fbpx
Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

În acest articol îți vom oferi câteva idei despre cum ai putea organiza pentru echipa ta ”Ziua lui Mulțumesc”,  un concept de team building la birou sau în mediul virtual.

În articole precedente am împărtășit cu tine sfaturi menite să te ajute să fii alături de colegii tăi în perioada distanțării sociale și a lucrului de casă, precum:

Fie că ai aplicat sfaturile noastre anterioare sau nu,  e un moment mai mult decât potrivit să organizezi pentru colegii tăi o zi a mulțumirii. Transform-o într-o zi în care să își reamintească de cât de importanți sunt oamenii cu care își desfășoară activitatea zi de zi.

Obiective vizate

Scopul activității de team building îl reprezintă recunoașterea, aprecierea și comunicarea implicării pozitive a colegilor care ne fac viața mai frumoasă sau care ne-au ajutat la un moment dat. Un simplu gest cum e cel de a mulțumi poate pune bazele unei echipe solide. În plus, ne face să fim mai sociabili și mai amabili unii cu alții.

Recunoștința are un efect benefic asupra stării de spirit și asupra lucrului în echipă a celor implicați (fie ei transmițători sau receptori). Începe cu un proces de auto-evaluare a colegilor în raport cu noi și, de ce nu, de încredere reciprocă.

Beneficii

  • îmbunătățirea stării de spirit
  • apartenența la grup
  • dezvoltarea muncii în echipă
  • plus de creativitate
  • îmbunătățirea comunicării în echipă

Descrierea activității

Ziua lui Mulțumesc este o activitate de team building la birou. Aceasta presupune transmiterea unor cărți de mulțumire (felicitare, bilet, vedere etc.) scrise sincer și din inimă, colegilor față de care vrei să îți arăți aprecierea și/sau recunoștința. Poate fi organizată în 11 ianuarie, când este ziua internațională a cuvântului ”Mulțumesc”, sau în oricare altă zi a anului.

Ai 3 variante de organizare. Poți alege, în funcție de modul de lucru al echipei tale (munciți cu toții la birou cu program normal, în ture, sau de acasă). Fiecare variantă are avantajele și dezavantajele ei. Ți le vom descrie pe toate trei, pentru a alege ce e mai potrivit pentru voi.

Varianta 1

În dimineața zilei stabilite, pune la dispoziția angajaților, la intrarea în sediu, cărți de mulțumire. Nu trebuie să cheltuiești mulți bani pe materiale. Acestea pot fi simple foi A4 imprimate cu o imagine tip ”felicitare”. Gestul contează! Încurajează-i să ia astfel de felicitări și să scrie mesaje de mână. Apoi, încurajează-i să le ofere altor colegi cărora doresc să le mulțumească pentru ceva.

Tips

Activitatea este una sinceră, care încurajează dialogul 1 la 1 între colegi. Momentele pot deveni emoționante.

Warning

Din perspectiva promovării rezultatelor evenimentului, este dificil să colectezi ”dovezi” (fotografii cu evenimentul și participanții). Asta se întâmplă pentru că toate interacțiunile sunt private.

Din perspectiva nevoii de distanțare socială, nu e recomandabil să încurajezi colegii să interacționeze prea aproape unii de ceilalți. Ne dorim cu toții evitarea răspândirii virusului COVID-19 și a altor viruși.

 

Varianta 2

Similar cu varianta 1, angajații sunt încurajați să scrie felicitări cu mesaje de mulțumire pe care să le prindă pe un panou expozițional pliabil. Instalează panoul în cel mai vizibil loc al sediului. Astfel,  cei cărora le este adresată o felicitare pot intra în posesia lor. Aceste mesaje au în clar atât destinatarul, cât și expeditorul.

Tips

Marele avantaj al acestei versiuni a activității o reprezintă acel panou plin de felicitări. Acesta poate rămâne expus pe holul central o perioadă mai lungă de timp, amintindu-le oamenilor de activitate. În plus, panoul poate fi fotografiat și introdus în Newsletter-ul companiei. Are un efect de comunicare garantat!

De asemenea, această soluție e perfectă pentru cazul în care tu și colegii tăi lucrați în ture și cele 2 ture nu se întâlnesc niciodată. Cei care nu s-au mai văzut de multă vreme au acum posibilitatea de a-și transmite mesaje de prietenie prin intermediul panoului.

Warning

Mesajele fiind publice, probabil nu vor mai fi la fel de sincere ca și cele private. În plus, este posibil ca unii angajați să vadă în activitatea de team building o oportunitate de a-și crește popularitatea. Aceștia vor scrie multe felicitări cu relevanță mică pentru mulți colegi. De asemenea, e posibil să ”trișeze”, scriindu-și felicitări anonime, în încercarea de a-și crește popularitatea.

Varianta 3

În cazul în care angajații aplică distanțarea socială și lucrează de acasă, mută activitatea în online. Transmite-le tuturor un email prin care îi inviți să participe la această zi festivă. Pot trimite felicitări electronice private către alți colegi, făcându-și unii altora ziua mai ușoară. Dacă vrei ca activitatea de team building să fie vizibilă pentru toată lumea, folosește-te de platforma în care lucrați. Creează un avizier comun sau un folder cu acces general în care toți doritorii să salveze felicitări. Amintește-le să menționeze destinatarul în titlul fișierului!

Tips

Având în vedere că interacțiunea în mediul online e mai dificilă decât cea fizică, acordă mai mult timp comunicării acestui eveniment. În acest mod te asiguri că oamenii nu uită de el. Spre exemplu, dă-le un reminder pe la mijlocul zilei. Introdu în e-mail câteva mesaje emoționante sau amuzante salvate de unii colegi în acea zonă publică. Asta îi va face pe toți să ”trăiască experiența” și să se implice mai mult spunând ”Mulțumesc!”. 

De asemenea, poți acorda premii pentru cea mai emoționantă felicitare, aleasă la votul virtual al publicului. Asta îi va face pe mai mulți curioși să citească felicitările altora. În plus,  îți va oferi pretextul perfect să revii a doua zi cu un email în care anunți rezultatul votului și câștigătorul premiului. Nu uita să le mulțumești! 😉 

felicitare ziua lui multumesc

Detalii organizatorice

Durata activității: 1-30 zile

Echipa de proiect:  activitatea poate fi realizată chiar și de un singur angajat. Acesta poate fi angajat al HR, un lider informal, un coleg nou cu ceva timp la dispoziție și dorința de a se face apreciat de ceilalți etc.

Participanți: pot participa toți angajații dintr-un sediu, însă activitatea este pretabilă și pentru grupuri mici (un etaj, una sau mai multe echipe de proiect etc.)

Resurse: 

  • umane – angajații
  • materiale – felicitări, bilete, vederi, cărți poștale, un afiș și o masă/un suport pe care să așezați teancurile de felicitări

Buget:

Materialele vor fi asigurate de organizator/echipa de proiect. Acestea pot varia calitativ de la felicitări reale, până la simple hârtii imprimate cu o imagine specifică unei felicitări. Afișul poate conține cuvântul ”Mulțumesc” scris în diverse limbi. Având în vedere că orice companie are o imprimantă disponibilă, putem considera bugetul activității zero.

Parteneri: Nu este cazul

Promovare

Poți alege între două variante de promovare a activității:

Varianta 1:

Cu aproximativ o săptămână înainte de începerea activității pomoveaz-o prin mijloacele de informare pe care le ai la dispoziție. Folosește-te de e-mail, pliante, afiș etc. Cu această ocazie, informează corect și complet toți angajații cu privire la activitate. Explică-le când începe evenimentul, cât durează, ce trebuie să facă, unde și cum pot intra în posesia felicitărilor etc.

În ziua stabilită anunță începerea activității de team building. Apoi, pe tot parcursul perioadei de desfășurare, reamintește-le colegilor că sunt invitați să participe.

Varianta 2:

Suprinde-ți colegii în dimineața evenimentului cu panoul cu felicitări disponibile la intrarea în clădire.

Evaluarea rezultatelor

Recomandarea noastră este să rogi colegii să voteze cum li s-a părut experiența sau să acorde un feedback fie prin e-mail, fie pe bilețele puse într-o cutie de vot.

Dacă te-am convins că merită să organizezi această zi tematică, te lăsăm să cauți în continuare inspirație. Dă-i o notă personală cu gândul la William George Ward, care a spus ”Dumnezeu ți-a dăruit 86.400 de secunde astăzi. Ai folosit vreuna pentru a spune MULȚUMESC?”

Nu uita să ne povestești în secțiunea comentarii despre succesul tău. Desigur, e posibil să îți dorești să ne cunoști mai bine și să primești de la noi și mai multe idei bune potrivite nevoilor organizației din care faci parte. În acest caz, te invități să te abonezi la newsletter (găsești formularul la finalul paginii).

Pentru că știm că te interesează subiectul team building-ului la distanță și ești în căutare de mai multe idei pentru acest scop, verifică acest articol cu variante de activități la distanță. De asemenea, s-ar putea să îți surâdă posibilitatea organizării unei curse virtuale de alergare. În plus, îți lăsăm aici un link al celor de la slack din care să găsești inspirație.

Mult succes îți dorim!

Show CommentsClose Comments

Lasă-ne un comentariu