fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bicicleta copilului tău a rămas mică și i-ar trebui una mai mare? Îți dorești să găsești o persoană de încredere căreia să îi închiriezi o garsonieră? Sau poate cauți o cazare cu care să nu dai greș în excursia la munte pe care o plănuiești pentru weekend? Un obicei pe care toți îl avem dar nu vorbim despre el: cumpărăturile online la serviciu pot fi răspunsul. Mai mult, le poți transforma dintr-o pierdere de timp într-un progrma de integrare în cultura organizațională! 

S-ar putea să te surprindă ce îți vom spune, dar ai mai multe în comun cu colegii tăi decât crezi! Și, cu cât organizația din care faci parte e mai mare, cu atât ai o oportunitate nebănuită de a găsi cumpărători, vânzători și sfaturi utile pentru nevoile tale prin intermediul unei platforme de vânzare-cumpărare creată în intranetul organizației din care faci parte.

Dacă nu îți este clar despre ce fel de platformă vorbim, dă o raită pe elefant sau pe emag .

Probabil că primul gând care îți trece prin minte în acest moment este: ”Dar există deja platforme foarte cunoscute pentru vânzări și cumpărări! De ce am avea nevoie de una internă?” Răspunsul este foarte simplu: încrederea!

Când vine vorba de tranzacții, uneori, comunitățile mici sunt de preferat în detrimentul celor mari. E drept că nu ai parte de aceeași varietate. Totuși, gândul că îți cumperi mașina de la un coleg pe care îl cunoști și despre care știi că este serios îți oferă o liniște aparte de care nu te poți bucura pe internet.

Următoarea ta întrebare probabil că este: ”Dar intranetul este pentru lucruri serioase, nu pentru shopping!”.

Parțial, ai dreptate. Intranetul este sursa principală de informare a angajaților, o zonă plină de informații prețioase care îi ajută să își facă bine treaba. În același timp însă, intranetul este unul dintre canalele principale prin care se propagă cultura organizațională. Este instrumentul prin care îi poți menține pe toți conectați la organizație, dar și conectați unii cu ceilalți. În această eră în care ne petrecem majoritatea timpului cufundați cu ochii în calculator și prea puțin timp interacționând unii cu ceilalți, intranetul poate deveni canalul prin care ne simțim parte dintr-o comunitate. Dar pentru că sunt multe de spus pe acest subiect, îți promitem că vom reveni cu un articol dedicat lui.

Oare poți opri pierderea de vreme?

Studiile arată că în medie cumpărătorul petrece 12 ore/lună doar pentru cumpărături online, iar în 2020, din cauza distanțării sociale și a închiderii magazinelor timpul a crescut de 2.5 ori. Da exact, în medie petrecem 30 ore/lună la cumpărături online.  Dacă tu crezi că cele 30 de ore fac parte exclusiv din timpul liber al angajaților tăi, atunci ești un manager care are nevoie de un duș răcoros. 

Poți opri acest val de cumpărături care ocupă atenția angajaților tăi? Poate, dacă ești inventiv, creativ, determinat și un pic obsedat de chestia asta. Dar cel mai bine pentru toată lumea ar fi să folosești această pasiune comună în folosul companiei tale.

Beneficii

Concret, principalele beneficii ale unei platforme de vânzare-cumpărare în intranet sunt:

  • Încurajează comunicarea între toți angajații
  • Oferă surse de încredere pentru schimburi de produse, servicii și informații utile
  • Îmbunătățește rata de utilizare a intranetului de către angajați
  • Oferă o oportunitate de team building, generând sentimentul de apartenență la grup                                                         

Bun, acum că ne-am lămurit de ce e utilă o platformă de vânzare-cumpărare atât pentru angajat cât și pentru organizație, haide să trecem la treabă!

Cum creez o platformă internă de vânzare-cumpărare?

În funcție de tehnologia și programele pe care organizația din care faci parte le utilizează, poți opta pentru ceva mai elaborat sau pentru o soluție rudimentară. În fond, tot ce e necesar pentru un anunț este o descriere, un preț, date de contact și o fotografie. Există nenumărate teme wordpress, unele chiar gratuite, care sunt perfecte pentru ce ai nevoie. 

De asemenea, poți opta pentru o serie de soluții integrate formulei tale de intranet. Găsești pe piață o grămadă de companii care oferă astfel de servicii și care nu așteaptă decât un telefon din partea ta. 

Ce categorii de produse se pot tranzacționa în platformă?

Vestea bună este că tu faci regulile. Dacă îți dorești să limitezi tipurile de produse care pot fi comercializate, pur și simplu creează un regulament de utilizare a aplicației. Dacă îți dorești un grad mai ridicat de control asupra postărilor, desemnează în rol de admin câțiva colegi pentru a filtra anunțurile. Pentru alegerea categoriilor de produse, poți să te inspiri de la platformele consacrate în domeniu de pe internet. Spre exemplu, pentru a te inspira, noi am găsit categorii precum: 

  • Auto, moto și ambarcațiuni
  • Imobiliare
  • Electronice și electrocasnice
  • Modă și frumusețe
  • Casa și grădina
  • Produse dedicate copiilor
  • Sport, timp liber, artă
  • Agro și industrie
  • Servicii, afaceri, echipamente
  • Turism și călătorii

Ce alte utilizări poate avea o platformă internă de vânzare-cumpărare?

În funcție de cât de mult dorești să extinzi utilizarea unei astfel de platforme interne, poți adăuga, spre exemplu, posibilitatea ca angajații să publice anunțuri de căutare. De asemenea, poți introduce o categorie de donații, în care angajații să poată porni campanii de responsabilitate socială pentru cauze în care cred. Imaginează-ți, spre exemplu, un anunț prin care un coleg strânge jucării pe care să le doneze unei familii nevoiașe cu care a interacționat în ultima călătorie pe care a făcut-o.

De asemenea, poți crea o secțiune de recomandări. Vei fi surprinsă să descoperi câți colegi pricepuți ai în diverse domenii și câtă cunoaștere există în organizația voastră. În funcție de preferințe și personalitate, fiecare poate descoperi sau recomanda ceva util, precum un loc nou de joacă pentru copii, restaurantul unde se găsește cel mai picant fel de mâncare din oraș sau atelierul de reparații auto cu cei mai pricepuți și cinstiți mecanici.

Dacă te-am convins, încearcă să creezi o platformă de vânzare-cumpărare în organizația din care faci parte. Vei vedea cu ochii tăi cum aceasta transformă organizația și relațiile dintre oameni, încurajează spiritul de echipă și comunicarea. În plus, vei da viață intranetului, încurajându-ți colegii să-l folosească mai mult și să se simtă mai conectați la organizație.

Poate ai colegi talentați

Poate ai câțiva colegi talentați care visează de mult timp să își poată comercializa tablouri pictate, bijuterii lucrate de ei, machete, fotografii din călătorii și multe altele. Poate ai colegi care croiesc haine frumoase, sau colegi care fac prăjituri delicioase. Faptul că munca lor poate fi apreciată de colegi și chiar cumpărată de cei care o apreciază, o să le ofere un sentiment de împlinire greu de egalat de alte bonusuri. Dacă introduci și această parte de Etsy în site-ul tău, deja vorbim despre micul intranet e-commerce ca despre un instrument de dezvoltare personală.  

Dacă ai deja o astfel de platformă în organizația din care faci parte scrie-ne despre experiența ta în secțiunea de comentarii de mai jos, ne-am bucura să aflăm cum ai construit-o și peste ce provocări ai dat.

Alte articole utile pentru tine

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu