fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ah, frumoasa eră a întâlnirilor online! Am crezut cu toții că e doar o perioadă…că va trece repede…că nu merită să ne specializăm în platforme de întâlniri și să investim în acea bibliotecă aspectuoasă care să se vadă pe fundal și să ne ajute să părem intelectuali. Dar timpul trece și ne dăm seama că întâlnirile online sunt aici să rămână. Cel puțin mai mult timp decât am fi estimat!

Atunci...

Da, la început toată lumea era foarte tolerantă pe subiectul ”impresiei” în întâlnirile online. Cu toții eram începători, deci nu conta dacă nu știi să folosești chat-ul în Google Meet sau nu știi să ridici mâna în Webex Cisco Meeting. Erai iertat ușor dacă te apropiai cu gura de microfonul telefonului în încercarea de a te face auzit, iar interlocutorii îți vedeau doar fruntea în timpul acesta. Erai iertat(ă) și dacă nu știai că trebuie să oprești microfonul atunci când nu ai ceva de zis, pentru că altfel deranjezi pe toată lumea cu zgomotele de fond din propria casă.

...Și acum...

Dar cu cât trece mai mult timp, cu atât observăm că unii se specializează, iar alții rămân în urmă. Iar într-o lume de business atât de competitivă, astfel de greșeli ”de începători” încep să nu mai fie tolerate. Cei cu experiență încep să se uite la tine de parcă tocmai ai ieșit dintr-o peșteră, potențialii angajatori își dau seama că nu ești o persoană care se adaptează ușor la schimbare, iar colegii te pun repede în categoria celor cu fixed mindset. Până și copiii râd de tine pentru că școala online i-a transformat în experți la capitolul ”branding personal în online”, iar tu clar nu ai reușit să ții pasul din moment ce te filmezi din unghiul acela atât de puțin flatant.

Pe termen lung, lipsa abilităților în online îți va crea din ce în ce mai multe probleme, indiferent de cât de bun profesionist ești în munca ta. Vei pierde potențiali clienți, vei rata oportunități de promovare și vei face o impresie proastă, în general, în fața colegilor, a clienților și a colaboratorilor.

Deci nu mai pierde vremea și hai să trecem împreună prin câteva tips and tricks cu care să mai recuperezi din pierderi.

1. Testează principalele aplicații de chat online, pentru a te familiariza cu ele

E important să nu bâjbâi prin aplicație atunci când o folosești. Mai ales dacă participi la o întâlnire importantă, ai grijă să devii confortabilă cu aplicația, ca apoi să-ți poți concentra întreaga atenție pe dialog, nu pe căutarea butonului de deschidere a microfonului. Caută un tutorial pe youtube, roagă un prieten sau un membru al familiei să intre într-o convorbire cu tine și testați împreună tot ce e de testat. Atenție că aplicațiile arată și se comportă puțin diferit pe laptop, tabletă sau telefon. Testează pe device-ul pe care urmează să-l folosești.

Iată aici câteva recomandări de tutoriale:

2. Creează settingul

Settingul e important. Da, la început nu prea se dădea importanță modului în care arată fundalul tău, dar trebuie să recunoaștem că suntem persoane vizuale și ne impresionează atunci când observăm că cineva a depus un efort suplimentar pentru a crea un decor drăguț. În crearea imaginii în general trebuie să respecți câteva principii de bază și adaugi ce ”artificii” îți dorești.

Principii de bază:

  • Asigură-te că ai lumină bună. Mai ales dacă știi că pe parcursul ședinței se va însera, ai grijă să aprinzi lumina în casă astfel încât să nu rămâi în întuneric de la jumătatea discuției încolo. 
  • Încadrează-ți corect fața în ecran. Nici prea sus, nici prea jos. Nici prea departe, nici prea aproape. Spre exemplu, dacă te filmezi cu un telefon și stai pe scaun la masă, nu te mulțumi doar cu a sprijini telefonul de un pahar pe masă. Te vei filma astfel de jos în sus și crede-mă, nimeni nu vrea să vadă cât de curate îți sunt nările! Caută niște cărți mari sau cutii, pune-le pe masă și așează telefonul pe ele. Astfel, va filma de la același nivel cu fața. E altceva!
  • Nu le arăta tuturor dezordinea din casă. E neplăcut și îi va determina pe interlocutori să fie mai degrabă atenți la ce e în jurul tău decât la tine.

Artificii:

  • Așează o plantă în cadru, în spatele tău. Tu stai ușor într-o parte a ecranului, nu chiar pe mjloc. Astfel vei echilibra frumos imaginea
  • Completează, dacă poți, și cu o măsuță cu un element interesant de decor pe ea. Poate un ceainic, o veioză, un aranjament floral…ceva ce să atragă plăcut atenția.
  • Ideal e să te filmezi cu spatele la o bibliotecă plină de cărți. Dacă ai această posibilitate, nu o rata! Vei stârni invidia celor care nu au așa ceva și vei lăsa să se ”citească” ceva despre preocupările tale în materie de lectură.

3. Respectă regulile de etichetă în mediul online

Da, ai auzit bine! Există acum un cod al bunelor maniere și în online. Iată câteva dintre regulile pe care trebuie să le respecți pentru a face impresie bună:

  • Ai grijă să închizi microfonul imediat ce intri în întâlnire și să-l deschizi doar atunci când ai ceva de zis! Aceasta e REGULA NUMĂRUL UNU, de bază în orice întâlnire online. E extrem de neplăcut atunci când cineva își uită microfonul pornit și se aud foșneli, bătăi de taste, târșâit de scaune etc. Organizatorul trebuie mereu să le reamintească participanților să-și închidă microfoanele, iar deja cei care nu au învățat această regulă de bază în întâlnirile online atrag doar priviri încruntate de genul ”Cine-i ăla care tot încearcă să ne saboteze întâlnirea și pierde vremea tuturor cu nevoia de intervenții organizatorice?” 
  • Nu bea alcool! Știm că poate participi la un workshop în timpul liber, seara, în confortul casei, dar tot e ciudat dacă alegi să bei alcool. Dacă vrei totuși să bei alcool, pune conținutul într-o cană de ceai. Astfel nu se va prinde nimeni și nu riști să vezi sprâncene ridicate.
  • Nu le arăta celorlalți ”fundul ceștii sau al paharului”. Cu alte cuvinte, întoarce ușor capul într-o parte atunci când bei dintr-un pahar, astfel încât ceilalți participanți să vadă lateralul paharului. Nu e prea flatantă pentru tine filmarea din față, pentru că arată ca și când un rât de porc îți apare brusc pe față. 😊
  • Dacă ai fost nevoită să intri în întâlnire din mașină și ești pe undeva pe Valea Oltului spre exemplu, nu încerca să ai intervenții vocale, pentru cu în mod sigur semnalul nu e suficient de bun. Te vei auzi întrerupt, nu te va înțelege nimeni și doar vei pierde timpul tuturor. Cel mai bine scrie-ți contribuțiile în Chat. Moderatorul va avea grijă să citească ce scriu participanții în chat, iar așa te asiguri că te faci înțeleasă și participi în mod eficient la dezbateri. Atenție! Nu tasta pe telefon în timp ce conduci!
  • Dacă vrei să faci impresie bună și să rămâi în mințile interlocutorilor, deschide camera! Știm că GDPR…dreptul la viața privată…nevoia de intimitate… și da, ai tot dreptul să ții camera închisă! Dar îți asumi și consecințele sociale ale acestui fapt! În mod instinctiv, cei mai mulți moderatori le vor da cuvântul celor pe care îi pot vedea. Vor colabora exclusiv cu aceștia, iar tu și ceilalți antisociali care ați decis să țineți camerele oprite veți fi simpli spectatori la discuție. Dacă asta e intenția ta, minunat! Ține-o tot așa! Dar dacă vrei să faci și impresie bună, nu te aștepta ca acest lucru să se întâmple cu tine ”invizibil”!
  • Acest punct e foarte evident, dar poate cineva are nevoie să-l citească. Nu participa la întâlniri online în pijamale, la bustul gol, cu bigudiuri în cap sau în halat de casă! Ne bucurăm că te simți confortabil în propriul cămin, dar e cazul să dai dovadă de puțin profesionalism!
  • Dacă ești la volan și trebuie neapărat să intri în întâlnire în această situație, măcar redu la minimum interacțiunea! Serios! Înțelegem că te crezi regele multitaskingului și că ai făcut tu lucruri și mai grave în timp ce conduceai, dar niciun moderator nu-și dorește să te aibă pe conștiință că ai făcut un accident pentru că ți-a dat cuvântul și tu căutai butonul să dai drumul la microfon. Mai bine trage pe dreapta, astfel încât toată lumea să se simtă confortabil și să fim cu toții în siguranță.
  • Nu vorbi fără să ți se dea cuvântul și nu te întinde la vorbă. Timpul tuturor e foarte prețios. Crede-ne! Moderatorul e foarte stresat să atingă toate elementele din program în timpul stabilit, iar asta înseamnă și un control al intervențiilor interlocutorilor. Dacă tu ai mereu ceva de zis și intervii fără să ridici mâna vei deveni în curând unul dintre ”oamenii problemă” pentru el. Nu îți dorești asta! Deci: ridică mâna (virtual, folosind butonul, sau fizic) și keep it short!

Cam atât din partea noastră pe acest subiect, dar suntem siguri că ți-au venit și ție numeroase de alte modalități de a face impresie bună în întâlnirile online! Scrie-ne despre ele în comentarii și vom extinde lista de sfaturi cu ajutorul tău!

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu