Pentru că nu au o empatie extraordinar dezvoltată, pot da feedback direct, uneori deranjant.

Ca manageri își tratează subordonații așa cum și-ar dori să fie ei înșiși tratați: cu cât mai puțină vorbărie și granițe flexibile. Nu sunt prea vorbăreți din fire, iar subalternii nu trebuie să se aștepte la prea mult feedback, fire pozitiv sau negativ. Totuși, atunci când apar probleme, vine în ajutorul echipei cu soluții practice și corecte pentru toată lumea. 

Aventurierul - ISFP

Ceea ce aventurierul caută la un loc de muncă este posibilitatea să facă lucrurile cât mai mult așa cum și le dorește el. Carismatici, amuzanți și spontani, își doresc doar să aibă șansa să își exprime calitățile naturale și să simtă că eforturile lor sunt apreciate. 

Aventurierilor nu le place să fie controlați, iar acest lucru devine evident atunci când se află în poziții de subordonare. Urăsc să fie micromanageriați. De asemenea, nu sunt foarte renuimiți pentru concentrare de lungă durată, ci mai degrabă pentru adaptabilitate. Vor aborda metode noi, de multe ori riscante, pentru că regulile și procedurile sunt pur și simplu modul altor oameni de a face un lucru. Cu toate acestea, reușesc să facă lucrurile să se întâmple. Pentru a putea manageria cu succes această tipologie, au nevoie să primească scopuri clar stabilite și un mediu de experimentare sigur, dar cu libertate. 

Lucrează cel mai bine în echipe formate din alți aventurieri. Sunt toleranți și prietenoși, cu skilluri de networking excelente. Pun umărul pentru a rezolva o treabă chiar dacă alți colegi nu se mobilizează, însă sunt sensibili și la sfârșitul zilei au nevoie de un cuvânt de apreciere. 

Poziția care li se pare aventurierilor cea mai nenaturală este cea de manager. Nu sunt o personalitate dominatoare și nu găsesc nicio plăcere în a controla alți oameni, în a planifica scopuri pe termen lung sau a pedepsi comportamente indezirabile. Însă doar pentru că se simt ciudat în această postură, nu înseamnă că nu pot fi manageri buni. 

Sensibilitatea îi ajută să fie buni ascultători și îi ajută să alinieze motivația personală a angajatului cu sarcina pe care o are de făcut. De asemenea le dau subordonaților libertatea să rezolve ceea ce trebuie să rezolve; așa cum aleg să rezolve, în orice zi le convine. Mai mult, aventurierii vor pune umărul la acea sarcină împreună cu subordonații. Aceste comportamente le oferă aventurierilor un stil de management bazat pe inspirație și cooperare, iar de obicei sunt plăcuți de echipă.  

Antreprenorul - ESTP

În aproape orice mediu, inclusiv la birou, este destul de ușor să îi identifici pe antreprenori. Lăudăroși și spontani, iubitori de distracție și poate puțin neciopliți, antreprenorilor le place să abordeze problemele atunci când apar și apoi să spună povești interesante despre cum le-au rezolvat. Sunt indivizi adaptabili și reușesc să găsească un mod prin care să facă orice situație puțin mai interesantă. 

Postura de subordonați este una frustrantă pentru antreprenori. Nu suportă să respecte regulile altor oameni, dar reușesc să își respecte propriile reguli. Renumiți pentru experimentare, improvizație și gândire rapidă, dacă nu sunt lăsați să își folosească aceste abilități se vor plictisi repde. 

Sunt conștienți că riscul înseamnă recompensă, astfel că sunt dispuși să renunțe la sarcini de zi cu zi pentru a se implica în rezolvarea crizelor. Recunoașterea este importantă pentru ei: o plachetă și un bonus pot ajunge direct la inima antreprenorului. 

În echipă au mentalitatea ”work hard – play hard” și sunt mebri pe care te poți baza să se implice cu mânecile suflecate și cu mult entuziasm. Carismatici, excelează la networking. 

În poziții de management se simt de obicei cel mai confortabil. Sunt manageri practici, focusați pe ceea ce ar putea să meargă mai bine. Nu au niciun pic de respect pentru reguli și pentru cum se fac de obicei lucrurile. Acest lucru poate crea un mediu de lucru haotic, dar insprați de cultul propriei persoane al managerului lor, subordonații rezolvă sarcinile cu succes. 

Fără scopuri generale de genul ”să avem clienți fericiți”, antreprenorii stabilesc scopuri SMART, pe care le urmăresc zi de zi, cu pași mici. O treabă bine făcută va fi cu siguranță observată și lăudată de managerii antreprenori. 

Animatorul - ESFP

Indiferent ce poziție ar ocupa, animatorii își doresc să transforme mediul de lucru într-unul cât mai plăcut și prietenos. 

Ca subordonați, cel mai bine se simt în mijlocul schimbărilor și al ideilor noi. Urăsc sarcinile repetitive și clar definite. Managerii lor găsesc indivizi talentați la brainstorming, care înțeleg rapid noi metode și chiar pun în aplicare metodele respective în mod potrivit. Animatorii oferă feedback onest dacă ceva nu are logică, însă ei înșiși sunt sensibili la critică. 

Dacă cineva este capabil să se împrietenească cu membrii echipei din care face parte și să țină conflictele la distanță, acela este animatorul. O atmosferă de distracție este importantă pentru el. 

Ca manageri, fac tot ce le stă în putință să insufle energie și distracție în sarcinile de zi cu zi. Animatorilor le place să fie în centrul atenției și adoră să simtă că este nevoie de ei și că sunt apreciați. Să sară acolo unde munca este mai grea și să lucreze cot la cot cu subalternii este ceva ce animatorii fac la ordinea zilei. Autoritatea și statutul social sunt beneficii secundare pe lângă sentimentul că ajută echipa să rezolve problemele. 

Recunosc cu ușurință dispozițiile celor din jur și există puține alte personalități la fel de bune la a preîntâmpina și dezamorsa un conflict. Subordonații sunt întotdeauna încurajați să își spună deschis părerile. Abilitatea animatorilor să empatizeze și să gândească cu picioarele pe pământ îi transformă în lideri plini de resurse și inspirație. 

Acestea sunt descrierile fiecărei personalități într-un colectiv de lucru. 

Așa cum, așa cum v-am promis, avem pentru voi un filmuleț cu cel puțin un lucru amuzant despre fiecare dintre personalități. Sfatul nostru: să vă notați cele 4 litere din dreptul tipologiei colegilor voștri. De exemplu, pentru colegul antreprenor, notați ESTP. Astfel, veți putea urmări mai ușor cine ce zice. 

Acum că ai aflat ce tip de personalitate ai, te invităm să îți testezi colegii și să ne scrii și nouă, în secțiunea de comentarii de mai jos, ce tipuri de personalitate vi se potrivesc, ție și colegilor tăi!
Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu